2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az összes tisztségviselőt leváltották a Híd a munka világába szövetkezetben
2016. 01. 20. 00:00

Minden tisztségviselőt leváltottak az ORÖ által létrehozott Híd a munka világába szövetkezetben szerdán, a Nógrád megyei Szécsényben. Az új elnök Berényi László lett – tudta meg a RomNet.

A Nógrád megyei Szécsény Művelődési Központjában tartott zárt ülésen részt vett Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő is. A RomNet több szövetkezeti tagtól és ORÖ-s képviselőtől úgy értesült, hogy Farkas Flórián már korábban, írásban lemondott elnöki posztjáról, és helyére egyedüli jelöltként a küldöttek Berényi Lászlót, Farkas Flórián egykori országgyűlési képviselőtársát, a Lungo Drom alelnökét, és az ORÖ lungo dromos frakcióvezetőjét választották.

 

Farkas Flórián - A Foglalkoztaási szövetkezet elnöke

 

Korábban szintén lemondott igazgatósági tagságáról Bence Gáborné, aki Farkas Flórián ORÖ-s elnökségi ideje alatt, az ORÖ gazdasági vezetője volt, és szintén írásban mondott le Dobóvári Ildikó is, aki az ORÖ hivatalvezetője volt. Mint arról a RomNet már többször beszámolt, az ORÖ gazdasági vezetője és hivatalvezetője az önkormányzati tisztségük és igazgatósági tagságuk mellett mintegy félmillió forintos havi fizetéssel vezető pozíciót láttak el a Híd a munka világába uniós programban is.

 

Azt, hogy az elnök, és bizalmi emberei is lemondtak igazgatói tagságukról a foglakoztatási szövetkezetben, több ORÖ-s képviselő is úgy értékelte a RomNet megkeresésére, hogy „menekülnek, mint patkányok a süllyedő hajóról”, ugyanis a foglalkoztatási szövetkezet ellen már közel egy éve zajlik az adóhatósági nyomozás jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt. A Népszabadság a napokban írt arról, hogy újabb 12 ügyben indította  kormányzat vizsgálatot az összesen 2,1 milliárd forint támogatásból gazdálkodott projekt ellen.  

 

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében megvalósuló „Foglalkoztatási szövetkezet – híd a munka világába” című projekt teljes támogatási összege 4 milliárd 995 millió forint volt.  Az uniós program konzorciumvezetője az Országos Roma Önkormányzat  volt, partner pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Türr István Képző és Kutató Intézet.  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása alapján az ORÖ 2 milliárd 99 millió 88 ezer 407 Ft megítélt támogatást kapott a keretösszegből, az NGM 113 millió 163 ezer 791 Ft-ot, a TKKI pedig 308 millió 101 ezer 503 Ft-ot.

 

Mint arról a RomNet elsőként beszámolt, a Magyar Közlönyben jelent meg szeptemberben az a kormányhatározatra, amely alapján az ORÖ által koordinált Híd a munka világába elnevezésű, mintegy ötmilliárd forintos költségvetésű projekt támogatásának összegét 2 milliárd 474 millió 646 ezer 299 forinttal csökkentették. A  forráselvonást Balog Zoltán miniszter által vezetett tárca azzal magyarázta a RomNet érdeklődésére, a 2,5 milliárdos elvonásra azért volt szükség, mert a projekt „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt”. A tárca közlése szerint a szakmai hiányosságokra az „időközi ellenőrzések” mutattak rá, így a projekt „az eredetileg tervezetthez képest csökkentett műszaki-szakmai tartalommal és ehhez mérten csökkentett költségvetésből valósult meg”.

 

A RomNet megtudta, ahogy a szerdai küldöttgyűlésen Berényi László elnökké választása mellett a szövetkezet felügyelő bizottságának elnökévé az ORÖ-s képviselő Rácz Tamást választották, és felügyelő bizottsági tag lett Balogh Miklós és Dávid Attila szintén lungo dromos képviselők.

 

Igazgatósági tag lett Gáspár Szilvi, az ORÖ korábbi pénzügyi bizottságának elnöke, Farkas Flórián egyik bizalmasa, Csóka János, Babai János és Kovács Józsefné, aki szintén lungo dromos színekben kaptak ORÖ-s képviselői mandátumot.

 

Több képviselő is azt mondta a RomNet-nek, hogy Farkas Flórián mintegy fél órát vett részt a szövetkezeti ülésen. Köszöntötte a résztvevőket, de egyetlen szót sem említett sem ő, sem más tag a szövetkezet programjával kapcsolatos bűncselekmény-gyanúk miatt folyamatban lévő eljárásokról. Farkas Flórián miniszterelnöki biztos „legfontosabb és legnagyobb szövetségeseként” külön is köszöntötte Dancs Mihályt, az ORÖ Roma Polgárjogi Mozgalom képviselőcsoportjának vezetetőjét, és Balogh Jánost, az MCF elnökét, akit hétfőn, vitatott körülmények között az ORÖ ügyvezető elnökké választottak.

 

Dancs Mihály a RomNet megkeresésére azt közölte: szervezetének tagjai, képviselői nem vállaltak tisztséget a szövetkezetben, így alaptalannak tartotta a RomNet által korábban közölteket, hogy neki igazgatói tisztésget ajánlottak volna. Állítása szereint nem is tagja  a szövetkezetnek, de ugyanakkor elismerte, hogy részt vett a szerdai Szécsényben tartortt zárt ülésen, mint "meghívott vendég". 

 

A Szécsényben tartott ülésre nem engedték be sem az Index, sem pedig a Hír tv tudósítóit, arra hivatkozva, hogy az zárt, és egy magáncég rendezvénye. Saját biztonsági embereik mellett polgárőrök is vigyázták az épületet, azzal az indokkal, hogy a rendezvényen a város polgármestere is részt vesz.

 

A RomNet birtokába jutott dokumentum szerint a foglakoztatási szövetkezet igazgatósága - amelynek egyik tagja Bence Gáborné, a foglalkoztatási projekt pénzügyi asszisztense, és az ORÖ korábbi gazdasági vezetője – január 14-én hozott döntésével kizárta a szövetkezeti tagságából Hegedüs István ORÖ-elnököt, Dr. Buri Edinát, az ORÖ hétfőn vitatott körülmények között leváltott hivatalvezetőjét, Ajtai Tibor és Vajda László lungo dromos képviselőket. A kizárást azzal indokolták, hogy a tagok a szövetkezet működését „folyamatosan akadályozták”, valamint „a szövetkezet üzleti érdekeit sértő módon nagy nyilvánosság előtt a szövetkezet jó hírének csorbítására alkalmas hamis tényeket állítottak”. A kizárás harmadik indoka pedig az, hogy az ORÖ vezetői és képviselői meggátolták, hogy a roma érdekképviseleti szervezet átadja az önkormányzat teljes ingatlanvagyonát a Farkas Flórián által vezetett szövetkezetnek.

 

Ugyanakkor a szerdai küldöttgyűlésen a szövetkezeti tagságot arról tájékoztatták, hogy Bence Gáborné már tavaly ősszel lemondott pozíciójáról, és Dobóvári Ildikó is közel 5 hónapja beadta lemondását, így a szövetkezet közel fél éven át vezetői tisztségviselő nélkül működött.

 

Hidvégi-B. Attila