2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Máris milliárdokkal tömné ki a kormány Farkas Flórián nem létező szervezetét?
2016. 07. 08. 00:00

Hivatalosan még létre sem jött, de a legutóbbi kormányhatározat szerint úgy tűnik, máris kétmilliárd forinttal tömné ki a kabinet Farkas Flórián új roma szervezetét.

A RomNet a hét elején adott hírt arról, hogy az elmúlt másfél évben többfelé szakadt és adóhatósági nyomozás alatt álló Lungo Drom helyett új országos roma szervezet gründolásába kezdett Farkas Flórián az elmúlt hetekben.

 

Szerkesztőségünk több megyei roma politikustól úgy értesült az elmúlt hetekben, hogy az általános iskoláját 20 évesen elvégzett parlamenti képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és miniszterelnöki  megbízottként is funkcionáló Farkas Flórián azzal kereste meg a megyei és települési roma nemzetiségi önkormányzatok vezetőit és tagjait, illetve a roma civil szervezeti vezetőket, lépjenek be újonnan létrehozott szervezetébe. A többségében Szolnokon, a Lungo Drom irodájában tartott találkozókon az aláírt jelenléti ív alapján több önkormányzat a tudta nélkül tagja lett Farkas Flórián szervezetének, amely Országos Cigány Érdekegyeztető Tanács néven szerveződik.

 

A RomNet a Magyar Közlönyben megjelent határozatokból megtudta: az EFOP-1.3.2-16 felhívás azonosító szám alatt lévő 1341/2016. (VII. 5.) Korm. határozat szerint a roma mentorhálózat fejlesztésére, a roma személyeket érintő fejlesztési programok mentorálással történő szakmai támogatása céllal, összesen 2 milliárd forinttal támogatnák a roma személyeket érintő fejlesztési programot. A Kormányhatározat szerint a 2 milliárd forint támogatást megyei roma, illetve cigány nemzetiségi önkormányzatok konzorciuma hívhatja le.

 

Érdekesség, hogy ugyanezen címszó alatt, a 1037/2016. (II. 9.) Korm. határozat alapján ezt a kétmilliárd forintos összeget az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet kapta volna meg.

 

Megyei roma, illetve cigány nemzetiségi önkormányzatok konzorciuma nevű tömörülés hivatalosan jelenleg nincs Magyarországon, így minden bizonnyal a többmilliárdos pályázati projektet a Farkas Flórián által gründolt szervezethez próbálják juttatni.

 

Korábban írtunk arról, információink szerint Farkas Flórián abban bízik, ha sikerül egy új tömörülésbe integrálni a roma önkormányzatokat és civil szervezeteket, akkor a 2018-as országgyűlési választásokon akár több százezer szavazót tudnak majd mozgósítani úgy, hogy ebből - legalábbis nevében - a Lungo Dromot kihagyják.

 

Farkas Flórián, aki 2011 januárja és 2014 októbere között fideszes országgyűlési képviselőként irányította az Országos Roma Önkormányzatot, már koordinált egy uniós roma mentorprogramot, amelyből a gyanú szerint a hozzá hű képviselőket és azok családtagjait havi 200 és 350 ezer forintos bérezéssel honorálta. A jogtalan, teljesítmény nélküli kifizetések gyanúja miatt az adóhatóság már közel egy éve nyomozást indított jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt.

 

 

Farkas Flórián neve és érintettsége felmerült az NAV által múlt év márciusában költségvetési csalás gyanúja miatti, az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába nevű, összesen 5 milliárd forint keretösszegű projektje kapcsán, amelyet egyébként az Emmi idén márciusban a nagyfokú szabálytalanságok miatt felmondott.  A tárca arra kötelezte a roma önkormányzatot, hogy a korábban, részben indokolatlanul túlárazott szerződésekre és megbízásokra kifizetett, összesen 1,6 milliárd forintot jövő év májusáig havi 5 millió forintos részlettel, majd az egyéves megállapodás utolsó hónapján, több mint másfél milliárd forintos egyösszegű fizetési kötelezettséggel törlessze. Minden bizonnyal az ORÖ-nek erre nem lesz lehetősége, mert az éves normatív támogatása nem éri el a 400 millió forintot.

 

A RomNet korábban arról is hírt adott, hogy az ORÖ az éves állami működési támogatását fiktív megyei irodákra és megbízási szerződésekre saját képviselői zsebébe szervezi ki, és emiatt az adóhatóság büntetőeljárást indított.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

/hirek/2015/03/15/farkas_florian_a_funkciohalmozo_milliardokbol_gazdalkodo_ingatlankiraly

/hirek/2015/04/29/tizmilliokkal_tamogatta_sajat_szervezetet_farkas_florian_az_oro_koltsegvetesebol

/hirek/2013/10/08/ujabb_penzeszsakokat_kapna_a_kormanytol_a_lungo_drom