2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián vesztegetési ügyében nyomoz az ügyészség
2017. 05. 09. 00:00

Az ORÖ-s szavazatvásárlás miatt indult vesztegetési ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség kérni fogja Farkas Flórián mentelmi jogának felfüggesztését is – nyilatkozta több érintett a RomNet-nek.

A Központi Nyomozó Főügyészség még 2016. január 27-én rendelt el nyomozást Tényi István feljelentése alapján a Btk. 293. §-ának (1) bekezdésébe ütköző, és aszerint minősülő hivatali vesztegetés bűntettének a gyanúja miatt a Be. 170. §-ának (2) bekezdése alapján. Bár a hivatali vesztegetés gyanúja miatti eljárás ismeretlen tettes ellen indult, a sorozatos tanúkihallgatások alapján is egyértelművé vált, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos esetleges érintettsége miatt nyomoz a főügyészség, mert a törvény szerint ugyanis ha közjogi mentességgel érintett személy szerepe vetődhet föl, csak a Központi Nyomozó Főügyészség járhat el.

 

A nyomozás egy nyilvánosságra hozott hangfelvétel alapján indult, amely szerint Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnöki biztos legalább hat ORÖ-s képviselővel féléves időtartamra „munkaszerződést” kötött havi 350 ezer forintos fizetéssel. Cserébe a képviselőktől a magas rangú roma politikus - aki 2011-2014 októbere között az ORÖ elnöki tisztségét is betöltötte - azt várta, hogy a vele nyíltan szembefordult elnököt, Hegedüs Istvánt szavazatukkal segítsék elmozdítani elnöki pozíciójából. Erre 2016. január 18-án sor is került, de a kormányhivatal jogellenesnek tartotta az elnök távollétében hozott döntést. Hegedüs István néhány nappal később sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott egy titokban rögzített felvételt, amelyen az egyik képviselőtársa arról beszélt, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki romaügyi megbízott 350 ezer forintos fizetést ajánl azért, hogy Hegedüs megbuktatása mellett szavazzon. Az akkori sajtótájékoztatón az egyik képviselőasszony, Kiss Jánosné is elismerte, hasonló ajánlattal keresték meg telefonon őt is, hogy lányával együtt szerződést kaphat, ha Hegedüs István ellen szavaz, de az ajánlatot visszautasította.

 

Képtalálat a következőre: „farkas flórián”

 

A megbízási szerződéseket, amelyről az index számolt be elsőként, a Nemzetgazdasági Minisztériumon (NGM) keresztül kötötte meg Farkas Flórián, és a tárca részéről azok aláírója Farkas egyik legfontosabb kormányzati szövetségese, Odrobina László, akkori szakképzés és a felnőttképzés irányításáért felelős helyettes államtitkár volt. (Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály javaslatára 2017. január végén mentette fel Odrobina Lászlót az NGM helyettes államtitkári pozíciójából, és helyére Áder János államfő húgát, Pölöskei Gábornét nevezte ki.) Az Index 2015. decemberében írt a birtokába jutott szerződés alapján arról, az NGM végül 39 személlyel, vagyis több mint húsz képviselővel, valamint többjük családtagjaival kötött szerződést úgy, hogy a „roma mentori” megbízáshoz sokuknak semmilyen szakképesítése nem volt, és több szerződést kapott képviselőnek a nyolc általános iskolájánál nincs magasabb végzettsége. A feladatuk ennek ellenére az volt, hogy a képviselők  egy hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő uniós program keretében segítsék a romákat a továbbtanulásban.  A tárca az Indexnek küldött közleményében akkor azt írta, a minisztérium nem vizsgálta, nem is vizsgálhatta, hogy a szerződött személyek az önkormányzaton belül kit támogatnak vagy éppen kit nem, és a havi 250 ezer forintos fizetéssel és cafetériával járt mentori szerződések megkötéséhez a nyolc általános iskolai végzettség is elegendő. Az NGM egyébként konzorciumi partnere volt az ORÖ-nek a Híd a munka világába nevű milliárdos csalási gyanú miatt nyomozás alatt álló botrányprogramban az azóta már megszüntetett Türr István központtal együtt. Néhány nappal Hegedüs István lemondása után, 2016 márciusában az ORÖ Farkas Flóriánt támogató képviselőivel és családtagjaival az Emberi Erőforrások Minisztériuma is úgynevezett mentori szerződéseket kötött havi 250 ezer forintos fizetéssel.

 

Farkas Flórián mentelmi jogát is kikérné az ügyészség

 

Bár a nyomozás közel másfél éve tart, az ügy fél éve vett új lendületet, mert az eljárás lefolytatása egy másik ügyészhez került. Az elmúlt hetekben az ORÖ szinte valamennyi képviselőjét kihallgatták a Központi Nyomozó Főügyészségen. Hétfőn már másodszor hallgatta ki a nyomozó ügyész Hegedüs István korábbi ORÖ-elnököt, a Pénzügyi Bizottság korábbi vezetőjét, Pongó Ignácot, és két másik képviselőt, ma pedig az ORÖ korábbi hivatalvezetőjét, Dr. Buri Edinát és Nótár Zoltán képviselőt hallgatták ki.

 

Képtalálat a következőre: „farkas flórián”

 

Kiss Jánosné a RomNet-nek kedden úgy nyilatkozott, a tanúkihallgatásán fenntartotta korábbi kijelentését, hogy valóban megbízási szerződést ajánlottak számára, de visszautasította az ajánlatot. Pongó Ignác elmondása szerint az ügyészség a tanúkihallgatások során azt is vizsgálta, hogy az ORÖ képviselői végeztek-e valós munkát az érintett időszakban, és az elnökváltás körüli időszakban milyen más szerződéseket kötöttek az érintett képviselőkkel. A tanúkihallgatások során derült ki az is, hogy az Emmi szintén megbízásos jogviszonyt létesített az önkormányzat több képviselőjével.  

 

A tanúkihallgatáson már átesett ORÖ-s képviselők közül hatan is úgy nyilatkoztak a RomNet-nek, hogy az ügyész közlése szerint kedden lezárja a tanúkihallgatásokat, és várhatóan gyanúsítotti kihallgatásokra kerül sor. Több képviselő is azt mondta, az eljáró ügyész egyértelművé tette számukra, hogy kezdeményezni foga Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy kezdeményezze az Országgyűlésnél Farkas Flórián mentelmi jogának felfüggesztését, hogy a hivatali vesztegetés miatt zajló eljárásban kihallgathassa a fideszes országgyűlési képviselőt, a Lungo Drom elnökét. „Engem nem érdekel, hogy ki kinek a kije, tisztességesen szeretném lefolytatni ezt az eljárást” – idézte a RomNet-nek nyilatkozva több képviselő is az eljáró ügyész szavait.

 

A fiktívnek bizonyuló minisztériumi szerződések, és az ORÖ-s megbízások miatt háromtucatnyi gyanúsítottja is lehet az ügynek – nyilatkozták a képviselők, hozzátéve, a nyomozást augusztus elsejéig hosszabbította meg az ügyészség.

 

Képtalálat a következőre: „farkas flórián”

 

Az ORÖ-t érintően már két és fél éve folytat nyomozás a Nemzeti Adó és Vámhivatal, különböző bűncselekmények gyanújával a rendőrség is folytat vizsgálatokat, de gyanúsítotti kihallgatásokra eddig még egyetlen esetben sem került sor.   A Magyar Nemzet a napokban írt arról, hogy Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomozást folytat a kisebbségi szervezetnél. A RomNet pedig tegnap, azaz hétfőn számolt be arról, hogy hivatali visszaélés gyanújával nyomozást rendelt el a Budapest Főváros Kormányhivatal ellen a BRFK Korrupciós és Gazdaság i Bűnözés Elleni Főosztálya, mert az Országos Roma Önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányzati szerv részrehajlóan eljárva, nem szankcionálta a roma érdekképviseleti szervezet törvényességi rend helyreállítására vonatkozó utasítások elmaradását. A RomNet birtokába került rendőrségi határozatból kiderült, hogy a fiktív megbízási szerződések ügyében  zajló nyomozást az adóhatóságtól áttették a BRFK-ra, és a hűtlen kezelés és más bűntettek miatt jelenleg itt zajlik az eljárás. A tényállás szerint az ORÖ jelenlegi vezetői és az akkori hivatalvezető 67 esetben törvénytelenül kötött megbízási szerződéseket magánszemélyekkel, érdekvédelmi szervezetekkel, magáncégekkel, megyei irodák működtetésére mindenfajta felhatalmazás és közgyűlési döntés nélkül, amely által összeférhetetlenség is fennáll, és ezzel az Országos Roma Önkormányzatnak 50 millió forintos kárt okoztak.

 

A Híd a munka világába nevű, mintegy másfél milliárd forintos uniós programmal kapcsolatban Farkas Flóriánt eddig csak az uniós csalás elleni hivatal, az OLAF hallgatta meg. A RomNet úgy tudja, a romaügyi miniszterelnöki biztost eddig tanúként sem idézte be egyetlen hatóság sem annak ellenére, hogy közel másfél tucatnyi feljelentést tettek ORÖ-s képviselők és magánszemélyek ellene az elmúlt két évben különböző bűncselekmények gyanújával.

 

Hidvégi-B. Attila