2024 May 19., Sunday/Ivó, Milán napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hamarosan új elnöke lehet az Országos Roma Önkormányzatnak
2016. 12. 09. 00:00

Az ORÖ képviselők egy része Vajda Lászlóban látja azt a személyt, aki változást hozhat az országos roma politikában, és őt szeretnék az önkormányzat elnökének.

A szervezet jelenlegi elnöke indoklás nélkül elnapolta a mára összehívott közgyűlést, többek szerint azért, mert a képviselők nagy része ellene fordult. Portálunk is úgy tudja, hogy fogy a levegő Balogh János körül, a képviselők rendkívüli ülésen mondatnák le az elnököt, és már az utódját is kijelölték.

 

Hamarosan új elnöke lehet az Országos Roma Önkormányzatnak
Balogh János

 

Indoklás nélkül két héttel elnapolta az ORÖ péntekre tervezett közgyűlését Balogh János elnök – írta meg csütörtökön a RomNet. A roma ügyekkel foglalkozó közéleti hírportál több forrásból is úgy értesült, ennek az az oka, hogy a szervezet vezetője elvesztette képviselők többségének támogatását, mert a napirendi pontok között szerepelt a megyei irodahálózat felszámolása. Hasonló okokat sejt a háttérben több, az atv.hu-nak nyilatkozó képviselő is, de volt olyan, aki szerint Baloghot érintő családi ok miatt történt az elnapolás.

 

A megyei irodakérdés azért érint több képviselőt érzékenyen, mert a hírek szerint több, a jelenlegi vezetésnek „hűséget fogadó” képviselő irodafenntartás címszó alatt kapott havi 450 ezer forintos fizetést. (Információink szerint nagyjából 40 képviselő és családtag részesült a havi juttatásban.) Az atv.hu egyik, az ügyre rálátó forrása szerint azonban az utóbbi időben olyan rossz pénzügyi helyzetbe került a roma önkormányzat, hogy már nem tudja kitermelni a pénzt, emellett Budapest Főváros Kormányhivatala is felhívta az elnök figyelmét, hogy nem szabályos az irodák működése.

 

Az ORÖ manapság nem dúskál a pénzben, mert mint ismeretes, a szervezet ki sem látszik az adósságból, amióta az Emberi Erőforrások Minisztériuma visszaköveteli azt az 1,6 milliárd forintot, amit a Híd a munka világába projektre kaptak. Az önkormányzat éves költségvetése nagyjából 400 millió forint, és úgy állapodtak meg a kormánnyal, hogy havi 5 millió forintot fizetnek, hogy kiegyenlítsék a milliárdos adósságot. A jelenlegi vezetés pedig nem tudott olyan programot indítani, ami pénzt hozna „a konyhára”.

 

 

Kiakadtak Baloghra a képviselők

 

Ennek fényében érthető, hogy az önkormányzat vezetése próbál faragni a költségekről, de ennek az az ára, hogy az eddig lojális képviselők közül többen Balogh ellen fordultak. Érdekes adalék, hogy Hegedüs István korábbi ORÖ elnök arról számolt be portálunknak, hogy sok olyan képviselő, aki eddig ellenséges volt vele megkereste békülés céljából, és arról beszéltek neki, hogy mennyivel „jobb volt minden” az ő elnöksége alatt.

 

Információink szerint a képviselőket az is aggasztja, hogy az utóbbi hetekben két rendőrségi nyomozás is indult az ORÖ háza táján. Portálunk írta meg először, hogy meghamisíthatták a szervezet egyik közgyűlésének jegyzőkönyvét, majd azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A Magyar Nemzet pedig két napja írt arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el a roma szervezet luxusautó-beszerzése miatt.

 

A fent említett ügyek miatt egyre nagyobb a feszültség a képviselők között, a 47 fős testületben a hírek szerint többségbe kerültek a jelenlegi vezetést ellenzők. Az atv.hu értesülései szerint akkora az elégedetlenség, hogy hamarosan rendkívüli közgyűlésen kívánnak dönteni Balogh János leváltásáról. Vajda László képviselő portálunknak elmondta, hogy hétfőre megszerzi az elegendő aláírást a rendkívüli közgyűlés összehívásához (24 fő kell a határozatképességhez), így akár már a jövő hét pénteken vagy szombaton változás állhat be a roma szervezet vezetésében.

 

vajda lászlóVajda László

 

Felkészül Vajda László?

Forrásaink szerint 18-20 olyan képviselő van jelenleg a roma önkormányzatban, akik nem vettek részt a szabálytalan pénzosztásokban, ők Balogh ellenzékének számítanak, de a „másik oldalon” is egyre több az olyan képviselő, aki – érezve a tarthatatlan helyzetet – kiáll az elnök mögül. Jelen helyzetben úgy néz ki, hogy egy jelentős részük Vajda Lászlót, a Lungo Drom Zala megyei vezetőjét tenné elnöknek, ami azért is rendkívüli lenne, mert mind Hegedüs István, mind Balogh János Farkas Flórián támogatásával került elnöki székbe, az más kérdés, hogy az előbbivel megromlott a miniszterelnöki biztos bizalma.

 

Vajda Lászlóról azonban köztudott, hogy finoman szólva sem ápol jó viszonyt Farkas Flóriánnal, és a többi között neki – valamit az általa korábban vezetett alternatív vizsgálóbizottságnak – köszönhető, hogy fény derült több szabálytalanságra az önkormányzat pénzköltései körül, például hogy használhatatlan szövetkezeti irodákat vett a szervezet. A jobboldali roma politikus az önkormányzat mostani vezetése szemében sem túl népszerű, akik ezért mindent megtesznek, hogy az általa javasolt változtatások ne tudjanak végbemenni. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

 

A képviselők egy része ezért Vajdában látja azt a személyt, aki változást hozhat az országos roma politikában. Maga az érintett az atv.hu-nak megerősítette, hogy többen személyesen jelezték felé, hogy őt akarják elnöknek. Ezt azzal indokolták, hogy már évek óta nyomon követi a korrupciógyanús ügyeket – amik miatt számos feljelentés is tett –, ezért a jövőben ő tudna leghatékonyabban együttműködni a hatóságokkal. Vajda azonban realista, tudja, hogy sokaknak nem érdeke, hogy világosságra kerüljenek piszkos ügyek az önkormányzatban, és mint elmondta: neki nem az a fontos, hogy elnök legyen, hanem hogy a képviselők felébredjenek, és realizálják magukban, hogy a „törvényesség útjára kell lépni, és el kell felejteni az eddigi gyakorlatot”.