2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Átfogó kampány indult a koronavírus elleni vakcina regisztrációjára
2021. 04. 10. 00:00

A vakcina-regisztráció elősegítése érdekében országos kampányt indítottak civilek "Oltass, hogy élhess! jelszóval az ország leghátrányosabb helyzetű településein, amelyhez sztárok is csatlakoztak.

A Covid-19 elleni védőoltásra való regisztrációt segítendő az Országos Roma Önkormányzat, a Rendszerszint és a Civil Tanács Egyesület koordinálásában önkéntesek, aktivisták egyszerre 100 településen öt-öt napon keresztül nyújtanak segítséget azoknak az embereknek, akik nem rendelkeznek kellő tudással a védőoltásra való regisztrációval kapcsolatban. A civil kampány keretében elsőként Borsod, Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Szabolcs megye településein adnak segítséget azoknak, akik szeretnék megkapni a koronavírus elleni védőoltást. 

 

Oltass, hogy élhess! - Kampány


Mivel az érintett célterületeken sokan nem rendelkeznek interneteléréssel, és gyakran e-mail cím és telefonszám sem áll rendelkezésre a regisztrációhoz, ezért az aktivisták internettel ellátott tabletekkel járják majd a kijelölt települések utcáit, felveszik a kapcsolatot az emberekkel, akiket a regisztrációt követően a későbbiekben értesítenek oltásuk várható időpontjáról. Az akció keretében az aktivisták házról-házra járva, illetve a települések központjában kihelyezett pultoknál is segítséget adnak a védőoltás regisztrációjához. 


Az „Oltass, hogy élhess!” jelszóval zajló országos kampány célja, hogy a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos legfontosabb információ és a konkrét, regisztrációval kapcsolatos segítségnyújtás a leghátrányosabb helyzetben élőkhöz is eljuthasson. A regisztrációs kampányban részt vevő önkéntesek és aktivisták az egészségügyi és biztonsági előírások betartásával kapcsolatos képzésen is részt vettek a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében. Az elmúlt napokban egészségügyi szakemberek arra is felkészítették az önkénteseket, hogy megfelelő tájékoztatást tudjanak adni a településeken azoknak az embereknek is, akik félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, és ezért nem tervezik beoltatni magukat. Az aktivisták arra is felhívják a figyelmet, hogy a védőoltás senki számára nem kötelező, de aki szeretne élni a lehetőséggel, de nem tud, az helyben azonnal segítséget kaphat a vakcina igényléshez.


Az aktivisták 2021. április 10-én, szombat délelőtt kezdik meg a munkát a településeken. 


Ezzel egyidőben a terepen dolgozók munkáját segítendő, az aHang, a Dikh Tv, a RomNet, a Roma Sajtóközpont, a Rendszerszint, a Civil Kollégium Alapítvány és az 1 Magyarország Kezdeményezés az „Oltass, hogy élhess!” kampányhoz kapcsolódva egy közös, országos médiakampányt indít, melynek fő célja a regisztrációra buzdítás, illetve az oltással kapcsolatos tévhitek eloszlatása. 


A civil szervezetek saját felületeiken, olvasó-, és nézőközönségük körében, valamint a közösségi médiában a védőoltás-regisztráció lehetőségére hívják fel a figyelmet. Tájékoztató kisfilmekkel, riportokkal, nyilatkozatokkal, videós posztokkal, egyéni sorsokat bemutató filmekkel ösztönzik az embereket a védőoltás regisztrációjára, ismertetve, hol és melyik településen lesznek elérhetőek az aktivisták a következő időszakban, illetve milyen telefonos és e-mail elérhetőségeken tudnak segítséget kérni az ország bármely pontjáról az emberek.


A következő napokban a médiakampány részeként (főként a közösségi médiában) olyan cikkek és rövid videók kerülnek publikálásra, amelyekben ismert közszereplők, előadóművészek beszélnek saját tapasztalataikról a vírussal kapcsolatban, illetve arról, hogy miért tartják fontosnak a védőoltás igénylését.


A civil akcióhoz elsőként csatlakozott Bangó Margit Kossuth-díjas nótaénekes, előadóművész, Bódi Guszti és fia, Bódi Csabi, illetve Falusi Mariann és Lang Györgyi énekesnők, akik már megkapták a védőoltás első dózisát. A fiatalabb generáció tagjai közül Ifj. Sárközi Lajos Junior Prima díjas hegedűse, Oláh Gergő, az X-faktor győztese, illetve a milliós rajongótáborral rendelkező rap-énekes, G.w.M beszél arról, hogy ők maguk is regisztráltak már a védőoltásra. A vírusfertőzésükről, a betegségük napjairól és felgyógyulásukról beszél Oláh József, a Parno Graszt együttes vezetője, és Bódi Csabi énekes, akiknél hosszú hetekig tartott, és nagyon súlyos lefolyású volt a betegség, ezért arra biztatnak mindenkit, akinek fontos a családja, a barátai és saját maga egészsége, az regisztráljon és oltassa be magát.


Az „Oltass, hogy élhess!” kampányhoz kapcsolódó videó az alábbi linken érhető el:

https://www.facebook.com/dikhtv/videos/314192880168876


A következő hetekben a Dikh Tv, a RomNet, a Roma Sajtóközpont és az aHang helyszíni bejelentkezésekkel is készül a településekről és a több száz aktivista és önkéntes segítő munkáját is be fogják mutatni a nyilvánosságnak. Az „Oltass, hogy élhess!” jelszóval zajló országos kampány civil összefogásból valósul meg."