2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb pénzeszsákokat kapna a kormánytól a Lungo Drom
2013. 10. 08. 00:00

Működési támogatásként jövőre is 150 millió forintot adna a kormány a jövő évi költségvetés terhére a Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromnak. Ne feledjük: választás lesz 2014-ben.

Az Országgyűlés előtt lévő jövő évi, 2014-es költségvetési törvényjavaslat külön fejezeteiben több forrásban is nevesítve említi a romák társadalmi felzárkózására irányuló programok támogatását. Ezek alapján sokmilliárd forintos támogatást biztosítanának a kormány és az Országos Roma Önkormányzat között 2011. május 31-én létrejött keretmegállapodásban, és a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában megfogalmazott feladatokra, de a nevesített költségvetési tételek minden bizonnyal jövőre sem érnek célba, ugyanis a többször beharangozott oktatási és foglakoztatási programok vagy nem indultak még el, vagy csak igen döcögve haladnak.

 

 

 Farkas Flórián

Farkas Flórián és Orbán Viktor által aláírt keretmegállapodásban az is szerepel, hogy 2015-ig 100 ezer magyar romának fognak munkahelyet kínálni, de eddig csak a 4 órára csökkentett közmunkaprogram valósult meg. Az elmúlt két évben már oly sokszor bejelentett 1000 roma nő foglakoztatása és képzése is döcögve halad, igaz erre a programra a jövő évi költségvetés is további másfél milliárd forintot biztosítana. Ezek alapján az látszik, a még 2011-ben elindított program ma sem fejeződött be, az ezer roma nőt, mint szociális asszisztenst nem tudták még kiképezni és munkába állítani, mert a képzésre vonatkozó pályázatok a napokban kerültek újra kiírásra.

 

Úgynevezett „társadalmi felzárkózást segítő programokra” a jövő évi büdzsében roma kultúra támogatására 60 millió, „társadalmi, gazdasági, területi hátránykiegyenlítést elősegítő programokra, szakkollégiumokra 510 millió, „felzárkózás-politika koordinációjára’ 66 millió, társadalmi felzárkózási és integrációs intézkedésekre” 55 millió, míg „társadalmi felzárkózási és integrációs intézkedésekra” 550 forint jutna. Természetesen mindezen összegek koordinálásába, elosztásába a felzárkózató minisztérium az ORÖ-t is bevonja.

 

Bár a költségvetési javaslat „Roma ösztöndíj programokként” szerepelteti az oktatási intézmények tanulói és hallgatói támogatását - beleértve az Útravaló programot is, amelyet roma diákok csak elenyésző százalékban tudnak igénybe venni - ezért de Brüsszel és az uniós roma stratégiában résztvevő országok felé mutatott és követelt teljesítése érdekében kimondottan jól hangzik a javaslatban erre előirányzott  2 milliárd 67 millió forint.

A költségvetés az Országos Roma Önkormányzat és Média működési költségére a következő évben is ugyanannyi pénzt biztosít mint eddig, 267 millió forintot. Emellett a Farkas Flórián által irányított Országos Roma Önkormányzat fenntartásában lévő intézmények támogatása a 2014. évi javaslat szerint 78,6 millió forint. Az ORÖ havonta jelentkező lapja, az Európai út - melynek főszerkesztője Zárug Péter Farkas politológus, és a szerkesztőbizottság tagja között ott van Granasztói György,  a Fidesz alapította úgynevezett Demokráciaközpont, és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület volt elnöke is - nem tudni mekkora összegre számíthat a jövőre lap kiadásához.

Bár a jelenlegi ORÖ vezetése a Dohány utcai székház faláról 2011-ben eltávolíttatta a roma holokauszt emléktábláját, és az elmúlt 3 évben egyetlen egyszer sem emlékezett meg hivatalosan az augusztus 2-i évfordulóról, jövőre, a holokauszt 70. évfordulója alkalmából mégis több mint 50 millió forintot kap majd a kormánytól konferenciák, megemlékezések, programok szervezésére.

Az országgyűlés honlapján is olvasható jövő évi költségvetési előirányzat „biztosít forrást továbbá a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi Szövetség társadalmi felzárkózási és nemzetiségi érdekképviseleti tevékenységének bővülésével kapcsolatos működési támogatására, a Lungo Drom működési költségeinek támogatása”. Ez az összeg éppen, pontosan 150 millió forint.

 

A Fidesszel szövetségben lévő roma szervezet tavaly, 2012 nyarán ingyenesen jutott hozzá egy VIII. kerületi, korábban óvodaként használt, több száz millió forintot érő ingatlanhoz, amelyet fővárosi székházként használhat. A józsefvárosi ingatlanra azért esett a kormány választása, mert nem igényel felújítást, így azt a Lungo Drom birtokba veheti és használhatja, de fél évvel később, 2012. december közepén a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből derült ki, hogy „azonnali hatállyal” 150 millió forintot csoportosított át a kabinet a tartalékból a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség székházának felújítására és a szervezet működési támogatására. A plusz forrástámogatásra vonatkozó kormányhatározat szerint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre biztosított keretből való átcsoportosításért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felelt. Jövőre, 2014-ben szintén 150 millió forintot kapna a Lungo Drom, míg más roma civil szervezet egyetlen forintra sem számíthat, mert kultúrára, civil szervezetek támogatására országosan, összesen 30 millió forint áll rendelkezésre.

 

Az ORÕ vezetője, Farkas Flórián, aki nem mellesleg fideszes parlamenti képviselőként a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese is, az elmúlt két-három évben sikeresen hívott le plusz forrásokat rendkívüli segélyként és támogatásként a kormánytól. 2011-ben, egy sikeres összeesküvéssel székházfelújítás címen 47 millió forintot kapott a nemzetgazdasági és felzárkóztatási államtitkárságtól, mondván, az előző önkormányzati vezetés, Kolompár Orbánék lelakták az épületet. Ezt alátámasztva a padláson, a poros iratok, sosem használt, vakolatlan tetőtéri helyiségekben tartottak sajtótájékoztatót államtitkári segédlettel, de a biztonsági kamera felvételének tanulsága szerint – attól sem riadtak vissza, hogy a Lungo Drom egyik felső vezetője saját kezeivel és lábaival rongálja meg a székház falait. A rendkívüli támogatást megkapták, a székházat felújították, és azt maga Orbán Viktor miniszterelnök is megcsodálta.

 

Még ugyanabban az évben, 2011-ben az ORÖ az akkori költségvetési törvényben szereplő 267 milliós támogatása mellett további 300 millió forintot kapott a kormánytól egyszeri juttatásként, azzal az indokkal, hogy az ORÖ-nek fejlesztenie kell az intézményrendszerét, hogy jobban be tudjon kapcsolódni az állami döntéshozatali folyamatokba.

 

A „kétharmados” Lungo Drom az elmúlt években megkapta fizetségét a választásokért. és jövőre, a 2014-es választásokra is igyekeznek újabb pénzeszsákokkal megtömni a roma szervezetet. Az viszont még kérdés, hogy a kormánypárt és a miniszterelnök melletti kiállásokban nem habozó, de a romák ügyeiben a parlamentben fel nem szólaló Farkas Flórián jövőre felkerül-e újra a Fidesz listájára, vagy a párt kitolja a nemzetiségi listára, mondván mérettesse meg magát a romák között. Vagy döntésre kényszerítik: a parlamenti, vagy az országos önkormányzati mandátumát kívánja-e betölteni.

 

 

Hidvégi-B. Attila