2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fővárosi Cigány Önkormányzat: Igenis van jobbikbűnözés!
2012. 08. 19. 00:00

A Jobbik a legutóbbi időkben túl sok pofont kapott ahhoz, hogy úgy véljék, megtépázott renoméjukat újfent a cigánykártya előhúzásával állítsák helyre -állítja Makai István a FCÖ elnöke.

A BRFK bűncselekmény hiányába megszüntette a Fővárosi Cigány Önkormányzat ellen folytatott nyomozást. Megnyugodott? 


Nem is voltam emiatt nyugtalan. Már hetekkel korábban elmondtam egy interjúban, hogy az ügy ezzel fog zárulni. A Fővárosi Cigány Önkormányzat végig következetes volt. Arról beszéltünk, hogy önkormányzatunk nem követett el semmilyen bűncselekményt, ez be is igazolódott, ahogy mondta, a BRFK bűncselekmény hiányában szüntette meg nyomozást. Az ellenünk indított lejárató kampánynak az volt a célja, hogy a Fővárosi Cigány Önkormányzat rossz hírét keltse és kriminalizálja rajtunk keresztül a hazai cigányságot. Az FCÖ gazdálkodása tiszta, világos, átlátható, bárki számára hozzá férhető, ezt is többször elmondtam. Azt gondolom, hogy árnyékra vetődtek azok, akik ebből politikai hasznot akartak kovácsolni. Mi a törvény és törvényesség oldalán állunk.

 

Számított a Jobbik támadására, illetve számít tőlük további támadásra? 

 
Nem gondolom, hogy abba fogják hagyni. A Jobbik a legutóbbi időkben túl sok pofont kapott ahhoz, hogy úgy véljék, megtépázott renoméjukat újfent a cigánykártya előhúzásával állítsák helyre. Ezt láthattuk Devecseren, és látni fogjuk még számos településen, ahogy a Jobbik és csatlós szervezetei felvonulnak, hergelik a többséget a cigányok ellen. Két év van a választásokig, szerintem hasonló, vagy durvább helyzetek is előfordulhatnak a devecserinél. Ezért is fordultam levélben Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökéhez, és kértem, hogy szerezzen érvényt a törvényeknek, vessen véget a szélsőjobboldali masírozásnak, a jobbikbűnözésnek, és ezért tettem büntetőfeljelentést.

A saját eszközét kívánja a Jobbik ellen fordítani a "jobbikbűnözés" fogalommal? 

 
Ez egy politikai fogalom. Azt jelenti, hogy a Jobbikot politikai és ezzel párhuzamosan anyagi haszonszerzés motiválja, hogy származási alapon tisztességes magyar állampolgárokat alaptalanul vádoljon. Erre példa a legutóbbi devecseri-ügy, de a legemlékezetesebb a Gyöngyöspatai akciójuk, ott sikerült megszerezniük a polgármesteri széket is. Csak a vak nem látja, hogy mi a szándékuk. 

Ha már szándék, mi lehet a kormány szándéka a választáshoz kötött regisztrációval? Szinte szó sem esik róla, hogyha a romák a nemzetiségi listára szavaznak, akkor nem szavazhatnak a pártok országos listáira, csak a pártok egyéni képviselőjelöltjeire. 

 
A helyzet még ennél is rosszabb. A jelenleg hatályos nemzetiségi törvény szerint ugyanis az úgynevezett kedvezményes mandátumért csak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), illetve az országos nemzetiségi önkormányzatok állíthatnak jelölteket. Más nem. Elég könnyű így kitalálni, hogy vajon ki lesz vajon az ORÖ jelöltje. Ráadásul ezzel a kormány két legyet üt egy csapásra, hiszen teljesítheti a régóta ígért kisebbségi parlamenti képviseletet, és saját emberének is talál helyet a 2014-től jóval kisebb Országgyűlésben. 

A Fővárosi Cigány Önkormányzat és a szintén általam vezetett Roma Polgári Tömörülés kezdeményezte is a nemzetiségi törvény módosítását, aláírást gyűjtöttünk annak érdekében, hogy ez a jogszabály módosuljon, hiszen nemcsak azzal van alapvető problémánk, hogy a regisztráció milyen formában és hogyan kerül bevezetésre, hanem azzal is, hogy mindenki mást kizár belőle. A mi javaslatunk lényege az, hogy minden olyan társadalmi szervezet, amely kellő ajánlást tud gyűjteni a roma szavazók köréből, az állíthasson listát. A jelenleg tervezett egyetlen mandátum helyett pedig arányosan nőjön a mandátumok száma, tehát, ha valakire mondjuk 5 ezer szavazat érkezik, és ez egy mandátumot jelent, akkor 50 ezer szavazat az legyen ezzel arányos. Mint ahogy a rendes választási rendszerben is így van, és nem korlátozzák a megszerezhető mandátumok számát. 

Nemrég egyeztetett Orbán Viktor és Farkas Flórián az eddig elvégzett és a következő két évben adódó roma feladatokról. Meghívták, ott volt a találkozón?

 
Nem voltam, nem tudom mi történt a konzultáción. Hiányolom az egyeztetéseket, nem kellene elfelejteni, hogy a Fővárosi Cigány Önkormányzat mégis egy 200 ezres roma közösséget képvisel. Én azt gondolom, hogy ennek megfelelően kellene az FCÖ-t bevonni a romákat érintő döntések előkészítésébe, végrehajtásába. Még várat magára a megkeresés a kormányzat és az Országos Roma Önkormányzat részéről is. 

Mikor találkozott utoljára Farkas Flóriánnal?


Nem tudom megmondani az idejét. Nagyon-nagyon rég. Kezdeményeztem az ORÖ-vel egyeztető tárgyalást, hiszen mi is szerettünk volna a kormányzat és az ORÖ között meglévő együttműködésbe bekapcsolódni. A foglalkoztatás, a foglalkoztatási képzési programok minket is érintenek. El is kezdődött egyfajta megbeszélés, de ez valahogy elhalt. 

Ha ez az alapvető együttműködés hiányzik, milyen jövője lehet az önök önkormányzatának?


Nem akarok panaszkodni, az emberek egész egyszerűen immunisak arra, hogy egy roma szervezet pénzügyi problémákkal küzd, csődhelyzetben van ésatöbbi. Ezt szokták meg, és már csak legyintenek rá. A főváros vezetői azonban tisztában vannak azzal, hogy a mi foglalkoztatási programunk túlmutat az eddig megszokott közmunka programoknál, én az elsődleges munkaerőpiacra vezető programokban gondolkodom, ezeket terveztem meg. A Fővárosi Cigány Önkormányzat eddig komoly sikereket ért el a Roma Felzárkózás Európai Modelljének kidolgozásával és bevezetésével, többszáz roma és hátrányos helyzetű embert hoztunk helyzetbe. Jelenleg ennek a modellnek több mint 40 országos jelentőségű cég a támogatója. Sokak szemét csípi hogy lehet elérni sikereket munkával is.


Mégsem tüntetnek a romák Devecseren

A korábban kilátásba helyezett békés ellendemonstrációjukat vélhetően mégsem tartják meg a romák Devecseren. Ismert, két héttel ezelőtt a Jobbik és hozzájuk köthető szélsőjobboldali csoportok - az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye is - vonultak fel a településen, és a halálbüntetés visszaállítását követelve köveket és betondarabokat dobáltak a helyi romák házaira. 

Üres frázisokkal ad választ a kormány a szélsőjobb devecseri fenyegetésére


A kormány az Amnesty International (AI) levelére reagált, amelyben a nemzetközi jogvédő szervezet hangsúlyozta, a magyar hatóságoknak többet kell tenniük a roma közösségek megvédéséért. A kormány válasza szerint "nem tolerálja kisebbségek és etnikai csoportok bármiféle fenyegetését." A közösség életének megbolygatására tett kísérletekre válaszul a rendőrség minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál a bűncselekmények - köztük a polgárőrök által elkövetettek - megakadályozása érdekében, és nem engedi, hogy kvázi paramilitáris csoportok kikezdjék a jogrendet.


Varga Attila írása a Népszavának /