2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mintegy 150 millió forintot költött idén az ORÖ fiktív irodák működtetésére
2016. 07. 11. 00:00

Több mint 150 millió forintot költött fiktív megyei irodák működésére és megbízási szerződések kifizetésére ebben az évben az ORÖ - derül ki a RomNet birtokába került könyvelési adatokból.

A RomNet a már korábban birtokába került dokumentumok és hangfelvételek alapján május 11-én számolt be arról, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttatnak irodafenntartás, és havi 200 ezer forint megbízási díjat mentori fizetés címén azokhoz a képviselőkhöz és családtagjaikhoz, illetve segítőikhez, akik támogatják Farkas Flóriánt.  A szerződéseket Hegedüs István 2016.  február 18-ai lemondása után,  visszamenőleges dátumozással kötötték titokban, a Lungo Drom budapesti Bezerédj utca 17 alatti székházában működő "Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány” (OTKA) irodáiban, Bence Gáborné, Farkas Flórián bizalmasa, az ORÖ korábbi gazdasági vezetője által. A titkolt szerződések tényéről a RomNet egy hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, és több megbízási szerződés is a birtokunkba került.

 

 

A képviselők zsebébe történő állami támogatás kiszervezéséről szóló cikkünk megjelenése után a be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István feljelentést tett a Nemzeti Adó és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságánál. Az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanúja miatt elrendelte a nyomozást, amelyet a már folyamatban lévő büntetőeljáráshoz csatoltak.

 

/hirek/2016/05/11/kepviseloinek_szervezi_ki_az_allami_mukodesi_tamogatast_az_oro 

 

A RomNet birtokába került újabb dokumentumokból kiderült, február elsejétől július elejéig mintegy 150 millió forintot fizethetett ki az ORÖ olyan irodák működésére, amelyeknek többsége vidéken, az önkormányzat képviselőinek saját lakásán és kistelepülésén működik. Az intézmények működtetésére az ORÖ-s képviselőkkel szerződést kötöttek havi 250 ezer, majd 200 ezer forintos fizetéssel, és a képviselők az irodai munkákra saját családtagjaik alkalmazták havi 200 ezer forintos bérezéssel.

 

Balogh János, az ORÖ elnöke június végén, egy zártkörű kibővített elnökségi ülésen elismerte, hogy az ország területén, a hozzá hű, és Farkas Flórián érdekeit támogató képviselőkkel fiktív irodákat működtettek, és a már zajló adóhatósági nyomozások és feljelentések, botrányok miatt jelentősen lecsökkentették az irodák számát, és a megbízási szerződéseket.  Az ORÖ elnökének beszédéről több képviselő is hangfelvételt készített. A most birtokunkba került összesítésekből egyértelműen kiderül, a Balogh János által vezetett ORÖ csak olyan képviselőknek adott megbízást, akik „közel voltak a tűzhöz”, így fordulhatott elő, hogy egy-egy megyében akár hat-hét „megyei iroda” is működhetett, míg más megyékben, ahol az ellenzéki képviselők éltek egyetlen egy sem.

 

Több ORÖ-s képviselő, köztük a szervezet elnöke, Balogh János is gyermekinek, feleségének és más közvetlen hozzátartozóinak adott havi több százezer forintos megbízási díjat. A RomNet birtokába került dokumentumok szerint vannak olyan képviselők, akik más személyek nevére is kötöttek megbízási szerződéseket, de a havi fizetéseket már saját bankszámlaszámukra utaltatták. A megbízási díjak mellett a képviselők jelentős összegeket vettek fel havonta útiköltség térítés címén is.

 

ORÖ

 

Balogh János, az ORÖ elnöke legutóbbi cikkünk után közleményt adott ki, amelyben jelezte, valótlanul állítja a RomNet, hogy február és május között közel 6 millió forintot kapott volna az önkormányzattól különböző jogcímeken, és büntetőperrel fenyegette meg szerkesztőségünket, valamint a cikk íróját, Hidvégi-B. Attila főszerkesztőt. A RomNet birtokába került újabb összesítésből az látszik, valóban pontatlanok voltak az akkor közölt adatok, mert az ORÖ elnöke február 26-i elnökké választása óta, február elsejei visszamenőlegesen kötött szerződései alapján nem 6 millió forint tiszteletdíjat és egyéb juttatásokat, hanem ennek többszörösét kapta családtagjaival együtt az önkormányzattól, amely valójában a magyar adófizetők pénzéből adott állami normatív támogatásból működik.

 

 

 

(Az ORÖ elnöke által sérelmezett korábbi kimutatás egy része) 

 

Az ORÖ-s képviselők aggályosnak tartják azt is, hogy Balogh János a szervezet társadalmi megbízatású elnökeként, havonta 463.200 Ft-t illetményt és 15%-os költségtérítést vesz fel, holott erről közgyűlési döntés nem született, és erre vonatkozó grémiumi döntést sem juttattak el az ORÖ törvényes működését felügyelő Budapesti Kormányhivatalhoz. Arról sem hozott döntést a szervezet, hogy megyei irodákat működtessen, és megbízási szerződéseket kössenek képviselőkkel, vagy azok családtagjaikkal. Az ORÖ információink szerint 36 „megyei irodát”működtetett, és ez a szám egyenesen arányos azoknak a képviselőknek a számával, akik a 47 tagú testületben Balogh Jánost, illetve Farkas Flóriánt támogatják.  

 

Az adóhatóság június 16-án az ORÖ Dohány utcai székházában lefoglalta azokat a 2016-ban kötött szerződéseket, amelyeket Hegedüs István leváltása után, egy hónapos visszamenőleges hatállyal azért kötöttek, hogy a képviselők zsebébe szervezzék ki az állami támogatást. 

 

 

Megyei irodák működtek Hegedüs István elnöksége idején is, és mentori fizetéseket is kaptak a képviselők. Farkas Flórián éppen ilyen mentori fizetésekkel, a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül befolyásolta a képviselőket, és erről hangfelvétel is nyilvánosságra került. Farkas Flórián szintén a mostani ORÖ-s módszerhez hasonlóan fizette embereit és családtagjait 2011-2014 között a mentorhálózaton keresztül. Az adóhatóság az ORÖ Dohány utcai székházából tavaly októberben lefoglalta az összes ilyen szerződéseket és teljesítési igazolásokat a költségvetési csalás miatt indított nyomozás részeként.

 

Az Országos Roma Önkormányzatnak a több mint 200 millió forintos egyéb fizetési kötelezettsége mellett (amelye a szolnoki Hegedüs T. András iskolában 2013-ban és 2014-ben csalással  lehívott normatív többlettámogatásból, a tabletek kifizetésének elmaradásából, és adóhatósági bírságok rendezéséből, és a TKKI felé történő 40 millió forintos fizetési kötelezettségből adódik) 1,6 milliárd forintot kell visszafizetnie a Híd a munka világába nevű projekt körüli bűncselekmény-gyanúk és szabálytalanságok miatt. Az Emmi nagylelkű szerződése szerint az ORÖ-nek mindössze havi 5 millió forintos részletekben kell rendeznie az adósságát jövő év májusáig, majd a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kellene visszafizetnie, amire a szervezetnek semmi esélye. Még akkor sem, ha a jelentősen túlárazva vásárolt, a pályázati program szempontjából használhatatlannak értékelt budapesti és vidéki ingatlanokat eladja, és a következő másfél év normatív támogatásáról is lemondana.

 

Annak ellenére, hogy jelentős az adóssága az ORÖ-nek és a társadalmi felháborodás is érzékelhető, a kormányzat továbbra is fizeti az önkormányzatnak a negyedéves működési támogatást, ami mintegy 140 millió forint alkalmanként, de a pénz néhány héten belül elfogy a különféle egyéni kifizetésekre. A következő negyedéves működési normatív támogatást július közepén kellene megkapnia az ORÖ-nek. A szervezet egyébként az éves működési támogatásának felét, amely az intézményeivel együtt közel félmilliárd forint, már meg  kapta, és el is költötte azt.

 

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a napokban kijelentette: a társadalmi felzárkózás során megszűnt az ORÖ kivételezettsége, így a kormány a közös célok érdekében erősíti az egyházakkal és a civil szervezetekkel folytatott együttműködést.

 

A képviselők között a harc most azért folyik, mert a RomNet megírta, az elmúlt másfél évben többfelé szakadt és adóhatósági nyomozás alatt álló Lungo Drom helyett új országos roma szervezet gründolásába kezdett Farkas Flórián az elmúlt hetekben, és a még meg sem alakult szervezetnek a kormányzat 2 milliárd forint támogatást adna. Az ORö-s képviselők ugyanis abban bíztak, a roma mentorhálózat projektet a szervezetük kapja meg, de a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a roma mentorhálózat fejlesztésére, a roma személyeket érintő fejlesztési programok mentorálással történő szakmai támogatására szánt összesen 2 milliárd forintos forrást a megyei roma, illetve cigány nemzetiségi önkormányzatok konzorciuma hívhatja le, amelyet Farkas Flórián próbál megszervezi Országos Cigány Érdekegyeztető Tanács név alatt.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

 

/hirek/2015/10/04/tobb_szaz_millios_gyanus_szerzodeseket_foglaltak__le_az_adonyomozok_az_oro-ben

/hirek/2016/06/16/hazkutatast_tartottak_ma_az_adonyomozok_az_oro-ben

/hirek/2015/05/15/iratlefoglalast_tartottak_az_adonyomozok_az_oro-ben


/hirek/2016/05/18/maffiarendszerben_mukodik_az_oro_es_a_lungo_drom_a_szervezet_ket_kepviseloje_szerint