2024 June 14., Friday/Vazul napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Suki András

Suki András

1955. március 7-én muzsikus cigány családban született Törökszentmiklóson. A zeneiskolai tanulmányait itt kezdte, majd 10 éves korában felvételt nyert a Rajkó Zenekarba, ahol az együttes vezető prímása lett. A zenekari évek alatt számos elismerésben részesült.

1981-ben született András nevű gyermeke, aki 2005-ben szerezte meg a zongoraművész tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 1982-ben a Budapest Táncegyüttes prímása lett, de egyidejűleg a Rajkó Zenekart is tanította.   Később leszerződött az Olimpia Szállóba, ahol 15 évig dolgozott. 1994-ben az újjáalakult Magyar Rádió Népi Zenekarába kapott felkérést, ahol zenekari prímásként tevékenykedett. Ezek az évek rendkívül aktívan teltek. Egyidejűleg vendéglátózott, együttes tagja volt, és számos rádió- és televízió felvétele készült el. Rövidebb- hosszabb külföldi utak sem maradtak el.   1996-ban a 100 Tagú Cigányzenekarba kapott felkérést. Négy éven át a zenekar egyik prímása volt, majd 2000-től helyettes koncertmester lett. 2000. november 2-án vette át a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét munkája elismeréseként.   2004-ben diplomát szerezett a Pécsi Tudományegyetem művelődésszervező szakán. 2005. szeptemberétől tanítja a Talentum Kulturális Alapítvány ifjúsági zenekarát.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök