2024 May 21., Tuesday/Konstantin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Jónás Judit

Jónás Judit

1964. január 8-án született Nógrád megyében, Bercelen. Általános iskolai tanulmányait Érden végezte, majd a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumban érettségizett. A gimnáziumi évek alatt számos szavalóverseny győztese volt.

 

 

 Jónás Judit (Bercel, 1964. január 8. –) Domján Edit-díjas színésznő, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt és Nemzetiségekért díj kitüntetettje.

 

A középiskolát a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumban végezte, ahol számos versmondó versenyen való sikeres részvétele irányt mutatott a színészi pálya felé. Az egyik szavalóversenyen figyelt fel rá Gácsi Sándor szerkesztő-riporter, akinek köszönhetően a gimnáziumi évek alatt külsős munkatársként dolgozhatott a Magyar Rádiónál. Az akkoriban szükséges, úgynevezett mikrofonengedélyt Fischer Sándortól, későbbi beszédtechnika tanárától kapta meg. 1983-ban indult a Ki mit tud? vetélkedőn, ahol a vers- és prózamondás kategória győztese lett. Még abban az évben megkezdte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1987-ben végzett Marton László osztályában. A főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz került. 1987-ben a Magyar Televízió nívó díjával tüntették ki, 1992-ben pedig művészetének elismeréseként elsőként kapta meg a Domján Edit díjat. 1993-ban alapító tagja a Cinka Panna Cigány Színház Közhasznú Alapítványnak, és művészeti vezetője az alapítvány által működtetett Cinka Panna Cigány Színháznak. 2001-ben alapító tagja volt a Rádió C nevű Roma Rádiónak. Békés Andrással, a Pécsi Körzeti stúdió igazgatójával közösen találták ki a Cigánymagazin című műsort, melynek éveken át szerkesztő-műsorvezetője is volt. Később az MTV Patrin cigánymagazinjában is vállalt műsorvezetést, versmondást. 2010-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt elismerésben részesült. Két fiúgyermek édesanyja.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök