2024 July 13., Saturday/Jenő napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Jimmy Rosenberg

Jimmy Rosenberg

Jimmy Rosenberg (1980. április 10. - ) Astenben, Hollandia déli tartományában született manouche zenész családba. Gitárjátékához az ihletett Django Reinhardt és nagybátyja, Stochelo Rosenberg adták.

Már kisgyermekként 1989-ben megismerhette őt a világ a Django Legacy (Django örökség) című dokumentumfilmben. Ezen a felvételen az első triójával látható, aminek a neve The Gypsy Kids volt, később Sintire változtatták a nevüket.   13 évesen már játszott a jazz manouche nagyjaival, úgymint Stochelo Rosenberg, Birelli Lagrene vagy éppen Stephane Grappelli, csak hogy néhány nevet említsek. 15 évesen aláírt egy egymillió dolláros szerződést a Sony Classic-kal. A következő évben bejárta a világot, zenélt Párizsban, Osloban, az Egyesült Államokban még a New Yorki Carnegie Hallban is megfordult. Rendkívül virtuóz, egyedülálló gyors technikája lenyűgözte a jazz szerelmeseit. Jimmy a mai napig is lakókocsiban él egy manouche táborban. Rendkívüli tehetségét még zűrös családi élete sem tudta beárnyékolni. A tavalyi évben készült róla egy 77 perces dokumentumfilm, amelyben Stochelo is feltűnik. Ebben részletesen bemutatják Jimmy családi tragédiáit. Jimmy Rosenberg az egyik legtehetségesebb zenésznek tartják a jazz manouche műfajban.  

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök