2024 May 21., Tuesday/Konstantin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Kolompár Orbán

Kolompár Orbán

Kolompár Orbán (Kiskunmajsa, 1963. szeptember 24.) magyarországi roma aktivista, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke. Nős, három gyermek édesapja.

Kiskunmajsán született, cigány származású mezőgazdasági munkásszülők legidősebb gyerekeként. 1982-ben mezőgazdasági munkásként kezdett el dolgozni a Kiskunmajsai Petőfi Termelőszövetkezetben. Rá két évre, 1984-ben a Magyar Posta Hálózatépítő Vállalatához helyezkedett el Szegedre, ahol munkavezetőként dolgozott 1988-ig. Legmagasabb iskolai végzettsége: általános iskola.   1989-ben földmérő tanfolyamot, majd 1999-ben a Kertész tanodában ECDL és Szoftverüzemeltetői végzettséget szerzett. 1988-tól 1994-ig a Budapesti Bicko Bt-nél dolgozott munkavezetőként.   Saját elmondása alapján 1991 óta politizál. 1994-ben a helyi kisebbségi önkormányzat elnökévé választották, de már második ciklusban tagja volt Kiskunmajsa város önkormányzatának is, ahol a vagyongazdálkodási bizottságot vezette. 1997 februárjában alakította meg több társával együtt a Bács-Kiskun Megyei Cigány Érdekképviseleti Szervezeten belül A „Cigányság Foglalkoztatásáért” Közhasznú Társaságot, melynek főállású igazgatója lett.   Kolompár Orbán az ország egyik legismertebb roma politikusa lett azt követően, hogy 2003-ban az Országos Cigány Önkormányzat elnökévé választották, és két cikluson át, 2011 januárjáig Õ irányította az akkor még 53 fős testületet. Az általa vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) Roma Összefogás Párt a magyar politikai életben roma pártként először állított önálló listát, és elindult a 2006-os parlamenti választásokon. Majd 2009-ben az EP-választásokra is saját, önálló listát állított úgy, hogy akkor még ajánlószelvényeket, úgynevezett kopogtatócédulákat kellet gyűjteni az ajánlásokhoz, és egy választópolgár csak egy személy, vagy párt számára adhatta oda ajánlószelvényét, a többes ajánlás, aláírással még nem létezett. A választásokon viszont nem érte el az 1 százalékot sem.     Kolompár Orbán karrierjének az vetett véget, hogy 2011-ben már nem tudta megőrizni elnöki pozícióját Farkas Flóriánnal szemben az országos nemzetiségi választásokon, és a több éven át húzódó büntetőperében 2013 márciusában a Kecskeméti Törvényszék jogerősen egy év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt. A roma politikust a büntetőperében jogerősen, bűncselekmény hiányában felmentették a sikkasztás vádja alól, kimondva, hogy az uniós pályázati támogatásból Kolompár Orbán egyetlen fillért sem tulajdonított el. Az Országos Cigány Önkormányzat volt elnökét mellékbüntetésként három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A roma politikus a büntetését letöltötte, és mentesült a hátrányos jogkövetkezmények alól. 2019 nyár elején Törökszentmiklóson és Szegeden tartott több száz fővel ellendemonstrációt, tiltakozva a Mi hazánk nevű mozgalom cigányellenes politikája miatt. 2019 június elején bejelentette, visszatér a politikába, és az általa vezetett MCF Magyarországi Cigányközösség Fóruma színeiben elindul az őszi nemzetiségi választásokon.    

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök