2024 March 02., Saturday/Lujza napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Hága Antónia

Hága Antónia

1959. június 1-jén született Debrecenben. Édesapja, Hága Lajos (1935) cigány nemzetiségű zenészcsaládból származik, maga is zenész, zongorázik. Édesanyja, Kacsari Sarolta (1940-1993) vendéglátó-ipari eladó volt. Egy húga van, Éva (1964), aki tanítónő. 

Elvált, két gyermekét neveli, Velkey Máté (1981) és Ágnes (1984) tanulók. Az általános és a középiskolát Debrecenben végezte, 1977- ben érettségizett a KLTE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán folytatta tanulmányait, 1981-ben magyar nyelv és irodalom-ének szakos általános iskolai tanári oklevelet szerzett. 1981-1984 között a nagymacsi általános iskolában tanított.   1984-1985-ben egy évig második gyermekével otthon volt, majd 1985-től a debreceni Nagy Sándor József Általános Iskolában tanított. Közben a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán elvégezte a magyar kiegészítő szakot, 1986-ban szerezte meg a magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári oklevelet.   Debreceni küldöttként részt vett a Phralipe független cigány szervezet alakuló ülésén, 1989. áprilistól, a szervezet megalakulásától 1992-ig ügyvivő. Az SZDSZ és a Phralipe választási megállapodása értelmében került fel az 1990. évi országgyűlési választásokon az SZDSZ országos listájára, ott szerezte mandátumát. 1990. május 3-tól 1991. március 20-ig a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtó állandó bizottság, ezen belül az oktatási és tudományos, valamint a rádió, televízió és sajtó albizottságok tagja.   Részt vett a gyermek és ifjúsági állandó bizottság megalakítását előkészítő gyermek és ifjúsági csoport munkájában is, 1992. október 13-tól 1993-ig a megalakult oktatási, ifjúsági és sport állandó bizottságban dolgozott. 1993- tól az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi állandó bizottság tagja.   Nem értett egyet a Roma Parlamentben való politizálást előnyben részesítő Phralipe-vezetőkkel, ezért fokozatosan eltávolodott a szervezettől. A roma kisebbség helyzete javításának az eszközét a képzés feltételeinek megteremtésében látja, képviselőként főleg a hátrányos helyzetűek oktatásával és a cigány kisebbség sajtóban megjelenő képével foglalkozott.   1992-ben ötletgazdája és szervezője volt a roma gimnáziumot létrehozó Gandhi Alapítványnak. 1994-től az Ariadne Kulturális Alapítvány elnöke. Az 1994. évi országgyűlési választásokon ismét az SZDSZ országos listájáról (36.) került be a törvényhozásba. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi állandó bizottságában dolgozott, a cigánypolitikai vitanapot előkészítő albizottság elnöke. Az ukrán-magyar alapszerződés értelmében megszervezett kisebbségi parlamentközi vegyes bizottság tagja.   Az IPU magyar csoportja magyar-ausztrál, magyar-indiai és magyar-kanadai baráti tagozatának a tevékenységében vett részt.   

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök