2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Milliókat keresnek az ORÖ képviselői
2016. 10. 23. 00:00

A RomNet birtokába került adatokból kiderült,az ORÖ elnöke havonta több juttatáshoz jut, mint Orbán Viktor kormányfő, vagy Balog Zoltán és Lázár János miniszter, de képviselői is jól kaszálnak.

Az Országos Roma Önkormányzat vezetését és képviselőit nem zavarja, hogy jelentős értékre elkövettet költségvetési csalás gyanújával több tucatnyi ügyben nyomozást folytatnak a szervezet gazdálkodása miatt az adónyomozók, továbbra is saját képviselőik zsebébe szervezik ki az állami költségvetésük jelentős részét. Az ORÖ havonta több mint 30 millió forintot juttat így a jelenlegi vezetetéshez lojális képviselők zsebébe - tudta meg a RomNet, míg azok a képviselők, akik nem álltak be a sorba, mindössze bruttó 32 ezer forintos tiszteletdíjat kaphatnak. A vagyonkimentésből nem csak a szervezet egyes képviselői, hanem közvetlen családtagjaik is jól járnak, mert sok képviselő - köztük a szervezet elnöke, Balogh János is - saját feleségüket, gyermekeiket, rokonaikat alkalmazzák havi több százezer forintos bérezéssel, ráadásul többségük saját lakásukat adja bérbe megyei irodaként, havi 450 ezer forintos bérleti díj fejében. A busás fizetés mellé üzemanyag-térítés is jár, így vannak olyan képviselők, akik több mint félmillió forintot vettek fel ezen a jogcímen az adósságtól roskadozó szervezettől az utóbbi hónapokban.

 

Képtalálat a következőre: „orö képviselők”

 

A RomNet a birtokába került dokumentumok és hangfelvételek alapján már május elején beszámolt arról, hogy az ORÖ Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttatnak irodafenntartás, és havi 200 ezer forint megbízási díjat mentori fizetés címén azokhoz a képviselőkhöz és családtagjaikhoz, illetve segítőikhez, akik támogatják Farkas Flóriánt.  Bár cikkünk akkori megjelenése után többen tettek büntetőfeljelentést költségvetési csalás és tartozás fedezetének elvonása gyanújával, az adóhatóság pedig elrendelte a nyomozást, a folyamat nem állt le, továbbra is a képviselők zsebébe szervezik ki az ORÖ állami támogatását.  Sem a hivatal vezetése, sem az elnök, sem pedig az elnökség, vagy a képviselők nem veszik figyelembe, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal korábban büntetőeljárást indított a Farkas Flórián elnökségi ideje alatt, 2011-2014 közötti időszakra vonatkozó hasonló fiktív megbízások ügyében, és az ORÖ jelenlegi és korábbi képviselőit, több mint 150 embert, a közelmúltban tanúként is kihallgatott az adóhatóság. Azt is elfelejthették már, hogy az adónyomozók a több száz millió forint értékű gyanús szerződéseket és számlákat egy évvel ezelőtt, éppen az ORÖ közgyűlésének ideje alatt foglalták le a szervezet Dohány utcai székházából. Az ORÖ az Intézményhálózatára csak ebben az évben közel 200 millió forintot költ, és így a korábban már jól bevált - de az adóhatóság szerint bűncselekmény-gyanús - rendszerben kizárólag a képviselők és családtagjaik járhatnak jól.   

 

Az elnöki privilégium

A Magyar Nemzet a napokban számolt be arról, hogy Balogh János ORÖ-elnöknek egy 2015-ös évjáratú Audi A4 S Line típusú autót lízingel több mint 7 millió forintért az adósságtól roskadozó szervezet, ráadásul havi 250 ezer forintos bérezéssel sofőr is jár az elnöki limuzinhoz. A hivatali autó sofőrje pedig nem más, mint az elnök, Balogh János veje, Bancsók Zsolt. A RomNet birtokába került adatokból kiderült, az ORÖ vezetője elnök illetményként havi bruttó 463.800 Ft-ot kap, valamint illetményének 15%-át kapja költségátalányként, emellett rendelkezésre áll a hivatali autóhoz egy üzemanyagkártya is, információink szerint havi 300 ezer forintos keretösszeggel. Balogh János 2016. február 26-án lett hivatalosan az önkormányzat elnöke, és megbízatása révén használhatta az ORÖ tulajdonát képező LXP-155-ös forgalmi rendszámú Volkswagen Tiguan Sport&Style 2.0 CR TDI típusú gépkocsit, amit Hegedüs István és farkas Flórián is szolgálati gépkocsiként használt. Az elnöki autóhoz üzemanyagkártya is járt, de Balogh Jánosnak egy másik forgalmi rendszámú gépkocsira 6700 kilométer utazási költségtérítés címén 216 ezer forintot is kifizetett a szervezet.

 

Képtalálat a következőre: „orö képviselők”

 

A Szabolcs megyei, kevesebb mint 7 ezer fős kisvárosban, Ibrányban élő, vállalkozóként is tevékenykedő Balogh János „megyei irodát” is működtet, ehhez havonta 450 ezer forint juttatást is kap február elsejétől a szervezettől. A városi önkormányzattól ingyenesen kapott helyiségben alkalmazottként február 1-től az elnök lánya, Balogh Mónika, és Balogh János élettársa, Karderás Rita dolgozik 225-225 ezer forintos fizetésért. Lányának férje pedig elnöki sofőrként kapja a havi 250 ezer forintos bért. Az ORÖ ibrányi „megyei irodáját” hivatalos szerződés szerint az éttermi és mozgó vendéglátás céljára alapított J-JUMO Bt. működteti, Legalábbis a hivatalos adatok szerint ezzel, az Ibrány, Szabolcs utca 28. alatt bejegyzett, 2001 augusztusában mindössze 205 ezer forint jegyzett tőkével alapított céggel kötött szerződést az ORÖ. A cégnyilvántartás adatai szerint az ORÖ-elnök, Balogh János a 21118573-2-15 adószámon működő J-JUMBO Bt. ügyvezetője.

 

Az úgynevezett megyei irodák a lojális képviselők kifizetőhelye már hosszú hónapok óta az ORÖ-ben. Bár Hegedüs István elnökségi idején volt olyan képviselői indítvány, hogy senki ne alkalmazhassa saját hozzátartozóját az irodákban, a javaslatot napirendre sem vették, és az elnökváltás utáni első határozat éppen arról szólt, hogy ezentúl az ORÖ képviselői hozzátartozóikat is foglalkoztassák. A RomNet birtokába került dokumentumokból kiderült, hogy a 47 fős szervezetből a Farkas Flóriánhoz és Balogh Jánoshoz hű emberek ezek alapján vagy saját magukat, vagy feleségeiket, gyermekeiket alkalmazzák a havi 450 ezer forintos keretösszegből.

 

A klientúra

Az irodákat úgy hozták létre, hogy azok csak a Farkas Flóriánt és Balogh Jánost támogató képviselők lakhelyén alakulhattak meg. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például 7 iroda működik, ebből Nyíregyházán kettő is: Balogh Pál és Balogh Albert képviselők által, havi 900 ezer forint költséggel. Miskolcon is két irodát tartanak fenn Dancs Mihály és Horváth József vezetésével. Ez év február, március, április és május hónapban Dancs Mihály az általa vezetett irodában a feleségét alkalmazta 200 ezer forintos bérezéssel, míg dologi kiadásokra havi 250 ezer forintot számoltak el, júniustól viszont már a képviselő kapja a bérezés teljes összegét. A másik miskolci irodában Horváth József, aki egyébként a Magyarországi Cigánypárt elnöke is, ebben az évben csak saját feleségét fogalakoztatta, így számolva el a havi közel félmillió forintot. Egyébként a Roma Polgárjogi Mozgalom valamennyi képviselőjének településén is működik „megyei iroda”, és a képviselők vagy saját maguknak adnak havi 450 ezer forintos fizetést, vagy saját közvetlen hozzátartozóikkal osztoznak a pénzen. De a Lungo Drom és az MCF képviselői sem panaszkodhatnak, mert ők is ugyanígy tesznek.  Berényi László egykori országgyűlési képviselő Leila nevű lányát, Orbán Gyula a feleségét, Szilárdi László szintén a feleségét, Sárközi Károly és a magyargéci Rácz István szintén feleségét alkalmazza. A kimutatás szerint mindössze néhány képviselő lehet, aki nem saját maga nevére, vagy közvetlen hozzátartozója nevében jut a havi 450 ezer forintos juttatáshoz.

 

A hivatalos kimutatásból az is kiderült, hogy a Borsod megyei Ónod településen Bordás Géza által működtetett „megyei iroda” működtetésére Tiszatarján, Vásártér utca 27. szám alatti ingatlanra kötötték meg a bérleti szerződést, a Dél-Borsodi Roma Integrációs Szövetség nevében. Ugyanakkor a miskolci irodát működtető Horváth József, aki szintén az RPM képviselője, ugyanerre a címre jelentette be az irodáját, és veszi fel a havi 450 ezer forintos térítést. Kecskeméten Orbán Gyula képviselő által működtetett irodában Orbánné Seres Éva, a képviselő felesége volt 2016 február, március, április és május hónapban 137.973 fizetésért alkalmazásban, és emellett 174.054 Ft-ot dologi kiadásként számoltatok el a havi 450 ezer forintos juttatásból. Az utóbbi hónapokban pedig egy Gál Klára nevű nő áll megbízásos jogviszonyban a képviselő által működtetett „megyei irodában”, nettó 160 ezer forintért, és dologi kiadásra 250 ezer forintot számoltok el. Gál Klára pedig Orbán Gyula menye, fiának a felesége. Az Iroda bérleti szerződését pedig Lakatos Ibolya, Kecskemét, Zsinór utca 74. alatti lakos nevére kötöttétek. A „megyei irodaként” bejelentett ingatlan pedig egy eléggé romos, lelakott család ház egy „cigánysornak” nevezhető kecskeméti utcában. 

 

Kecskeméti megyei iroda

(A kecskeméti "megyei iroda a google szerint)

 

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hogy milyen valós feladatot láthat el egy zsákfaluban működtetett „megyei iroda”, és ennek tudatában vajon milyen érdemi munkát végezhetnek Gacsály, Ónod, Hugyag, Magyargéc, Igrici, vagy Kótaj kistelepüléseken?

 

Tetemes benzinköltségek

Meglepő kifizetések az üzemanyag-elszámolásoknál is vannak. Az Országos Roma Önkormányzat ez év február elsejétől október elejéig 9 millió forintot fizetett ki képviselőinek üzemagyag-költségtérítés címén. A RomNet birtokába került lista szerint Berényi László több mint 11 ezer futott kilométer után 450 ezer forint költségtérítést vett fel, míg a mintegy 500 kilométerrel többet autózott Gyomaendrődön lakó Dógi János 396 ezer forint költségtérítést kapott. Dancs Mihály, az ORÖ szakmai kabinet-igazgatója két autóval is közlekedett hivatalos útjain, az egyikre 160 ezer, a másikra pedig 3 ezer megtett kilométer elszámolásaként 570 ezer forint költségtérítést kapott. A legtöbbet Lakatos István elnökhelyettes, és Kovács Józsefné autózott: Lakatos 13.631 kilométerre 527 ezer, Kovácsné 14.513 kilométerre 473 ezer forint költségtérítést vehetett fel.  Az általában közgyűlésekre és megbeszélésekre mindig együtt utazó, egyébéként élettársi kapcsolatban élő Gáspár Szilvia és Raffai László is jelentős összegű költségtérítéssel élt az ORÖ felé annak ellenére, hogy lakhelyük Pest megyében, a fővárostól alig 50 kilométerre van. Gáspár Szilvia, aki az ORÖ Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának az elnöke is, közel 10 ezer kilométeres autózásért 365 ezer forintot kapott, míg Raffai László több mint 14 ezer kilométer megtételéért 433 ezer forintot vett fel az önkormányzattól két különböző rendszámú autó után.

 

Képtalálat a következőre: „orö luxusautó”

 

A birtokunkban lévő hivatalos dokumentumokból kiderült az is, hogy Gáspár Szilvia és Raffai László szintén működtet „megyei irodát”. A pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke Albertirsán az első négy hónapban két embert alkalmazott havi 120 ezer forintos dologi kiadás mellett egy magánszemély címére kötött bérleti szerződés alapján, míg Raffai László Abonyban szintén ugyanannak az albertirtsai nő, Szvorenyné Kovács Mária neve és lakcíme alatt kötött szerződést az ORÖ-vel, havi 450 ezer forint összeggel. Idén június 1-től Albertirsán Gáspár Szilvia egymaga veszi fel a havi 450 ezer forintos megbízási díjat, míg Abonyban, Raffai László irodájában az év első felében még Gáspár Szilvia által foglalkoztatott Szedlacsek Ramóna kapja a megbízási díjat. A RomNet néhány telefonos érdeklődés után megtudta, Szedlacsek Ramóna nem más, mint Gáspár Szilvia gyermeke.

 

ORÖ-közgyűlés-pénzeső

 

A kimutatás szerint „megyei irodákra” működési támogatást az ORÖ korábbi elnöke, Hegedüs István és a hozzá hű képviselőtársai, vagy az önkormányzat jelenlegi vezetését bíráló képviselők nem kapnak. A lista alapján az is kiderült, hogy egyedüliként a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Makai István sem költségtérítést, sem egyéb juttatást nem igényelt és nem kapott az elmúlt egy évben az Országos Roma Önkormányzattól. A budapesti Jakab Sándor, aki szintén az RPT színeiben szerzett mandátumot, egy 127 kilométeres elszámolás után 3836 forint költségtérítést vett fel, így ő a legkevesebb ilyen jellegű juttatást kapott képviselő.

 

A Nemezteti Adó és Vámhivatal a RomNet-et pénteken arról tájékoztatta, hogy az ORÖ Híd a munka világába projekt kapcsán jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával tavaly márciusban indított nyomozás határidejét újabb négy hónappal, február végéig hosszabbította meg. Az adónyomozók nem közölték, hogy a már több tucatnyi ügyet egyesített nyomozásnak van-e gyanúsítottja.

 

További erősítés

Az ORÖ 2016. október 27-én csütörtökön Nyíregyházán a Stella Rose étteremben tart közgyűlést, ahol többek között módosítják az ez évi költségvetésüket is.  A határozati javaslat előirányzata szerint az önkormányzat intézményeivel együtt összesen 801 millió forint bevételi és kiadási összeggel számol. A hivatal működésére 397 millió forint, míg az Intézményhálózatra, amelyen keresztül finanszírozzák a képviselőket és családtagjaikat, 182 millió 215 ezer forint bevételt és kiadást számolnak. A múzeum 6 millió 472 ezer, a könyvtár 10 millió 259 ezer, a médiacentrum 7 millió 103 ezer, a roma misszió 11 millió 338 ezer, a sportközpont 27 millió 857 ezer forintot kap. A Tiszapüspöki Általános Iskola 115 millió 662 ezer, a Teleki József Általános Iskola és SZI 154 millió 138 ezer, míg a szolnoki Dr. HTA Szakiskola - amelynek fenntartásáról tavaly májusban lemondott az ORÖ, és büntetőfeljelentést is tettek az állami normatív támogatással való csalás gyanúja miatt - neve mellett 22,5 millió forint bevétel és kiadás szerepel.

 

Képtalálat a következőre: „orö szavazás”

 

Azt nem tudni, hogy az ORÖ intézményei milyen feladatokat, programokat látnak el, mert az ORÖ honlapja hosszú hónapokon keresztül nem működött, az Európai Út nevű folyóirat nem jelent meg, a sportközpont pedig csak nevében működött, de az éves állami támogatást évente megkapták, és emellett különböző pályázati projekteket is elnyertek. Igaz, az ORÖ most az utóbbi hetekben szembesült azzal, hogy a meg nem valósított, vagy szabálytalanul elszámolt támogatásokat, amelyek összesen közel 100 millió forintot jelentenek, szintén vissza kell fizetniük. A munka világába félig megépült híd 1,6 milliárd forintos visszafizetési kötelezettsége mellett pedig további, legalább 250 millió forintos adósság terheli a cigányság legfelsőbb szintű állami szervezetét.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

/hirek/2016/05/11/kepviseloinek_szervezi_ki_az_allami_mukodesi_tamogatast_az_oro)

/hirek/2016/07/11/mintegy_150_millio_forintot_koltott_iden_az_oro_fiktiv_irodak_mukodtetesere

/hirek/2016/04/27/lex_farkas_florian