2024 May 21., Tuesday/Konstantin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Johann Trollmann

Johann Trollmann

Johann Trollmann német bokszoló (1907. december 12. – 1943. február 2.). Adolf Hitler épp csak pár hónapja volt kancellár, amikor új német bokszbajnokot avattak félnehézsúlyban. A „Gipsy” becenevű, 26 esztendős Johann Trollmann a Führer druszáját, Adolf Wittet ütötte ki.

Több szempontból is csodálatos volt ez a diadal. Egyrészt a dús hajú cigány ökölvívónak Erich Seelig személyében zsidó származású edzője volt. Másrészt a korabeli szemtanúk Dávid és Góliát küzdelmeként emlegették az 1933. júniusi bokszcsatát. Harmadrészt: a 71 kilós versenysúlyú „Dávid” összesen 62 hivatalos összecsapásából csupán harmincszor került ki győztesen, igaz, majd egy tucat alkalommal padlóra küldte riválisát. A jó mozgású, fürge, szokatlan stílusú Johann Trollmann nem sokáig örvendhetett a német bajnoki címnek: az elbarnult-elbarmult germán bokszszövetség 8 nap múltán elvette tőle a titulust, mondván, hogy „Gipsy” viselkedése „nyomorult” volt a meccs után. Náci zsargonban:Trollmann örömkönnyei árjához méltatlan gyengeséget mutattak...   Elméletileg még kapott egy esélyt a Németországban villámgyorsan népszerűvé lett cigány sportember: beszőkítve, testét fehér púderral „Michael Jackson-osítva” szállt ringbe Gustav Eder ellen, és öt menetben vesztett. De az ökölvívás szerelmesei érezték, látták, hogy kedvencük már nem az – nem lehet az! –, aki volt. Nyoma sem volt a táncikálásnak, a játékosságnak. Ezt a Spree-parti K. O.-t egy évtizeddel később követte a végleges kiütés. De a koncentrációs táborba hurcolás előtt az ökölvívó még magára ölthette a Wehrmacht egyenruháját. A Die Welt irodalmi melléklete nemrégiben ismertetve Roger Repplinger Leg dich, Zigeuner! (Terülj el, cigány!) című kötetét, ezt írta az 1907-es születésű „Gipsy” kálváriájáról: „A történet fekete iróniájához tartozik, hogy Trollmann, mielőtt a KZ-ben eltűnt volna, sok más sintihez hasonlóan német uniformisban a keleti és nyugati fronton szolgálhatott, és kitűnően megállta a helyét. De ez éppoly keveset segített neki, mint az első világháború zsidó veteránjainak.” A náci „Rassenpolitik” szorításából nem volt menekvés. Trollmannt 1942 júniusában tartóztatták le Hannoverben. Mivel a testvérei nem hagyták annyiban a dolgot, a város „cigány központjában” („Zigeunerzentrale”) még egyszer láthatták. A rokonok alig ismertek rá az egykori bokszlegendára: „Élettelenül, összeroskadva, két egyenruhástól támogatva, összevert arccal, véraláfutásokkal, hiányzó fogakkal” mutatták meg nekik Johannt. 1942 októberében Hannoverből egy Hamburg-közeli koncentrációs táborba szállították át a férfit. Karácsony és szilveszter között ott „ünnepelte” 35. születésnapját. 1943-ban a ringen kívül verték agyon.   A német bokszszövetség 2003-ban hivatalosan is 1933 bajnokává nyilvánította. 2004-től utca viseli Hannoverben Johann Trollmann nevét.  

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök