2024 July 13., Saturday/Jenő napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Veijo Baltzar

Veijo Baltzar

Finn nyelvű cigány irodalom kiemelkedő alakja Veijo Baltzar (1942-). Öt regény és négy drámát írt eddig, a kevés roma drámaírók egyike. Emelett számos rádió- és tévéjáték forgatókönyvét, valamit az Orli című operát is ő írta. Mindezek mellett, tanulmányokat, vitairatokat ír, rendezvényeket szervez.

Veijo Baltzar két regényével, a Polttava tie (Az égető út) és a Verikihlat (A véres nászok ajándéka) címűekkel már beírta nevét a finn irodalom történetébe. Országában a sajátjaitól támadott szerző, aki gyermekmeséket is ír rromani nyelven. Regényei ismeretlenek maradtak a finnül nem olvasók előtt, mivel egyelőre semmilyen más nyelvre nem fordították még le őket.   A kortárs roma drámairodalom talán legjelentősebb szerzője a finn Veijo Baltzar rendező, forgatókönyv-, hangjáték- és drámaíró, színházi pedagógus. 1976-ban Drom néven roma társulatot alapított Helsinkiben, amelyet a 80-as években elhagyott, és évekig kizárólag írásból élt.  A 90-es évek óta színészeket tanít, és ismét rendez, és operát írt.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök