2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lex Farkas Flórián?!
2016. 04. 27. 00:00

Farkas Flórián saját személyében látja a cigánypolitika és az ORÖ „rehabilitálásának” lehetőségét, ezért egy törvénymódosítással térne vissza a testület élére. Az előkészítés már el is kezdődött.

A RomNet az elmúlt egy évben többször is beszámolt arról, hogy az Országos Önkormányzaton belül zajló események hátterében Farkas Flórián áll, ő mozgatja a szálakat és az embereket, és a roma politikus forgatókönyve szerint történhet minden. A „cigányság istápolásával” megbízott politikus hatalmát és befolyását eddig az sem ingatta meg, hogy már megszámlálhatatlan ügyben zajlik rendőrségi, adóhatósági és minisztériumi nyomozás, illetve vizsgálat, és emellett az európai csalás elleni hivatal, az OLAF is vizsgálódik az ORÖ pénzköltéseivel kapcsolatban, amely javarészt Farkas Flórián elnöki időszakához köthető.

 

Farkas Flórián

 

A RomNet birtokába jutott hangfelvétel egyértelműen bizonyítja, hogy Farkas Flórián, a számos tisztséget betöltő roma politikus (fideszes országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos, a Lungo Drom elnöke, az Országos Roma Önkormányzat és a Híd a munka világába szociális szövetkezet volt elnöke) korábbi bizalmasát, lungo dromos harcostársát, az ORÖ korábbi elnökét, Hegedüs Istvánt félretolva kijelölte kik lehetnek a testület vezetőségi tagjai, illetve elnöke.

 

Farkas Flórián miniszterelnöki biztos egy személyben döntötte el, a 2016. február 26-i közgyűlés részleteit, így azt: ki legyen az ORÖ elnökségének tagja, az általános elnökhelyettes, a pénzügyi bizottság tagja és elnöke, illetve a szakmai kabinet összeállítását is meghatározta. A Lungo Drom elnöke azt is világossá tette a frakcióülésen: Balogh János „társadalmi megbízatású elnök” lehet, és semmivel sem kap nagyobb jogkört, mint az általános elnökhelyettes, vagy az elnökség. Farkas Flórián ragaszkodott ahhoz, hogy Lakatos István elnökhelyettes teljes aláírási joggal rendelkező első számú helyettese legyen Balogh Jánosnak, mert közel lakik hozzá, így őt „bármikor le tudja akasztani” és aláírhat papírokat, hogy minden haladhasson a maga útján.  „Mi adjuk a hivatalvezetőt, a gazdasági vezetőt, senki nem tud ugrabugrálni, semmit nem engedünk meg” – fogalmazott, kijelentve azt is: „semmilyen döntés nálam nélkül, az elnökség nélkül nem indulhat”. Kijelentette azt is: aki az elmúlt időszakban Õt támadta, „ártatlanul”, semmilyen pozíciót nem kaphat az ORÖ-ben, és számolni kell majd a büntetőjogi következményekkel is.

 

A miniszterelnöki biztos a képviselőkkel azt is előkészítette, ha az az ORÖ feloszlatná magát, akkor hogyan mentenék át az állami normatív támogatást, hogy a képviselői ne maradjanak fizetés nélkül az új szervezet megalakulásáig.

 

 

Az elmúlt két hónap bizonyította, minden Farkas Flórián elgondolásai, és utasításai alapján történnek, a képviselők, és Balogh János elnökkel az élen, azt teszik, amit a miniszterelnöki biztos számukra utasításba ad. Az ORÖ múlt heti rendkívüli közgyűlésén éppen ezért nem jelentek meg a képviselők, így határozatképtelenség miatt be kellett rekeszteni az ülést. A múlt heti testületi ülés napirendi pontjai alapján leváltották volna Farkas Flórián másik bizalmasát, Csala Elvirát a hivatalvezetői posztról, átalakították volna a Pénzügyi Ellenőrző Bizottságot, és bizalmatlansági indítványt akartak beterjeszteni a romaügyi miniszterelnöki biztos által elnökké választatott Balogh János ellen, aki egyébként lungo dromos tagsága mellett a baloldali kötődésű MCF elnöke is.

Farkas Flórián, aki a háttérből napi szinten irányítja az ORÖ-t, ettől tovább is ment. A RomNet birtokába került, két hónappal ezelőtt készült hangfelvételen a romaügyi miniszterelnöki biztos arról beszél, hogy egy személyre szabott törvény alapján visszatérhetne az ORÖ élére.


 „Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigánypolitika, az Országos Cigány Önkormányzat, akkor az elnöknek le kell mondania” – jelentette ki Farkas Flórián, hozzátéve, „mert ha én viszem, a csapat ugyanúgy számíthat rám”.  A kormánypárti országgyűlési képviselő elárulta azt is: az ”összeférhetetlenségi kiiktatásra” vonatkozó törvénymódosító-javaslatot Farkas Félix parlamenti roma nemzetiségi szószóló, a Lungo Drom alelnöke fogja beterjeszteni „valamilyen szinten” az Országgyűlés elé.

 


Farkas Flórián elgondolása alapján a nemzetiségi törvényt úgy módosíttatnák az Országgyűléssel, amely sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvény, hogy abba belecsempésznék az a rendelkezést, amely kisebbségi képviselőknél kiiktatná a választójogi törvényben az összeférhetetlenségre vonatkozó rendelkezést, így nem lenne akadálya annak, hogy országgyűlési képviselő vezethessen megyei vagy országos nemzetiségi önkormányzatot.

 

Farkas Félix parlamenti szószóló, az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának alelnöke két héttel ezelőtt meg is hirdette a romák körében a „nemzeti konzultációt”. Levélben és a Facebookon, arra kérte a nemzetiségi képviselőket és a civil szervezetek tagjait, hogy közösen tegyenek javaslatot a Nemzetiségi törvény módosítására.

 

Farkas Flórián egyébként más feladattal is megbízta alelnökét, Farkas Félix roma nemzetiségi szószólót, amit a roma politikus elvállalt: a miniszterelnöki biztos arról döntött, hogy az ORÖ-t érintő ügyekről a jövőben a sajtóval csak Farkas Félix parlamenti szószóló tarthatja a kapcsolatot, egyedül Õ nyilatkozhat, így a kommunikációs vezetőnek kinevezett politikus részt vesz az ORÖ elnökségi ülésein, és csak írásos közleményeket adhat ki. „Nem lesznek puffogtatások, mert ami rám borult negatívum, azt csak pozitív MTI közleményekkel lehet kompenzálni” – magyarázta Farkas Félix megbízatását a miniszterelnöki biztos. (Az elmúlt két hónapban csak Farkas Flórián személyét és pozícióját erősítő közleményeket adott ki az ORÖ elnöksége az MTI OS-vonalán.)

 

A RomNet megkereste a Farkas Félixet, aki cáfolta, hogy Farkas Flórián bármilyen ORÖ-vel kapcsolatos megbízatást adott volna számára, így azt is, hogy Õ lenne felelős a sajtókommunikációért. Képtelenségnek nevezte azt is, hogy az „összeférhetetlenségi kiiktatással” kapcsolatban törvénymódosítást kezdeményezne, vagy erről egyeztetéseket folytatna. Arra, hogy miért kell újra módosítani a 2011-ben már megváltoztatott Nemzetiségi törvényt, úgy válaszolt: szeretnék „jobbá tenni”, és elérni, hogy abba a „roma akart is” belekerüljön.

 

 

 

 

 

A RomNet több lungo dromos tagtól, és az ORÖ több képviselőjétől is azt az információt kapta, hogy a törvénymódosítás valójában azt a célt szolgálná, hogy Farkas Flórián parlamenti és kormányfői megbízatása mellett ismét irányíthassa az ORÖ-t.  Hegedüs István 2014. októberében, ORÖ-elnökké választásakor az első közgyűlési határozatában azt fogadtatta el a képviselőkkel, hogy Farkas Flórián „örökös elnökként” részt vehessen a szervezet munkájában, és akár vezethesse a testületi üléseket is. A feladat ellátásához irodát, titkárságot is kapott az ORÖ Dohány utcai székházában. A megbízatást csak szembefordulásuk után, fél évvel később, 2015 májusában, a pénzügyi visszaélések feltárása után vonatta vissza Hegedüs.

 

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, ORÖ-s képviselő viszont arra hívta fel a figyelmet, ahhoz, hogy Farkas Flórián teljes jogú képviselőként vissza tudjon térni az országos önkormányzatba, fel kellen oszlatni a szervezetet, és új választásokat kiírni, mert Farkas 2014. október 31-én lemondott kisebbségi mandátumáról. Ugyanakkor megjegyezte, az ORÖ csődhelyzete, és a milliárdos visszafizetési kötelezettsége miatt csak az önfeloszlatás az egyetlen kiút az adósságcsapdából. Az ORÖ éves működési támogatásuk felét már megkapta, és annak jó részét el is költötte, többek között Farkas Flórián bizalmasainak kifizetett 10 millióforintos „kártérítéssel”, míg egyéb fizetési kötelezettségüknek több estben nem tettek eleget.

 

A roma politikus, aki már 25 éve vezeti a Lungo Drom nevű, a Fidesszel választási szövetséget kötött roma szervezetet, parlamenti mandátuma miatt nem maradhatott az ORÖ tagja és elnöke, ugyanis az összeférhetetlenségi törvény azt nem tette lehetővé. Cserébe Orbán Viktor kormányfő 2014. december 3-án romaügyi miniszterelnöki biztosnak nevezte ki, havi egymillió forintos fizetéssel, és emellett parlamenti képviselői mandátumát és javadalmazását is megtarthatta. A 2014 tavaszán alakult Országgyűlésben Farkas Flórián eddig egyetlen egyszer sem szólat fel, annak ellenére, hogy az összes parlamenti ellenzéki párt hetente firtatja a kormányzati kegyeltnek nevezett roma politikus érintettségét és felelősségét az ORÖ-vel kapcsolatos büntetőügyekben.

 

Az ORÖ Híd a munka világába című, több milliárd forintot felhasznált uniós projektje és más pályázati és állami támogatások miatt már több mint egy éve jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával folytat nyomozást a Nemzeti Adó és Vámhivatal, és a számos feljelentések ellenére az adónyomozók még mindig csak a tanúkihallgatásoknál tartanak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén felmondta az ORÖ Híd a munka világába projekt szerződését, és visszaköveteli a kifizetett 1,6 milliárd forintot, amit az önkormányzatnak április végéig teljesíteni kellene.

 

Hidvégi-B. Attila