HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Dagad az ORÖ-s botrány, a Kormányhivatal előre menekül

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 November 25    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Egyre magasabb szintre kúszik az Országos Roma Önkormányzat körüli botrány, amely elérte a szervezet törvényességi felügyeletét ellátó fővárosi Kormányhivatalt is. Az egyre gyűrűződő ORÖ-s botrány és bűncselekmény-gyanú elől menekülve, a Kormányhivatal házon belül próbálja eltussolni az ügyet, amelynek első áldozata Pálinkás Mária, a törvényességi ellenőrzési osztály romaügyi referense – értesült több forrásból is a RomNet.

Hirdetmény

A RomNet már többször beszámolt arról, hogy az önkormányzat képviselői azzal vádolták Budapest Főváros Kormányhivatalát, hogy asszisztál Farkas Flórián érdekinek, és a törvényességi felügyeletet ellátó állami intézmény nem megfelelően és nem pártatlanul látja el kötelezettségét. A RomNet birtokába került hivatalos dokumentumokból kiderült, az ORÖ képviselői már közel két évvel ezelőtt is intéztek megkereséseket törvényességi felügyeleti vizsgálat lefolytatására, amelyek viszont azóta sem fejeződtek be. A vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézés, az állásfoglalások kiadása kizárólag csak abban az estben telt hosszú hetekbe és hónapokba, ha Farkas Flórián ellenzéki képviselői fordultak a felügyeleti szervhez, ellenkező estben viszont a Kormányhivatal órákon belül, akár késő esti is reagált, és szankcionált.

 

Képtalálat a következőre: „balogh jános orö kisvárda”

(Az elnök, aki nem mindig tud a törvényes mederben haladni)

 

Részrehajló felügyelet

Makai István képviselő, a Roma Polgári Tömörülés elnöke két évvel ezelőtt fordult a Kormányhivatalhoz, törvényességi felügyeleti vizsgálatot kérve az Országos Roma Önkormányzat 2011-2014 közötti időszakára. Bár a felügyeleti szerv a sajtó nyilvánossága számára és a képviselők tájékoztatására bejelentette, hogy az átfogó vizsgálatot megkezdték, az a mai napig nem zárult le. Farkas Flórián a Lungo Drom elnöke fideszes országgyűlési képviselőként ebben az időszakban vezette az ORÖ-t, és ebben az időszakban indult a botrányos Híd a munka világába című sokmilliárdos projekt. Szintén ebben a négy évben, Farkas Flórián elnökségi ideje alatt kötötték a bűncselekmény-gyanús szerződéseket is, amelyek miatt a Nemzeti Adó és Vámhivatal közel két éve nyomozást folytat jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával. Az adónyomozók iratokat foglaltak le és tanúk tucatjait hallgatta meg az ügyben, de gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor eddig.

 

A birtokunkba került hivatalos dokumentumok szerint Kormányhivatal Hegedüs István ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett tavaly decemberben azért, mert a törvényességi felhívásban megjelölt napirendi pontokat nem terjesztette a közgyűlés elé. Törvényességi felhívásokat a Balogh János által vezetett önkormányzat közgyűlése felé is tett a Kormányhivatal, amelyek szintén nem kerültek a közgyűlés elé, de elmarasztalás, szankció nem született. A Kormányhivatal Hegedüs Istvánt, az ORÖ elnökekét azért marasztalta el és sújtotta 200 ezer forintos törvényességi felügyeleti bírsággal, mert a 2015-ben két közgyűlés jegyzőkönyvét is 24, illetve 27 nap késedelemmel küldték meg. A Balogh János által vezettet 2016. májusi, kisvárdai közgyűlés jegyzőkönyvét 63 napos késedelemmel, küldték be, amelyet háromszor is módosítottak, elmarasztalás viszont ebben az ügyben sem született.

 

A gyanú árnyéka

Mint arról a napokban a Magyar Nemzet beszámolt, a felügyeleti szervhez egy hamisított jegyzőkönyvet juttattak el, ugyanis a hivatalos okiratban olyan döntések, határozathozatalok szerepeltek, amelyek nem is kerültek a testület elé. Az ORÖ egyik munkatársa tanúk előtt tett nyilatkozatában azt állította, a hivatalvezető, Cserháti Tiborné kényszerítette arra, hogy az általa leírtakat vezesse be a jegyzőkönyve, amit Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz juttattak el jóváhagyásra. Hegedüs Istvánt azért is elmarasztalták, mert a képviselők által kezdeményezett rendkívüli közgyűlést nem a kezdeményezők által megjelölt helyre és időpontra hívta össze. Viszont akkor, amikor Hegedüs Istvánt leváltották, és Farkas Flórián által kijelöltek kerültek az önkormányzat vezetésébe, és Hegedüs István támogatói kezdeményeztek rendkívüli közgyűlést, amelynek Balogh János elnök nem tette eleget, a felügyeleti szerv már nem tartotta kifogásolhatónak.

 

Képtalálat a következőre: „orö jegyzőkönyv”

(A kisvárdai közgyűlés, amelynek jegyzőkönyvét meghamisíthatták) 

 

Az erőteljes törvényesség

György István kormánymegbízott Hegedüs István akkori ORÖ-elnök ellen 2016. február 8-án fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezte azért, mert álláspontjuk szerint a 2015. december 7-én tartott közgyűlésen törvénytelenül fosztották meg méltatlanság jogcímén Orbán Gyula képviselőt mandátumától, és a jogtalan rendelkezés orvoslását nem terjesztette a január 18-i közgyűlés elé. Hegedüs István azzal védekezett, hogy az ülés törvénytelenül lett összehívva és megtartva és ezt a Kormányhivatal is megállapította, ennek ellenére a fegyelmi eljárás megindítását indokoltan tartották. Ez volt az a közgyűlés, ahol Hegedüs Istvánt méltatlanság címén leváltották, és Lakatos Istvánt választották ideiglenes elnökké. Hegedüs István a fegyelmi eljárás hatására február 16-án mondott le elnöki megbízatásáról és 10 nappal később választották meg vezetőjüknek Farkas Flórián személyes közbenjárására Balogh János, aki a Lungo Drom ellenzéki szervezetének, az MCF-nek az elnöke.

 

Képtalálat a következőre: „budapesti kormányhivatal”

 

A RomNet birtokába került hivatalos dokumentumokból kiderült, hogy a Kormányhivatal Hegedüs Istvánt az ORÖ elnökét azért is elmarasztalta, mert a képviselők által kezdeményezett rendkívüli közgyűlést nem az általuk megjelölt helyre és időpontra hívta össze. Akkor, amikor Hegedüs Istvánt leváltották, és Farkas Flórián által kijelöltek kerültek az önkormányzat vezetésébe, a hasonló rendelkezést a felügyeleti szerv már nem tartotta kifogásolhatónak. Az év elején, az elnökváltás körüli viharos időszakban is előfordult, hogy Farkas Flórián és bizalmasainak kérésére a Kormányhivatal órákon belül állásfoglalást és tájékoztató levelet küldött az ORÖ akkori hivatalvezetőjének. Az is előfordult, hogy hivatali munkaidőn túl, egy egyszerű e-mail üzenetben, nem pedig a hivatalos kommunikációs csatornaként megjelölt Nemzeti Jogszabálytáron keresztül üzentek. Dr. Buri Edina és az ORÖ akkori elnöke „autonóm jogaik korlátozásának és az önkormányzat belügyeibe történő durva beavatkozásnak és megsértésének” minősítették a törvényességi felügyeletet ellátó Kormányhivatal fellépését, ezért hivatalos panasszal éltek és jogi lépéseket kezdeményeztek.  

 

Képtalálat a következőre: „balogh jános orö”

(Kisvárdai közgyűlés: a két elnök)

 

Barátságos simogatás

Túlzottan baráti és segítőkész volt más esetekben is a Kormányhivatal, ha Farkas Flórián érdekeit kellett segíteni. Bár a Balogh János és Farkas Flórián ellenzékének számító képviselők többször is a Kormányhivatalhoz fordultak, amiért az ORÖ közgyűlése nem kívánja tárgyalni azoknak a képviselőknek az ügyét, akik nem szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban, ezért méltatlanná váltak képviselői tisztségükre, illetve van olyan képviselő is az ORÖ közgyűlésében, akit jogerősen börtönbüntetésre ítélt a bíróság, a felügyeleti szerv mégsem tett intézkedést. Az ügyintézést, határozathozatalt halogatták, szankciót pedig egyetlen estben sem helyeztek kilátásba. Mindössze mondvacsinált törvényességi felhívásokat intéztek, és jogértelmezési vitákra hivatkozva nem hoztak és hoznak egyértelmű állásfoglalást a mai napig is.

 

Képtalálat a következőre: „vajda lászló lakatos oszkár”

(Feljentések tömkelege)

 

Lakatos Oszkár még márciusban fordult a Kormányhivatalhoz, mert Balogh János jogtalanul veszi fel havi félmilliós fizetését, ugyanis az elnök és más tisztségviselők illetményéről, tiszteletdíjáról nem döntött a közgyűlés. A felügyeleti szerv ennek ellenére több mint fél éve elnéző, sem szankciót, sem figyelmeztetést nem alkalmazott a törvényes rend helyreállításáért.

 

Képtalálat a következőre: „vajda lászló lakatos oszkár”

(Lakatos Oszkár feljelentést tett)

 

Széllel szemben

Az ORÖ képviselői az elmúlt hónapokban már többször kilátásba helyezték, hogy büntetőfeljelentést tesznek a Kormányhivatal ellen, és kéttucatnyi képviselő tavasz óta háromszor is tüntetés szervezésébe kezdett, hogy tiltakozzon a felügyeleti szerv részrehajlása miatt, de végül lefújták azt. A Lázár János által vezetett Miniszterelnökség előtt április elején sajtótájékoztatót is tartottak az önkormányzat ellenzéki képviselői, és egy országos tüntetés szervezését is bejelentették, ami viszont nem valósult meg.

 

A RomNet megtudta, Vajda László, az ORÖ lungo dromos képviselője a napokban személyesen kereste fel hivatalában György István kormánymegbízottat, hogy panaszát szóban is előadja, és dokumentumokkal alátámassza tiltakozásuk okát.

 

Képtalálat a következőre: „vajda lászló lakatos oszkár”

(Vajda László a Miniszterelnökség előtt)

 

A képviselő felhívta a Kormánymegbízott figyelmét, hogy bár a hivatalos dokumentumokban György István neve és aláírása szerepelt, az ügyintéző minden estben a romaügyi miniszterelnöki biztos, Farkas Flórián kormányhivatalai kapcsolata volt, aki már hosszú évek óta „felügyelte” a romaügyet és a nemzetiségi önkormányzatokat. Farkas Flórián többször is utalt képviselőkkel történő találkozóin arra, hogy a Kormányhivatalnál minden kapcsolata megvan ahhoz, hogy az „a megfelelő mederben” tudjon haladni.

 

Képtalálat a következőre: „kormányhivatal gyö9rgy istván”

(György István kormánymegbízott)

 

Információink szerint a Vajda László képviselővel történt találkozó hatására a Kormányhivatal vezetője belső vizsgálatot folytatott le, és az egyre gyűrűződő ORÖ-s botrány elől menekülve, házon belül próbálták eltussolni az ügyet. A kormánymegbízott két nappal ezelőtt azonnali hatállyal áthelyeztette egy másik osztályra a nemzetiségi önkormányzatok, főkét a roma szervezetek felügyeletével foglalkozó referensét, pedig munkatársuk már hosszú évek óta dolgozott ezen a területen és ismerte a fővárosban tevékenykedő roma szervezeteket és vezetőiket. Azzal, hogy György István kormánymegbízott elvette Pálinkás Máriától ezt a területet, az ORÖ képviselői abban bíznak, pártatlan és törvényes intézkedések történhetnek a Kormányhivatalban.

 

Ennek ellenére tüntetési tervükről és büntetőfeljelentési szándékukról továbbra sem tettek le.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt