2023 January 28., Saturday/Karola, Károly napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Három embert vettek őrizetbe a holokauszt kárpótlási csalás miatt
2017. 10. 14. 00:00

Három embert, két férfit és egy nőt állítottak elő a rendőrök pénteken Nógrád megyéből, akik 140 ember károsítottak meg eddig kárpótlást ígérve. Egyikük előzetes letartóztatását kezdeményezik.

Egy nappal azt követően, hogy a RomNet hírt adott arról, hogy csalók járják az országot azzal, hogy több ezer eurós kárpótlást ígérnek a holokauszt áldozatinak és leszármazottainak, máris letartóztatta a rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint az egész országot átfogó csalás mögött állhat. A szentendrei férfit a salgótarjáni rendőrkapitányságon állították elő, és mintegy százan vonultak az épület elé, azt követelve a megyei rendőrkapitánytól, engedjék szabadon E. János nevű férfit, mert nem követett el bűncselekményt.

 

A RomNet-hez eljutott videón a férfi lánya elismeri, hogy semmilyen roma holokauszt kárpótlási alap, és ügy nincs, semmilyen ilyen jellegű program nincs meghirdetve, ahonnan pénzt várhatnának az emberek, édesapja civil szervezete nevében mindössze egy „petíció” érdekében gyűjtik össze az adatokat, hogy azt eljuttassák „Brüsszelnek”, mert „a romáknak is jogosan járna a kárpótlás” a nő szerint.

 

A megyei rendőrkapitányság a RomNet-et szombat reggel arról tájékoztatta, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság üzletszerűen elkövetett csalás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 66 éves és egy 31 éves szentendrei, valamint egy 51 éves salgótarjáni lakos ellen. A két férfit és egy nőt a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai gyanúsítottként hallgattak ki.  

 


A nyomozás jelenlegi adatai alapján a 66 éves férfi 2017. október 1-jét megelőző időszakban azzal bízta meg a 31 éves nőt és annak 51 éves édesapját, hogy Endrefalván több idős embert keressenek fel azzal az ígérettel, hogy az 1940 előtt születetteket, valamint a Don-kanyarban elhunyt áldozatok hozzátartozóit 300.000-500.000 forint közötti kárpótlási összeghez juttatják ez év karácsonyáig. A gyanúsítottak az összeg kifizetési feltételeként szabták meg, hogy a sértettek a személyi adataikat közöljék és az általuk megadott bankszámlaszámra egy összeget fizessenek be.Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a fenti ígérettel tévedésbe ejtett sértettek 1500 és 16000 Ft közötti összegeket fizettek be a megadott bankszámlára. Így 2017. október 1. és október 11. közötti időszakban a 31 éves nő folyószámlájára Endrefalváról három, míg az ország több megyéjéből 142 sértett fizetett be összesen több, mint 1 millió forintot. Az így befolyt összegeket a gyanúsítottak saját céljaikra fordították.A rendőrök a 66 éves férfit és két társát elfogták, a rendőr-főkapitányságra előállították és gyanúsítottként hallgatták ki őket. A nyomozók a 66 éves férfit őrizetbe vették és az illetékes ügyészségen előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.  

 

A RomNet csütörtökön számolt be arról, hogy az egész országból százakat, ezreket csaptak be azzal, hogy az ország különböző pontjairól közel százan keresték meg telefonon és személyesen azzal a hírrel, hogy hallottak egy új roma holokauszt kárpótlási lehetőségről, de szeretnének egy kicsit bővebb információhoz jutni. Az emberek, egymástól függetlenül arról beszéltek, hogy őket már eleve úgy találták meg a számukra teljesen ismeretlenek, hogy mint jogos igénylők jogosultak lehetnek a kárpótlási összegre. Osztrák, svájci és német alapokra hivatkozva azt állították, hogy 8000 és 12000 eurós igényt nyújthatnak be, attól függően, hogy a vészkorszak túlélőjeként, vagy azok leszármazottjaként teszik azt. A jóhiszemű embereket azzal hitegették, hogy az adminisztrációs igénylőlap kitöltése és aláírása után már akár karácsony előtt hozzájuthatnak a pénzhez, és előzetes költségként volt akitől kétezer, de volt akitől 20-25 ezer forintot is elkértek. A kárpótlással hitegetők azt is tudatták, hogy közvetítői díjként a megítélt összegnek 25-30 százalékát, de van akitől a 80 százalékát fogják elkérni, cserébe minden hivatalos papírt elintéznek helyettük. Így a 3,6 millió forint reményében lenne, aki akár a hárommillió forintot is odaadta volna, ha az ünnep előtt kezébe kaphatja a maradék 600 ezret.

 

 

A RomNet tudósítója pénteken Szegeden és Csongrád megye más településein is járt, ahol több tucatnyian arról beszéltek, hogy autóbuszokkal vitték Budapestre az embereket, hogy összegyűjtsék személyes adataikat és pénzt kértek tőlük a kárpótlás jegyében. Azt mondták, lefénymásolták a személyi okmányaikat, és három papírlapot is aláírattak velük. Állításuk szerint valakitől 3000, volt akitől 10 ezer forintot kértek el az ügyintézés fejében.

 

A RomNet cikkének megjelenése után a be-, és feljelentéseiről ismerté vált Tényi István csalás gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Szentendrei Járási Ügyészségen és a Szentendrei Rendőrkapitányságon.

 

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő a napokban szintén feljelentést tett a rendőrségen csalás gyanújával.

 

A RomNet Svájcban, Ausztriában, és Németországban működő civil szervezeteket, kormányzati intézményeket is megkeresett a napokban, hogy megtudja, nyitottak-e újabb alapot a roma holokauszt kárpótlásra, de mindhárom országban határozottan kijelentették, hogy nem.

 

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, amely korábban több holokauszt-kárpótlási programot is koordinált vezetője szintén határozottan kijelentette, semmilyen új roma holokauszt kárpótlás nem indult el.

 

 

 

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó írásunk:

/hirek/2017/10/12/holokauszt-karpotlasi_csalok_jarjak_az_orszagot

/hirek/2017/10/13/letartoztatasok_a_holokauszt_karpotlasi_csalas_miatt