2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tízmilliókkal támogatta saját szervezetét Farkas Flórián az ORÖ költségvetéséből
2015. 04. 29. 00:00

Az ORÖ állami működési támogatásából finanszírozta éveken át Farkas Flórián saját szervezete, a Lungo Drom iroda-fenntartási költségeit, pedig a civil szervezet nem tartozik az ORÖ intézményeihez.

A RomNet birtokába került összesítés szerint az ORÖ évi 6 millió forintot fizetett a szolnoki iroda költségeire, pedig a kormánytól ingyenesen kapott a szervezet egy budapesti székházat, annak felújítására pedig 300 milliót, és ezen felül éves működésre 150 milliót kap a költségvetésből.

 

Farkas Flórián a legmagasabb politikai hatalmú roma vezető nagyon kedvelheti a székházakat, az elegáns bútorokat, a szolgálati autót, és az évi több tízmillió forintot jelentő elnöki keretét, a költségtérítéseit. Követhetetlen, hogy az elmúlt években hány ingatlant, mennyi állami támogatást és programfinanszírozást kapott az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom. Az átláthatatlan és bűncselekmény-gyanús pénzügyi gazdálkodások miatt már tucatnyi feljelentés érkezett a hatóságokhoz, és az ügyeket a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Főügyészség és a kormányhivatal is vizsgálja.

 

Farkas Flórián már azt követően, hogy 2011-ben megnyerte az országos nemzetiségi önkormányzati választást, és néhány nappal később elnökké választatta magát, arra kérte a Kormányhivatalt és az Államkincstárt, minden pénz folyósítását állítsa le addig, amíg Kolompár Orbán által vezetett hivatal átadás-átvétele meg nem történik. A kormánytól gyorssegélyként 30 millió forint támogatást kapott a VII. kerületi Dohány utcai székház felújítására, végül a teljes költség 47 millió forint lett. Vásároltak több millió forintért új bútorokat, bőrkanapékat, íróasztalt, kifestették az épületet, és eltávolították a székház külső, utcai faláról a roma holokauszt emléktáblát, amelyet korábban, az előző testület a kormány tagjaival avatott fel.

 

Szintén eltávolították a romagyilkosságok áldozatainak emléktábláját is, amelyen a 2008-2009 között végrehajtott támadássorozat hat halálos áldozatának neve szerepelt. A székházfelújítást egy fővárosi cég végezte, mindenre kiterjedő alapossággal, legalábbis erre utalhat az a részteles és alapos számlázás, amely a munkavégzés legapróbb részleteit is tartalmazza. Szerepel az összesítésben szemét és törmelékelszállítás több százezer forintért, rágcsálóirtás, de a Dohány utcai székház új bejárati ajtaja is közel 3 millió forintba került.

 

Az Országgyűlés által biztosított éves működési költségből a Lungo Drom is nagyon jól járt.

 

2011-ben, az akkor még Országos Cigány Önkormányzat nevet viselő szervezet az éves költségvetési törvény alapján 267 millió 200 ezer forint központi költségvetési támogatást kapott, a szervezet által fenntartott intézmények támogatására pedig 78 millió 600 ezer forintot. Az Országos Roma Önkormányzat és Média az idei, 2015-ös költségvetési törvényben már 361 millió 200 ezer, a fenntartott intézmények támogatása 165,9 millió forintot kapott. Közgyűlési jegyzőkönyvek szerint (33/2011(12.17.) viszont már 2011-ben, azt követően, hogy Farkas Flórián megnyerte január 9-án az országos nemzetiségi választásokat,  718 millió 960 ezer forint bevételből gazdálkodott, és a támogatások évről-évre jelentősen növekedtek. Volt olyan év, hogy a különböző programokkal együtt meghaladta a kétmilliárdot. Az ORÖ hivatalának 2014-es költségvetése 700 millió 370 ezer forint volt a hivatalos jegyzőkönyv szerint, míg 2015-ben 935 millió 582 ezer forinttal számolhat.

 

Az ORÖ 2012-ben a Közigazgatási és Igazságügyi minisztériumtól külön működési támogatásra 211 millió forintot kapott. 2011 decemberében külön kormányhatározat alapján pedig 300 milliót szintén működési támogatásra, illetve intézmény-megerősítésre.

 

A RomNet birtokába került pénzügyi kifizetések összesítése szerint Farkas Flórián az ORÖ elnökeként, megválasztását követően alig két hónappal, 2011. március 18-én másfél millió forint működési támogatást utaltatott át a Lungo Dromnak, majd fizette a havi 500 ezer forintos iroda fenntartási költséget. Az elnöki keretéből 2011 és 2014 között rendszeresen utalt 100-150 ezer forintot a Lungo Dromnak, és a megyei szervezetek programjait is szintén az elnöki keretéből támogatta. Szintén rendszeres, alkalmanként százezres támogatást kapott szülőfalujának, Tiszaroffnak a kisebbségi önkormányzata, a tiszapüspöki és a szolnoki kisebbségi önkormányzat is, valamint más megyei lungo dromos vezető, vagy szervezet.

 

Az összesítés szerint az Országos Roma Önkormányzat a Lungo Drom szolnoki irodájának fenntartási költségére 2012-ben és még 2013-ban is havi 500 ezer forintot, összesen évi 6 millió forintot utalt át. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy 2012-ben az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága a költségvetési törvényhez egy elrejtett módosító javaslata alapján  lehetőséget adott arra is, hogy az Országgyűlés az állami vagyonról szóló 2007 . évi CVI. törvény 36. §-ának (1 ) bekezdése alapján úgy rendelkezzen, hogy a Magyar Állam tulajdonában levő Budapest VIII. kerület, Bezerédi utca 17 . ingatlan szám alatti ingatlan (hrsz . : 34700) térítésmentesen a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség tulajdonába kerüljön közösségi célokra. Az egykori józsefvárosi óvoda épülete több mint 300 millió forintot, frekventáltsága alapján közel egymilliárd forintot ér. A hivatalos kormányzati indoklás szerint azért kapta a Lungo Drom éppen azt az ingatlant, mert nincs szükség annak felújítására. Néhány hónappal később viszont a rendkívüli kormányzati intézkedésekre biztosított keretből azonnali hatállyal 150 millió forintot csoportosított át a kabinet a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség székházának felújítására és a szervezet működési támogatására. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny 2012. december 13-i számában jelent meg. Az épületen sem egy tábla, sem egy zászló, sem felirat nem jelzi, hogy ott a Lungo Drom országos központi székháza működik, erre utaló információ is csak a választási iroda honlapján lévő hivatalos dokumentumokban található. A Lungo Drom, amely a Fidesz választási szövetségese, és amelynek Farkas Flórián már közel 25 éve az elnöke, a következő két évben szintén 150-150 millió forint támogatást kapott különféle programokra.

 

A Lungo Drom annak ellenére, hogy a főváros VIII. kerületében lévő új székháza szépen fel lett újítva, elnökségi üléseit, az ORÖ közgyűlésébe bejutott lungo dromos képviselőkkel történő értekezleteket, megbeszéléseket továbbra is Szolnokon, a Szapáry utcában lévő épületben tartja. Szerdán is szintén itt tartják az ORÖ szervezeti átalakításáról szóló megbeszéléseket, a hivatal vezetésében történő személyi változásokat. A RomNet úgy tudja, ezen a megbeszélésen tájékoztatja Hegedűs István, az ORÖ elnöke a lungo dromos ORÖ-s képviselőket arról, hogy felmond a hivatalvezetőnek, a gazdasági vezetőnek és más alkalmazottaknak. Bár hivatalosan nem tagja az ORÖ közgyűlésének Farkas Flórián, a jelenlegi elnök javaslatára „örökös tiszteletbeli elnökként” továbbra is részt vehet a közgyűlési munkában, és akár vezetheti is a 47 fős testület üléseit. Farkas Flórián, egyébként a Fidesz országgyűlési képviselője, romaügyi miniszterelnöki megbízott, és a Híd a munka világa foglalkoztatási szövetkezet, valamint a Lungo Drom elnöke egy személyben.

 

A RomNet úgy tudja, a felhatalmazás nélküli, jogtalan támogatások kifizetése miatt a pénzügyi gazdálkodást vizsgáló bizottság feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen hűtlen kezelés és sikkasztás gyanújával.

 

Az ORÖ elmúlt 5 évére vonatkozó bűncselekmény-gyanús gazdálkodásai miatt már tucatnyi feljelentés alapján eljárást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda, a VII. kerületi rendőrkapitányság, a Főügyészség, de vizsgálódik a Kormányhivatal és az Állami Számvevőszék is. Az eljárás a Farkas Flórián vezette önkormányzat 2011-2014 közötti gazdálkodásra, valamint a 2014 októberétől már Hegedűs István jelenlegi elnök által vezetett önkormányzat működési és finanszírozási kiadásaira is kiterjed.

 

Hidvégi-B. Attila