2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Aranyvasárnap menesztenék az ORÖ elnökét
2016. 12. 14. 00:00

Rendkívüli közgyűlést tart aranyvasárnap az Országos Roma Önkormányzat, hogy fegyelmivel menessze a szervezet elnökét és leváltsa a hivatalvezetőt – tudta meg a RomNet.

A magyarországi cigányság számára karácsonyi ajándéknak szánja az Országos Roma Önkormányzat 12 képviselője, hogy az általuk kezdeményezett rendkívüli közgyűlésen azonnali hatállyal visszavonják Cserháti Tiborné hivatalvezető megbízatását és fegyelmi eljárás indítsanak Balogh János elnök ellen. A vasárnap 11 órára összehívott rendkívüli közgyűlés napirendi pontjai alapján - Vajda László képviselő előterjesztése szerint – a bíróságnál kezdeményeznék, hogy szüntessék meg az önkormányzat elnökének tisztségét és a közgyűlési döntés alapján azonnali hatállyal függesszék fel megbízatásából Balogh Jánost. A negyedik napirendi pont alapján pedig megszüntetnék a Dancs Mihály képviselő által vezetett Szakmai Bizottságot is. A hivatalvezetőt azért menesztenék, mert több közérdekű adatszolgáltatásnak eleget téve a sajtó megtudta, hogy családi kifizetőhelyként működik az önkormányzat, és - egy kiszivárgott hangfelvétel alapján – arról panaszkodott, hogy nincs két értelmes munkatársa az önkormányzatban, mert ott többségében rokonokat és ismerősöket kell foglalkoztatnia.

 

A testületi ülést a képviselők kezdeményezésére Balogh János elnök 2016. december 18-ra, aranyvasárnapra össze is hívta, így a fegyelmi tárgyalásáról is határozatot hozhat a 47 fős testület a Dohány utcai székházban, ha a grémium határozatképes lesz.

 

Képtalálat a következőre: „balogh jános orö”

 

A mostani rendkívüli ülés azért lesz érdekes, mert a kezdeményezést aláíró 12 cigány önkormányzati képviselő között olyanok is vannak, akik eddig hűséges szövetségesként segítették Balogh János elnöki tevékenységét, ráadásul a december 9-re tervezett közgyűlést az elnök feltehetően azért halasztotta el, mert nem volt meg az egyszerű többsége.

 

A RomNet korábban már beszámolt arról, hogy a meghiúsult közgyűlés tervezett napirendi pontjai között szerepelt, hogy megszüntetnék azt a megyei irodahálózatot, amely február óta családi kifizetőhelyként működött. A „megyei irodának” titulált hálózatra a Balogh Jánoshoz és Farkas Flóriánhoz lojális képviselők havi 450 ezer forintot kaphattak irodafenntartásra, és abban többségében az érintett képviselők saját magukat, vagy közvetlen hozzátartozóikat alkalmazták több százezer forintos bérezéssel. Az irodahálózaton keresztül történő kifizetések miatt egyébként az adónyomozók és az ügyészség is vizsgálatot folytat, és az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó budapesti kormányhivatal is felhívta a figyelmet, hogy ezek az irodák jogtalanul működnek. 

 

Arról is beszámoltunk, hogy egyre magasabb szintre kúszik az Országos Roma Önkormányzat körüli botrány, amely elérte a szervezet törvényességi felügyeletét ellátó fővárosi Kormányhivatalt is. Az egyre gyűrűződő ORÖ-s botrány és bűncselekmény-gyanú elől menekülve, a Kormányhivatal házon belül próbálja eltussolni az ügyet, amelynek első áldozata Pálinkás Mária, a törvényességi ellenőrzési osztály romaügyi referense. A kormányhivatal több vizsgálatot nem végzett el, a referens segítségével pedig Farkas Flórián érdekei alapján hoztak határozatokat.

 

Képtalálat a következőre: „balogh jános orö”

 

A RomNet több forrásból is úgy értesült, mivel a lojális képviselők számára megszűnik a havi félmilliós forrás, kihátráltak az elnök mögül, így a testületi ülést azért nem hívta össze Balogh János, mert a 47 fős testületből az egyszerű többséget sem tudja biztosítani, és már a napirendek elfogadására se lett volna esélye. Az ORÖ elnöke éppen ezért indoklás nélkül december 21-re napolta el a közgyűlést, de újabb meghívót azóta sem küldött ki a képviselőknek.

 

Képtalálat a következőre: „vajda lászló orö”

 

Az ATV-nek a mostani, aranyvasárnapra tervezett rendkívüli közgyűlés előterjesztője, Vajda László korábban úgy nyilatkozott, hogy több képviselőtársa is azt szeretné, ha Õ lenne az ORÖ következő elnöke, és a Lungo Drom Zala megyei elnöke, a Farkas Flórián elnökségi időszakának pénzügyi gazdálkodását ellenőrző, úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság volt elnöke pedig el is vállalná a megbízatást.

 

Képtalálat a következőre: „balogh jános orö”

 

Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt éppen karácsony előtt tartott hasonló körülmények között és indokokkal botrányos közgyűlést az Országos Roma Önkormányzat. Akkor nem sikerült elmozdítaniuk pozíciójából Hegedüs István elnököt és Dr. Buri Edina hivatalvezetőt. Újabb próbálkozást január közepén tartottak,  és akkor menesztették a hivatalvezetőt, és Hegedüs István egy hónappal később,  megromlott egészségi állapotára hivatkozva február közepén mondott le megbízatásáról.

 

Képtalálat a következőre: „hegedüs istván orö”

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

/hirek/2016/12/09/hamarosan_uj_elnoke_lehet_az_orszagos_roma_onkormanyzatnak

/hirek/2016/12/08/fogy_a_levego_8211_elmarad_az_oro_penteki_kozgyulese

/hirek/2016/12/04/alamizsnaval_mentenek_becsuletuket_az_oro_kepviseloi

/hirek/2016/11/25/dagad_az_oro-s_botrany_a_kormanyhivatal_elore_menekul