2024 June 14., Friday/Vazul napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Boban Markovic

Boban Markovic

Boban Markovic (1964. május 6.) a dél-szerbiai Vladicin Han nevű kisvárosban született. Édesapja és nagyapja is híres trombitása volt annak a balkáni rezes hagyománynak, amely a török katonazenekarok muzsikájából eredeztethető.

Boban Markoviæ a cigányok legendás ünnepén, Djurdjevdán napján, május 6-án született. Nagyapja, Pavle, a szerbiai királyoknak is muzsikált. Apja szintén különféle zenekarokban játszott. Boban Markoviæ már hétéves korában megismerkedett a trombitával.   Boban a kilencvenes évek első felében tűnt fel, amikor zenekarával sorra elnyerte a híres gucai trombitás fesztivál első díját, majd miután meghallotta - a Kusturica-filmek zenéjével világszerte közismert - Goran Bregovic, felkérést kapott az Underground című film zenéjében való közreműködésre.   Az Underground után Boban az Arizónai álmodozók című Kusturica-film zenéjéből is kivette a részét, s az ezredfordulóra már Európa legnépszerűbb balkáni rezesbandájának az élén állt.   Készített lemezt Lajkó Félixszel (Srce Cigansko), majd 2002-ben Frank London munkatársa lett.   A Boban Markovic Orkestar legújabb lemezével (The Promise) zeneszerzőként is jelentős sikert könyvelhetett el, egyben azt is tanúsítva, hogy folyamatosan kutatja a Balkán cigányzenéjének más zenei műfajokkal és kultúrákkal való kapcsolódási pontjait.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök