2024 May 19., Sunday/Ivó, Milán napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fogy a levegő – Elmarad az ORÖ pénteki közgyűlése
2016. 12. 08. 00:00

Indoklás nélkül két héttel elnapolta az ORÖ péntekre tervezett közgyűlését Balogh János elnök. Több képviselő szerint ennek az az oka, hogy a vezetésnek már nincs meg az egyszerű többsége sem.

Az Országos Roma Önkormányzat péntek 11 órára hirdetett közgyűlést a szervezet Dohány utcai székházába. A tervezet napirendi pontok között szerepelt, hogy megszüntetnék azt a megyei irodahálózatot, amely február óta családi kifizetőhelyként működött. A „megyei irodának” titulált hálózatra a Balogh Jánoshoz és Farkas Flóriánhoz lojális képviselők havi 450 ezer forintot kaphattak irodafenntartásra, és abban többségében az érintett képviselők saját magukat, vagy közvetlen hozzátartozóikat alkalmazták több százezer forintos bérezéssel. Az irodahálózaton keresztül történő kifizetések miatt az adónyomozók és az ügyészség is vizsgálatot folytat, és az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó budapesti kormányhivatal is felhívta a figyelmet, hogy ezek az irodák jogtalanul működnek. Az előterjesztés viszont nem az azonnali megszüntetést, hanem december 31-ét jelölte volna meg.

 

Balogh János

 

A RomNet több forrásból is úgy értesült, mivel a lojális képviselők számára megszűnik a havi félmilliós forrás, máris kihátráltak az elnök mögül, így a most péntekre tervezett közgyűlést azért nem tudja összehívni Balogh János, mert a 47 fős testületből az egyszerű többséget sem tudja biztosítani, így már a napirendek elfogadására sincs esélye. Mint arról már beszámoltunk, október végén Nyíregyházán tartott kihelyezett közgyűlést az ORÖ, és ott is csak hosszú egyeztetések, és végül három képviselő „meggyőzésével” tudta határozatképessé tenni a közgyűlést. Az egyik hajdúsági képviselő akkor úgy fogalmazott, „személyes érdekem azt kívánja”, hogy most odaszavazzak, pedig a képviselőnek napokkal korábban a „borítás” volt a kifejezett célja, és a testület feloszlatását szerette volna elérni.

 

Balogh János elnök szerda délután levélben értesítette a képviselőket, hogy a pénteki közgyűlés elmarad, és december 21-re kívánja újból összehívni a testületet, és erről a későbbiekben értesítést küld.

 

A Balogh János ellenzékének számító képviselők, akik most többségbe kerültek, viszont azt kezdeményezik, hogy az elnök szombatra hívja össze a rendkívüli közgyűlést, ahol Makai István javaslatára méltatlansági és fegyelmi eljárást kezdeményeznek az elnök ellen, és szeretnék elérni, hogy az elnök megbízatását függesszék fel. Az eljárást azzal indokolják, hogy az elnök sorozatos törvénysértéseket követett el, és nem tett eleget a kormányhivatal felszólításainak. A képviselők közlése szerint a kormányhivatal állásfoglalása alapján, ha a törvényi követelményeknek megfelelően kezdeményezik a rendkívüli közgyűlés összehívását, akkor az elnöknek a kezdeményezők által megjelölt időpontra és helyre kötelessége összehívnia a  testületet. Korábban a szervezeti és működési szabályzatra hivatkozva az elnök mozgástere ebben igen nagy volt, mert erre 30, majd 15 nap állt rendelkezésre.

 

Emlékezetes, Hegedüs Istvánt éppen ezekkel az indokokkal próbálták elmozdítani januárban helyéről, és az ORÖ vezetője ellen a kormányhivatal mindazokért, amit Balogh János is elkövetett, fegyelmi eljárást indított. Végül Hegedüs István megromlott egészségi állapotára hivatkozva február közepén lemondott megbízatásáról.

 

HBA