2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Vesztegetési ügyben lettek gyanúsítottak az ORÖ képviselői
2017. 10. 17. 00:00

Nem az úgynevezett Mentorprogram részeként zajló költségvetési csalás ügyében, hanem egy sokkal súlyosabb, Farkas Flóriánt is érintő vesztegetési ügyben gyanúsítottak meg eddig hét ORÖ-s képviselőt.

A RomNet kedd délelőtt adott hírt arról, hogy eddig hét lungo dromos országos roma önkormányzati képviselőt hallgattak meg gyanúsítottként., és a rabosítással járó kihallgatások tegnap, azaz hétfő kezdődtek, és a nap folyamán is zajlanak Budapesten.

 

Cikkünk megjelenése után több érintettet is sikerült a RomNet-nek elérnie, akik nevük mellőzését kérve azt mondták, nem az úgynevezett Mentorprogram részeként az adóhatóságnál zajló megyei irodák ügyében gyanúsították meg őket. Azt elismerték, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség Könyves Kálmán körúti székházában gyanúsítotti kihallgatáson kellett megjelenniük, idézés alapján, de egy másik, szintén az Országos Roma Önkormányzati képviselőségükkel összefüggő foglakoztatási ügyben zajló nyomozással összefüggésben. Részleteket a kihallgatásukról nem kívántak elmondani, mert az ügyészség azt kérte tőlük, az eljárást a sajtónyilatkozataikkal ne befolyásolják.

 

Megtudtuk, a gyanúsítotti kihallgatásokra történetesen abban az ügyben került sor, amelyről a RomNet korábban többször is beszámolt, hogy a nyomozás egy nyilvánosságra hozott hangfelvétel alapján indult, amely szerint Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos legalább hat ORÖ-s képviselővel féléves időtartamra „munkaszerződést” kötött havi 350 ezer forintos fizetéssel. Cserébe a képviselőktől a magas rangú roma politikus - aki 2011-2014 októbere között az ORÖ elnöki tisztségét is betöltötte - azt várta, hogy a vele nyíltan szembefordult elnököt, Hegedüs Istvánt szavazatukkal segítsék elmozdítani elnöki pozíciójából.

 

Képtalálat a következőre: „kihallgatás farkas flórián”

 

A megbízási szerződéseket, amelyről az Index számolt be elsőként, a Nemzetgazdasági Minisztériumon (NGM) keresztül kötötte meg Farkas Flórián, és a tárca részéről azok aláírója Farkas egyik legfontosabb kormányzati szövetségese, Odrobina László, akkori szakképzés és a felnőttképzés irányításáért felelős helyettes államtitkár volt. (Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály javaslatára 2017. január végén mentette fel Odrobina Lászlót az NGM helyettes államtitkári pozíciójából, és helyére Áder János államfő húgát, Pölöskei Gábornét nevezte ki.) Az Index 2015. decemberében írt a birtokába jutott szerződés alapján arról, az NGM végül 39 személlyel, vagyis több mint húsz képviselővel, valamint többjük családtagjaival kötött szerződést úgy, hogy a „roma mentori” megbízáshoz sokuknak semmilyen szakképesítése nem volt, és több szerződést kapott képviselőnek a nyolc általános iskolájánál nincs magasabb végzettsége. 

 

A Központi Nyomozó Főügyészség még 2016. január 27-én rendelt el nyomozást Tényi István feljelentése alapján a Btk. 293. §-ának (1) bekezdésébe ütköző, és aszerint minősülő hivatali vesztegetés bűntettének a gyanúja miatt a Be. 170. §-ának (2) bekezdése alapján. Bár a hivatali vesztegetés gyanúja miatti eljárás ismeretlen tettes ellen indult, a sorozatos tanúkihallgatások alapján is egyértelművé vált, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos esetleges érintettsége miatt nyomoz a főügyészség, mert a törvény szerint ugyanis ha közjogi mentességgel érintett személy szerepe vetődhet föl, csak a Központi Nyomozó Főügyészség járhat el.

 

A RomNet május 9-én számolt be arról, hogy befejezte a tanúkihallgatásokat az ügyészség az ORÖ-s szavazatvásárlás miatt indult vesztegetési ügyben, így hamarosan gyanúsítotti kihallgatásokra kerülhet sor, amelynek keretében kérni fogják Farkas Flórián mentelmi jogának felfüggesztését is.

 

A tanúkihallgatásokat követően több képviselő is korábban a RomNet-nek úgy nyilatkozott, az eljáró ügyész egyértelművé tette számukra, hogy kezdeményezni foga Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy kezdeményezze az Országgyűlésnél Farkas Flórián mentelmi jogának felfüggesztését, hogy a hivatali vesztegetés miatt zajló eljárásban kihallgathassa a fideszes országgyűlési képviselőt, a Lungo Drom elnökét. „Engem nem érdekel, hogy ki kinek a kije, tisztességesen szeretném lefolytatni ezt az eljárást” – idézte a RomNet-nek nyilatkozva több képviselő is az eljáró ügyész szavait.

 

A RomNet-nek nyilatkozott ORÖ-s képviselők azt mondták, az ügyben 28 ORÖ-s képviselő válhat gyanúsítottá, mert ennyi emberrel kötöttek hosszabb-rövidebb időre megbízási szerződéseket, illetve a képviselők családtagjaik is, akik elfogadták a megbízást.

 

A gyanúsítottá vált OSÖ-s képviselőkről szóló mai cikkünk után a Nemzeti Adó és Vámhivatal is válaszolt megkeresésünkre, amelyben érdeklődtünk, hogy a Mentorprogrammal kapcsolatban, a hónap elején tartott házkutatások során gyanúsítotti kihallgatásokra az adóhatóság részéről sor került-e, azt válasz adták, „ folyamatban lévő ügyekről nem kívánnak tájékoztatást adni.”

 

A RomNet október 3-án adott hírt elsőként arról, hogy több megyében egyszerre tartottak házkutatást az adónyomozók az ORÖ volt megyei irodában, amelyeknek többsége a képviselők saját lakásán működött. Az úgynevezett Mentorprogram keretében havi 450 ezer forintos költséggel szabálytalanul működtetett, és azóta már bezárt irodákban iratlefoglalásokat tartottak. A Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomozói október elején reggel 8 óra körül szinte egyszerre jelentek meg azokon a lakcímeken, amelyeken 2016 februárjától, Hegedüs István leváltásától kezdően megyei irodák működtek. Lakatos Oszkár ORÖ-s képviselő azt mondta, összesen 41 helyszínen tartottak a hatóság emberei házkutatásoka.

 

Azt, hogy ebben az ügyben, valamint az 1,6 milliárd forintot érintő Híd a munka világába nevű programmal kapcsolatban zajló jelentős értékre elkövetett költségvetés csalások ügyében hol tartanak az eljárások, nem tudni, mert az adóhatóság nem kíván felvilágosítást adni.

 

HBA

 

Kapcsolódó cikkek:

/hirek/2017/05/09/farkas_florian_vesztegetesi_ugyeben_nyomoz_az_ugyeszseg

/hirek/2017/02/27/feloszlattak_az_oro_botranyos_foglalkoztatasi_szovetkezetet

/hirek/2017/10/03/hazkutatasok_zajlanak_az_oro_kamu_megyei_irodaiban

/hirek/2016/06/16/hazkutatast_tartottak_ma_az_adonyomozok_az_oro-ben

/hirek/2017/10/17/gyanusitottkent_hallgattak_ki_tobb_oro-s_kepviselot