2024 April 21., Sunday/Konrád napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Ökrös Oszkár

Ökrös Oszkár

Zenész családban született 1957-ben, Szolnokon, 2018. január 15-én hunyt el Budapesten. Ökrös Oszkár hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolc éves korában megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét a hangszeres szólista kategóriában. Két évvel később, miniszteri engedéllyel vették fel a Konzervatóriumba.  A Magyar Örökség díjjal is kitüntettet cigányzenekar szólistáját, Ökrös Oszkárt  a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként 2015. március 15-én, a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal tüntettek ki.

Tanulmányai befejeztével a legnagyobb népi együttesekhez (Budapesti Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes) került, s velük szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. 1974-ben, szólistaként, meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palldaiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker, Tom Jones és Roger Moore. A koncertet követően a sajtókritikák a "cimbalom Liszt Ferenceként" emlegették.       Tizenöt éves kora óta volt a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája. 1990-ben jelent meg első önálló felvétele: A cimbalom varázslója címmel. E mellett számos felvétel készítésénél szerepelt közreműködőként, majd 2002-ben a Hungaroton Classic gondozásában megjelent második önálló albuma, amely A cimbalom Paganinije címet viseli.   Pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt. Ökrös Oszkár a 100 Tagú Cigányzenekarnak 30 éven át volt szólamvezető szólistája. A zenekarral fellépett a lisszaboni világkiállításon, az amszterdami Concertgebouw-ban, Hollywood-ban és a párizsi Palais de Congress-ben. A Budapesti Fesztiválzenekarral is többször koncertezett, és közreműködött a zenekar több felvételén.   2001-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. Életpályája elismeréséül 2011-ben,a „Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel” elismerést kapta.   A Magyar Örökség díjjal is kitüntettet cigányzenekar szólistáját, Ökrös Oszkárt a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként 2015. március 15-én, a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal tüntettek ki.      A Kossuth-díjas cigányzenészt mindössze 61 éves korában, 2018. január 15-én érte a halál.  volt.     http://www.romnet.hu/hirek/2018/01/15/elhunyt_okros_oszkar_a_cimbalom_paganinije

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök