2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hová tűnt a romák pénze?
2015. 03. 03. 00:00

Saját szervezete és vezetője ellen készül tüntetni a hazai cigányság, ha Farkas Flórián nem számol el a Híd a Munka Világába programra költött ötmilliárd forinttal.

A demonstrációról szóló közleményt Lakatos Attila, Borsod megyei cigány vajda fogalmazta meg, miután határozatképtelennek bizonyult az a rendkívüli közgyűlés, amelyet a programmal kapcsolatos sikkasztás gyanújának tisztázása érdekében szerveztek az Országos Roma Önkormányzat (ÖRO) felháborodott tagjai. A hírek szerint a határozatképtelenséget némi hatalmi trükkel maga Farkas Flórián miniszteri biztos – és a foglalkoztatási szövetkezet elnöke – szervezte meg. Az egész botrányt Hadházy Ákos, az LMP képviselője robbantotta ki, amikor nyilvánosságra hozta, hogy a cigányok tervezett munkába állításának ürügyén a Farkas által vezetett szövetkezet csaknem 600 millió forintot költött el luxusirodára, autóbérletre, irodabútorok megvásárlására, tanulmányok megírására, sajtószóvivői tevékenységre. Eközben információink szerint eddig egyetlen munkahelyet nem teremtettek, és nem indították el a romáknak ígért felzárkóztatás programját sem.

 

– Ötig számolok, addig hagyják el az irodát! – emelte fel hangját dühösen, de nagyon fáradtan Winkler Gábor projektvezető, aki megdöbbenve tapasztalta, hogy a 168 Óra stábja bejutott abba a budai luxusirodába, ahol még nem járhatott a magyar sajtó egyetlen képviselője sem. De még a dühös cigány politikusokat sem engedték be ide, pedig ők állítólag már keményen zörgették a vaskaput. Itt vagyunk tehát, a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet agytrösztjének központjában, ahol a lázas tevékenységnek a leghalványabb jele sincs, csak a rekedt hangú Winkler projektvezető próbál bennünket az épületből kiebrudalni. 



Farkas nem veszi fel


Szó sincs arról, hogy feladatunk ellátása érdekében birtokháborításra ragadtattuk volna magunkat. Mindössze csengettünk egyszer a bejáratnál, majd vártunk. Az iroda kapujában aztán megjelent az egyetlen női alkalmazott, akinek csak annyit mondtunk: a munkaügyi irodát keressük. Erre a kisasszony annyira meglepődött, hogy azonnal kinyitotta a súlyos vaskaput, majd a világ legtermészetesebb módján közölte, hogy szól a főnöknek. A miniszoknyásnak láthatóan semmi takargatnivalója nem akadt, feltehetően arról sincs fogalma, hogy a gellérthegyi iroda és az oda bejelentett foglalkoztatási szövetkezet százmilliós korrupciógyanús ügyeiről zeng a fél magyar sajtó.

 

Fotók: Bazánth Ivola
A bútorok egy részét még ki sem csomagolták

Amíg megjön Winkler úr, az egész cigány foglalkoztatási projekt legfőbb főnöke, megcsodáljuk az elegáns, de még műanyag fóliába burkolt irodabútorokat, a hibátlan forgószékek mellett mintha gyönyörű plüssfotelek, kanapék is feltűntek volna. Komoly számítógép-arzenál a sarokban, a széles tárgyalóasztalok mellett még a kényes ízlésnek is megfelelő „szóvivői fal”, a tervezett sajtókampány fontos darabja, nem messze tőle raklapnyi jegyzettömb, többszínű kivitelezésben. Kétségtelen, már a földszint is elvarázsolt bennünket, de ha lehet, az emelet még ennél is elegánsabb, az egésznek különös hangulatot ad a kora tavaszi nap által megvilágított belső kert is. Az irodakomplexum harmóniáját csak Winkler akadékoskodása töri meg, aki egyre emeltebb hangon követeli, hogy tűnjünk el, amíg ötig számol. Érthetetlen, hisz tízmilliókat költenek a sajtómunkára, bennünket meg elhajtanak. Elindulunk az ajtó felé, a projektvezető robotszerű mozgása jelzi: amióta a szövetkezet körül kitört a korrupciós botrány, feltehetően éjjel-nappal dolgozik. Menet közben annyit azért még nagylelkűen elejt, hogy hét hasonló iroda épül az országban, köztük lesz Pécs, Salgótarján, Zalaegerszeg és Gödöllő. Azt viszont nem árulja el, mikor keres már az iroda munkát a romáknak, továbbá milyen képzéseket szerveznek majd az iskolázatlan emberek számára.

 

Az újságíró persze hivatásánál fogva nem csüggedős fajta, ha utcára teszik, akkor a hiányzó információkért mobilon tárcsázza az illetékest, a foglalkoztatási szövetkezet elnökét, bizonyos Farkas Flóriánt. E sorok írója kezdő szolnoki riporter kora óta ismeri a cigány politikust, akinek karrierje ugyancsak a Tisza-parton, a Motor úti romatelep lakóinak istápolójaként kezdődött; ma pedig kormánymegbízottként, országos léptékben végzi ugyanazt a munkát. A telefon kicsöng, de Farkas nem veszi fel a kagylót. Újabb próbálkozás egy másik számon, de a hívott fél immár kinyomja a hívást.

 

Amíg Farkas Flórián nem veszi fel a telefont, addig más forrásból ömlik az információ. A botrányt a trafikmutyi leleplezésében jeleskedő egykori fideszes képviselő, Hadházy Ákos robbantotta ki. Felkeltette figyelmét a sajtóban megjelenő hír, miszerint a hazai cigányság ötmilliárdot kap a felzárkóztatásra, és a pénz egy részét már el is költötték. A ma már az LMP színeiben politizáló képviselő bennünket is elnavigál a közbeszerzéseknek nyilvánosságot teremtő internetes oldalra. Ahonnan gyorsan megtudjuk: az elnyert támogatásból 270 millió forintot valóban el is költöttek a pályázók. 28 millió 700 ezerért béreltek például tíz autót, bár ez az összeg némi utánajárással a harmadára is leszorítható lett volna.

 

Állástalanok a kanapén


A járműbérlésen kívül vettek 31 millióért irodabútort, az elegáns vezetői és tárgyalóasztalok mellett kanapék, teakonyha, ebből kettő is; ezek jó részét korábban saját szemünkkel láthattuk a luxusirodában. Hadházy képviselő számításai szerint összesen 330 db bútort vásároltak, darabját átlagosan százezer forintért. Az állástalan telepi romáknak biztosan hatalmas élmény lesz majd elnyújtózni a kényelmes plüssfotelekben vagy a kanapékon, és teázgatás közben olvasgathatják a munkaerő-toborzás és -kiválasztás titkait feltáró tanulmányt, amire szintén nem sajnálták a 31 milliót. Ezenkívül 19 millió jutott egy dolgozatra, amely tanácsot ad az egyébként 21 millió forintért megvásárolt számítógépek programjainak kiválasztásához. Egy újabb 31 millióért megvásárolt „esszé” azt is elárulja, hogyan kell a komputereket hálózatba kapcsolni. Végül 30 millió jutott médiavásárlásra, 30 millió projektmenedzsmentre, 13 millió a nyomdára, miközben tudomásunk szerint munkahelyet még egyet sem teremtettek.

 

Fotó: MTI

 

Azt is tudni lehet, hogy a romák felzárkóztatása címén még ennél is több pénzt költöttek. Forrásaink szerint legalább 300 millióba került az a központi iroda a Gellérthegy utca 21.-ben, amelyet magunk is láthattunk. Miután Winkler projektvezető kitessékelt bennünket az épületből, rájöttünk, hogy az utca tömegközlekedéssel szinte megközelíthetetlen. Gyalog viszont mindentől messze van. Bár kétségtelen, hogy az irodából jó a kilátás, és a vár közelsége is ad némi emelkedettséget, de a szervezők aligha számíthatnak arra, hogy ezért a hátrányos helyzetű, állástalan romák személygépkocsival furikáznak majd az irodához. Ha ez mégis előfordulna, akkor parkolóhelyet nem találnak. Ha mégis akad egy-két hely, akkor legfeljebb aranyáron, ami a közmunkadíjakból csak rövid ideig fedezhető. Így aztán bármilyen kellemes is a Gellérthegy közelsége, a miliő meghittsége, a központi munkahelyteremtő luxusiroda helyének kiválasztása nem tűnik telitalálatnak.

 

Hol van a pénz?


Miután újabb kérdések merültek fel, újra tárcsázzuk Farkas Flóriánt, de a képviselő úr immár mindkét mobilját kikapcsolta.

 

Jó helyen van, csak megközelíthetetlen

 

Az egész botrányos ügyről Farkas Flórián eddig csak az egyik kereskedelmi televíziónak nyilatkozott néhány szót. Az idei választások eredményéről, a mai cigánypolitika kétharmados győzelméről, ennek tudomásulvételéről beszélt. Nyilván a miniszteri biztos sem arra gondolt, hogy a parlamenti többség a lopásra vagy hűtlen kezelésre kapott volna felhatalmazást. Ezt az önkormányzaton belüli ellenfelei sem fogadnák el, ezért is hívták össze a rendkívüli Országos Roma Önkormányzat mindent tisztázó közgyűlését, de meglepő módon csak néhány elégedetlen cigány politikus szerette volna tudni, hol van a pénz. Állítólag a többieket Farkas felkérte, hogy későbbi jutalom fejében maradjanak távol a közgyűléstől.



Hegedűs nem reagál


A 168 Órának nyilatkozva a roma önkormányzat több tagja is jelezte, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, mert a szervezet tagjait jogtalanul hagyták ki az eddigi döntésekből, ezért úgy látják: az önkormányzat vezetése hűtlen kezelés, korrupció gyanújába keveredett. Felszólították az ORÖ elnökét, Hegedűs Istvánt, hogy segítse az ügy kivizsgálását, ám ő eddig érdemben nem reagált. A dühös önkormányzati képviselők a közpénzek törvénytelen felhasználásának gyanúja miatt csatlakoztak Hadházy Ákos ügyészségi feljelentéséhez is. Az egyik roma vezető, Dancs Mihály, a Roma Polgári Mozgalom elnöke szerint rövid nyomozásuk után kiderült, hogy Farkasék olyan cégtől béreltek autót, amely ezzel a tevékenységgel hivatalosan nem is foglalkozik. Költik a százmilliókat, miközben cigány gyerekek tízezerszám éheznek és romák ezrei hiába keresnek munkát az országban.

 

Winkler projektvezető sóhajtva nyitja ki előttünk a kaput. Mielőtt kilépnénk, feszülten elárulja még, hogy a héten komoly ellenőrzést vár. Megcsillanó szemmel fordulunk hátra, de fejét rázza, ennél szóval se mond többet. Gyorsan átgondoljuk: vagy már a rendőrséget vagy az ügyészséget várja, vagy csak az uniós pénzekért felelős miniszter, Lázár János ellenőreit, esetleg az európai csalás elleni hivatal képviselőit. A feljelentés a projekt ellen ugyanis mindenhová elment. Talán ezért is annyira feszült kísérőnk, aki ígérte, de idegességében elfelejtett ötig számolni.

 

Kardos Ernő írása - 168 óra