2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Képviselőinek szervezi ki az állami működési támogatást az ORÖ
2016. 05. 11. 00:00

A csőd előtt álló ORÖ az Intézményhálózatán keresztül szervezi ki az állami támogatását a Farkas Flóriánhoz hű képviselőknek – derül ki a RomNet birtokába került dokumentumokból és hangfelvételekből.

Többször beszámoltunk arról, hangfelvételekkel bizonyítva, hogy az Országos Roma Önkormányzatban zajló átalakulási folyamatokat személyesen Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezényelte le, így működésre kapott állami normatív támogatások elosztását is a miniszterelnöki biztos irányítja javarészt a hozzá hű és őt támogató képviselőkhöz, annak ellenére, hogy tisztában vannak vele, „ez az út nem egyenes”.

 

A RomNet birtokába került hangfelvételekből és dokumentumokból kiderült: az ORÖ Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttatnak irodafenntartás, és havi 200 ezer forint megbízási díjat mentori fizetés címén azokhoz a képviselőkhöz és családtagjaikhoz, illetve segítőikhez, akik támogatják Farkas Flóriánt.  A korábban már jól bevált - de az adóhatóság szerint bűncselekmény-gyanús - rendszerben a képviselők és családtagjaik tevékenykednek, többségében a képviselők saját lakásán működő „irodában”.

 

Farkas Flórián és képviselői

 

Február végén, Balogh János elnökké választása előtti napon tartott frakcióülésen Farkas Flórián, és az ORÖ korábbi gazdasági vezetője - aki a botrányokkal övezett Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet igazgatósági tagja is volt, és a bűncselekmény-gyanús uniós projektben is havi 600 ezer forintos bérezéssel alkalmazták hivatali megbízásával párhuzamosan - elmondták: a hatalomátvétel után az ORÖ működési támogatásából fogják finanszírozni a képviselők fizetését. A szerződéseket titokban, a Lungo Drom budapesti Bezerédj utca 17. alatti székházában működő "Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány” (OTKA) irodáiban kötötték, és Bence Gáborné külön figyelmeztette a képviselőket, hogy a dokumentumokat ne vigyék be az ORÖ-be, se a közgyűlésre ne hozzák magukkal, és azokat kezeljék bizalmasan. A volt gazdasági vezető elmondta azt is, ha a minisztériumi helyszíni ellenőrzés befejeződik, és az ellenőrök megbizonyosodnak arról, hogy az „Ezer roma nős” projekt keretében vásárolt 30 új számítógép hiánytalanul megvan, azokat kihelyezi a képviselők vidéki irodáiba, mertt tovább úgyse keresik és nem kell elszámolni vele.

 

Az ORÖ két korábbi vezetője, Farkas Flórián és Bence Gáborné már a február végi találkozón is tisztában volt azzal a helyzettel, hogy az önkormányzat előbb-utóbb csődbe megy, vagy feloszlatja önmagát, ezért az Intézményhálót „az egyetlen mentsvárnak” tekintik, amelyen keresztül biztosítani tudják a képviselők javadalmazását. A tervek szerint év közben az ORÖ más intézményeiből az összes feladatot átvennék, és a normatív támogatást így használnák fel saját céljaikra, mert az Intézményhálózattól sem inkasszóval, sem más egyéb módon nem tudják elvonni  a pénzeket, ha visszafizetési kötelezettség állna fenn.  „Tudjátok nagyon jól, hogy a képviselők az önkormányzatból nem is finanszírozhatók, mert ezt a törvény nem engedi, egyedül az Intézményháló, ami titeket tud foglalkoztatni” – mondta Bence Gáborné, hangsúlyozva azt is, hogyha kell, ehhez többször is módosítják az ORÖ költségvetését, és módosítanak előirányzatot, „felturbózva” azt.

 

 

Az ORÖ volt gazdasági vezetője, aki a hangfelvétel készítésekor is Farkas Flórián mellett dolgozott az OTKA-ban, elmondta, hogy már elő is készítette a Mentori feladatokról szóló szerződéseket, és a bérszámfejtésre napokon belül sor kerül, és annak ellenére megkaphatják a fizetésüket - egyelőre havi 200 ezer forintot -, hogy a visszadátumozott szerződést csak a hónap végén írják alá, de kérte, hogy a szerződéseket „bizalmasan kezeljék”. Hozzátette: ha további pénz érkezik a szervezethez idő közben, ettől függetlenül azt is megkapják majd a képviselők.

 

A RomNet birtokába került megbízási szerződésből kiderült, hogy az Intézményhálóval kötött első megállapodás 2016. február 1-től március 31-ig szól, és azt február 17-én, egy nappal Hegedüs István lemondása után, és még 9 nappal Balogh János megválasztása előtt Lakatos István elnökhelyettes írta alá. (Farkas Flórián azért ragaszkodott Lakatos Istvánhoz, mert a lungo dromos képviselőt „bármikor le tudja akasztani”, és aláírhat. Erről korábban a RomNet hangfelvételt is nyilvánosságra hozott. /hirek/2016/04/27/lex_farkas_florian )

 

A visszadátumozott szerződések alapján a kifizetések már megtörténtek, és újabb két hónapra, áprilisra és májusra is szerződést kötöttek a képviselőkkel, és mindemellett az irodafenntartást is finanszírozták.

 

Az irodákat úgy hozták létre, hogy azok csak a Farkas Flóriánt támogató képviselők lakhelyén alakulhattak meg, így a 19 megyéből csak 12-ben működik: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 7, Somogy megyében 4, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3, míg Nógrád, Veszprém, Bács-Kiskun és Pest megyékben 2-2, Békés, Tolna és Vas megyékben 1-1 iroda működik.  Baranya megyében például, ahol a korábbi ORÖ-elnök, Hegedüs István lakik, és 6 képviselő is bejutott az önkormányzatba képviselőként, és nem mellesleg a megyében nagy számban élnek romák, egyetlen irodát sem állítottak fel.

 

A kimutatás szerint a megyében jelenleg működő irodákat vagy az ORÖ-s képviselők, vagy közvetlen hozzátartozók vezetik, és számukra utaltak át az elmúlt két hónapban bérleti díj, vagy előleg fejében esetenként több mint 100, vagy 200 ezer forintot. Volt olyan iroda, például Borsod megyében, amelyet az egyik sajószentpéteri képviselő működtet az Esély Európába Szociális Szövetkezet név alatt, és 624 ezer forint bérleti díjat kapott. Működik iroda a Szabolcs megyében élő Balogh János ORÖ-elnök ibárnyi lakhelyén is, de a Veszprém megyei Berhidán Babai János lungo dromos képviselő két irodát is működtet, amelyhez február utolsó  napján, majd két héttel később összesen 564 ezer forintot utaltak át számára. Zala megyében, a nagykanizsai irodát a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége működteti, és ehhez 400 ezer forintot utaltak át idén bérleti díj fejében. Borsod megyében, Mezőkövesden, Farkas Félix nemzetiségi parlamenti szószóló és fia, aki az ORÖ képviselője is működtet irodát Farkasné Tóth Melinda vezetésével, amelyhez 300 ezer forintot utaltak át bérleti díj fejében március 3-án.

 

Az ORÖ 2016. február 26-án, Albertirsán tartott közgyűlésén, ahol Farkas Flórián javaslatára és a lungo dromos képviselők tiltakozása ellenére elnökké választották az MCF-es Balogh Jánost, viszont nem hoztak döntést az irodák működéséről, valamint a foglalkoztatási lehetőségekről, mert az erre vonatkozó határozathozatal nem szerepel a testületi ülés hivatalos jegyzőkönyvében.

 

A roma önkormányzat a 2016-os évre a 32 vidéki iroda bérköltségeire 53 millió 760 ezer forintot, bérleti és lízing díjakra 33 milliót, a kommunikációs és telefonköltségeire pedig közel 11 millió forintot irányzott elő erre az évre csak a vidéki irodák működtetésére, és kiküldtetésekre 31 milliót fordítanának a 17 millió forint keretösszegű képviselői tiszteletdíjak mellett. Az ORÖ a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatára összesen 164 millió 945 ezer forint bevételt tervezett a 2016-os évre.


A RomNet megtudta, az ORÖ e hét hétfőjén, egy hónapos csúszással kapta meg a második negyedéves normatív támogatását, mintegy 140 millió forintot, így az éves, 361 millió forint működési támogatásuk felét már átutalta számukra a Magyar Államkincstár. Az idén megkapott állami támogatásból viszont nem fizették ki a még tavaly megrendelt 4500 darab tablet árát, mintegy 70 millió forintot, és további fizetési kötelezettségek is terhelik az ORÖ-t, köztük a szolnoki Hegedüs T. András iskola, még Farkas Flórián elnökségi ideje alatt, 2013-ban és 2014-ben csalással lehívott normatív támogatásai miatti 80 millió forintot. Mint arról  a múlt héten a Magyar Nemzet beszámolt, a Híd a munka világába projekt kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1,6 milliárd forintot követel vissza az önkormányzattól, és Lázár János miniszter tájékoztatása szerint a visszafizetésre 12 havi részletfizetési kedvezményt kaptak. A havi törlesztő részlet viszont éppen annyi, mint az ORÖ teljes negyedéves állami támogatása, beleértve az önkormányzat által fenntartott intézmények, köztük a két vidéki, a sziráki és a tiszapüspöki általános iskola normatív támogatását.  Így teljesen bizonyos, hogy az ORÖ nem tudja fizetni ezt a kötelezettséget, így nagy valószínűséggel idén már több támogatást nem kapnak az államtól, és júliustól teljes fizetésképtelenség, konkrét csődhelyzet áll fel.

 

Mint arról a RomNet korábban beszámolt, az Intézményhálózaton keresztül történő korábbi ORÖ-s képviselői foglalkoztatással kapcsolatban a Nemzeti Adó és Vámhivatal adónyomozói már tavaly büntetőeljárást indítottak költségvetési csalás gyanúja miatt.  Múlt év október 4-én, az ORÖ budapesti, Dohány utcai székházában tartott rendkívüli közgyűlés ideje alatt az adónyomozók az ORÖ Intézményhálózatához tartozó összes, bűncselekmény-gyanús megbízási szerződést, teljesítési igazolást és kifizetési számlát lefoglalták, mert a gyanú szerint ebből a programból fizetett Farkas Flórián 2011 január és 2014. december 31-ig tartó időszakra a hozzá hű képviselőinek és családtagjaiknak, illetve tanácsadóinak havi 300-450 ezer forintos fizetéseket.  Bővebben itt olvashat erről:

/hirek/2015/10/04/tobb_szaz_millios_gyanus_szerzodeseket_foglaltak__le_az_adonyomozok_az_oro-ben

 

 

Lakatos Oszkár ORÖ-s képviselő, a Lungo Drom Heves megyei elnöke, a szervezet pénzügyi gazdálkodását korábban ellenőrző úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság tagja a RomNet birtokába került hangfelvételekkel és dokumentumokkal kapcsolatban szerdán azt mondta: egyértelmű a költségvetési csalás gyanúja a mostani foglalkoztatás és iroda-működtetés körül. A rom apolitikus arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a szerződéseket és a teljesítési igazolásokat aláíró felelős személyeknek, és az utalásokat végrehajtó alkalmazottaknak, hanem a támogatást megkapott képviselőknek és hozzátartozóiknak is büntetőjogi következményekkel kell majd szembenézniük.

 

Kijelentette: „Farkas Flórián háttérbeli uralma és befolyása révén újra zajlik az ORÖ-ben a szabadrablás, és aki közel van a tűzhöz, az gátlás nélkül meríthet a húsosfazékból, miközben közel kétmilliárdos adósság és teljes csőd, valamint a börtön árnyéka vetül az önkormányzatra és egyes képviselőire, jelenlegi és korábbi vezetőire.

 

 

Lakatos Oszkár a RomNet-nek elmondta azt is, az Intézményhálózaton keresztül történő kifizetésekkel kapcsolatban, amely hasonló módon zajlik jelenleg is, a napokban hallgatták ki tanúként az adónyomozók, mert múlt évben ő tette meg a vizsgálóbizottság tagjaként az ügyben a büntetőfeljelentést.

 

Hidvégi-B. Attila

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök