HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Újabb megbízási szerződésekkel vásárolnák meg az ORÖ képviselőit

betűméret csökkentése betűméret növelése
2017 Október 25    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Ismét hónapokra visszamenőlegesen, havi kétszázezer forintos fizetéssel kötnek szerződéseket az ORÖ képviselőivel, hogy megőrizzék a nyugalmat – derült ki a RomNet birtokába került dokumentumokból.

Hirdetmény

Az Országos Roma Önkormányzatban az elmúlt hetekben újra megváltoztak az erőviszonyok, és egyre több képviselő elégedetlenkedik a vezetéssel, ezért rendkívüli közgyűléseket kezdeményeztek, hogy eltávolítsák a hivatalvezetőt, fegyelmi vizsgálatot indítsanak Balogh János elnök ellen, és ismét a testület feloszlatását kezdeményezzék. Legutóbb a múlt héten volt rendkívüli közgyűlés, de az határozatképtelenség miatt meghiúsult, ezért most péntekre újabb tanácskozást hívtak össze. Az ORÖ elnöke május utolsó napján tartott utoljára határozatképes közgyűlést, de a kormányhivatal súlyos törvénysértéseket tapasztalt a testületi döntésekben, ezért 30 napos határidővel új közgyűlés összehívását rendelte el, de az elnök ennek négy hónap elteltével sem tett eleget.

 

Képtalálat a következőre: „országos roma önkormányzat megbízási szerződés”

 

Az önkormányzati képviselőkkel korábban kötött megbízási szerződésekkel kapcsolatban az adóhatóság és a Központi Nyomozó Főügyészség is eljárást folytat: a NAV költségvetési csalás, az ügyészség vesztegetés miatt. Az adónyomozók több mint 150 embert hallgattak ki, az ügyészség pedig hét képviselőt gyanúsított meg. A szerződéseket az ORÖ hátérintézményei, és minisztériumok kötötték a képviselőkkel, havi több százezer forintos megbízási díjjal. Csak a Mentorprogramban havi 450 ezer forintot fizettek a képviselőknek, hogy megyei irodákat nyissanak, és a képviselők többsége azt a saját lakásán működtette, és azokban saját magát, vagy közvetlen családtagjait alkalmazta. a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig havi 350 ezer forintos megbízási díjjal kötött szerződést az ORÖ képviselőivel, a gyanú szerint Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos közbenjárására.  

 

A RomNet birtokába került dokumentumok szerint az Országos Roma Önkormányzat képviselőivel most az ORÖ másik háttérintézménye, az Országos Roma Misszió kötne megbízási szerződést - visszamenőlegesen. A 2017. október 10-én keltezett dokumentum szerint 2017. augusztus 1-től 2017. december 31-ig „szakmai munkatársként” alkalmaznák a képviselőket, havi 200.000 forintos megbízási díjjal.

 

A képviselőknek a feladata többek között az lenne, hogy saját megyéjükben, régiójukban térképezzék fel és tartsák a kapcsolatot karitatív és segítő szervezetekkel, tartsák a kapcsolatot a gyámhatóságokkal és a családsegítő központokkal, intézmények és közösségek mentálhigiénés igényét és szükségleteit térképezzék fel, közösségfejlesztő egyéni és csoportos „terápiás programokat” szervezzenek.

 

Több képviselő is úgy nyilatkozott a RomNet-nek, hogy a „kamu szerződésekkel” az ORÖ vezetése  a „nyugalmat szeretné megvásárolni”, hogy a nyilvánosság előtt ne bírálják a testület vezetését, illetve Farkas Flóriánt, és ne akarják rákényszeríteni az önkormányzat vezetését a törvényesség betartására. Magyarázatuk szerint a nyugalomra azért is lenne most nagy szükség, hogy készülve a 2018-as országgyűlési választásokra, az ORÖ önálló listát tudjon állítani a szószólói megbízatásért, és a több mint 100 millió forintos kampánypénzért, illetve ne akadályozzák a Lungo Drom most szombatra tervezett szolnoki, ötezer fős kongresszusát, amelyre minden megyéből két-három busszal kell szállítani az embereket.

 

A RomNet-nek hat képviselő is azt nyilatkozta, nem fogadták el, nem írták alá a szerződést, mert a több hónapra visszamenőlegesen kötött megállapodás megkötésével bűncselekményt követtek volna el.

 

Az elmúlt években többször is írtunk arról, hogy a több száz millió forintos adóssággal küzdő szervezet saját képviselői zsebébe szervezi ki az állami támogatást, és ezzel összefüggésben hangfelvételeket is nyilvánosságra hoztunk. A rendőrség és az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanújával emiatt is nyomozást folytat.

 

Az ORÖ-nek még idén novemberben az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött múlt évi megállapodásuk alapján közel 300 millió forintot kellene visszafizetnie a Híd a munka világába nevű botrányprogrammal kapcsolatban, mert az 1,6 milliárd forintos visszafizetési kötelezettségből a kormány 1,3 milliárd forintot múlt év karácsonya előtt elengedett. A maradék összegre havi 7 millió forintos részletfizetési megállapodást kötöttek, vállalva, hogy novemberben a fennmaradó mintegy 250 millió forintot egy összegben visszafizetik. Balogh János úgy nyilatkozott, mindezt a program során jelentősen túlárazva vásárolt ingatlanok eladásából fedeznék, de úgy tudjuk, eddig egyetlen ingatlant sem értékesítettek. A jelenlegi adóssága az önkormányzatnak több, mint az éves állami normatív támogatásuk 50 százaléka.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/10/23/milliokat_keresnek_az_oro_kepviseloi

http://www.romnet.hu/hirek/2016/05/11/kepviseloinek_szervezi_ki_az_allami_mukodesi_tamogatast_az_oro)

http://www.romnet.hu/hirek/2016/07/11/mintegy_150_millio_forintot_koltott_iden_az_oro_fiktiv_irodak_mukodtetesere

http://www.romnet.hu/hirek/2016/04/27/lex_farkas_florian

http://www.romnet.hu/hirek/2017/10/17/vesztegetesi_ugyben_lettek_gyanusitottak_az_oro_kepviseloi

http://www.romnet.hu/hirek/2017/10/16/erodemonstraciora_keszul_farkas_florian
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt