2024 May 21., Tuesday/Konstantin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
David Beeri

David Beeri

David Beeri 1951. július 9-én született Magyarország keleti felében, Nyírbélteken. Rendkívüli rajztehetségével már gyermekkorában kitűnt, hivatásos festőművészi pályáját 1975-ben kezdte.

Pályafutását szabóként kezdte – bár rajzképességei már gyermekkorában megmutatkoztak, családja nehéz anyagi körülményei miatt csak 24 éves korában nyílt lehetősége megfesteni első képét. 1979-tól olyan neves mesterek irányítása alatt „bontogatta művészszárnyait”, mint Bodó Károly, Korga György és Mizser Pál. 1983-ban rendezte meg első kiállítását, amely hatalmas sikert aratott. Azonban a politika David Beeri művészetének is gátat akart szabni, mint olyan sok csodálatos művésznek és írónak azokban az időkben, így 1987-ben disszidálni kényszerült az akkor egyéves kislányával és várandós feleségével.   Gyors fejlődése és egyedi hangvétele miatt már a nyolcvanas évek első felében ismerté vált, s hazai és külföldi köz és magángyűjteményekbe vásárolták képeit.   1990-ben a rendszerváltozás hatására Németországból visszatelepült, s mély hittel és következetességgel fejlesztette tovább sajátos festői világát Debrecenben.   Az elmélyült, következetes szakmai felkészülés és rendkívüli életút eredményeként ma már egy kiforrott művészegyéniség, aki egy sajátos festői világot - vagy ahogy egyik kritikusa írta róla, ”eredeti festői univerzumot" - hozott létre.   Jelentős számú egyéni és csoportos hazai és külföldi kiállítása által műveit a világ számos részén ismerik és gyűjtik. Sikerei rendkívüliek.   David Beeri festészetének egyedisége és művészettörténeti aktualitása az utóbbi időben szakértőket arra késztetett, hogy keressenek egy olyan megoldást, ami által ez a minden vonatkozásban megalapozott új festészet festőtechnikai és szellemi üzenete természetszerűen érvényesülhet. A megoldás megszületett: 2005-ben létrejött a Misztika Galéria, ahol David Beeri festőművész állandó kiállítása látható.   Ezzel egyidőben a művész rendkívül termékeny életművéből a galéria kiadott három gyűjteményes albumot: Egy Misztikus Művész – David Beeri , A Szellemi Fény Kisugárzása és David Beeri Grafikái címmel.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök