2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Erődemonstrációra készül Farkas Flórián
2017. 10. 16. 00:00

Országos szintű mozgósításba kezdett Farkas Flórián, hogy jövő szombaton ötezer fős erődemonstrációval a cigányok nevében beszálljon a kormánypárt melletti választási kampányba – tudta meg a RomNet.

Szigorú titoktartás mellett szervezik Farkas Flórián utasítására a Lungo Drom minden eddiginél nagyobb rendezvényét – értesült több forrásból is a RomNet. A cigány szervezet vezetője legalább ötezer főt szeretne erődemonstrációként felsorakoztatni október 28-án Szolnokon, a városi sportcsarnokban, hogy a kormánypárt felé azt mutassa, a cigányok körében bizalma töretlen, és még mindig ő bír a legnagyobb befolyással a cigányságra.

 

Tolna, Baranya, Szolnok és Bács-Kiskun megye több lungo dromos tagjától, vezetőjétől is úgy értesültünk, Farkas Flórián „tisztújító kongresszusként” szervezteti a rendezvényt, és a kiadott „utasítás” szerint az ország összes megyéjéből a helyi funkcionáriusoknak legalább 3-4 autóbusszal kell szállítani jövő szombatra a romákat, míg Szolnok melletti településekről szinte az összes romát a tanácskozásra vezényelnék. Az, hogy az emberek nem tagjai a Lungo Dromnak, egyáltalán nem számít, mert majd a rendezvény kezdete előtt kitöltetik velük a belépési nyilatkozatot - mondták, mert a lényeg az, hogy „hatalmas tömeget tudjon Farkas Flórián felmutatni” a kormány és az eseményről beszámoló médiumok számára. Az ötezer főnek ételt és italt is adnának, és a rendezvény végén Bódi Guszti és Bangó Margit gondoskodna a jó hangulatról.

 

Lungo Drom kongresszus Szolnokon

(Foto: kormany.hu)

 

A sokmillió forintos költséggel járó országos szintű mozgósítás, a buszos szervezés már legalább egy hete zajlik, és azért titkolóznak, hogy egyéb botrányokkal ne lehessen meghiúsítani az eseményt.

 

A tervezett lungo dromos erődemonstráció arra is válaszüzenet lenne, hogy Farkas Flórián korábbi szövetségese, Ajtai Tibor, akit 2015-ben kizártak a Lungo Dromból, Kecskeméten az általa alapított Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Egyesülete nevében 1300 fős konferenciát tartott október elején, ahol a miniszterelnöki biztosi posztot is betöltő fideses országgyűlési képviselő legnagyobb riválisaként aposztrofálva magát  közel százezer szavazatot ígérve felkínálta magát és szervezetét a Fidesznek a jövő évi választásra.

 

Forrásaink szerint az eredeti elképzelések szerint Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke mondott volna beszédet Farkas Flórián rendezvényén, de a májusban, titokban aláírt Lungo Drom-Fidesz közötti választási együttműködési megállapodás után Kövér László választmányi elnököt, az Országgyűlés elnökét ért sajtótámadások miatt erről letettek, ezért valószínűleg a kormány nevében az emberi erőforrások miniszere lesz majd jelen. A Lungo Drom kongresszusnak viszont nem tesz jót, hogy az Országos Roma Önkormányzatban ismét botrány tört ki, miután Farkas Flórián bábjának számító Balogh János a fővárosi kormányhivatal utasításainak nem tett eleget, és a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselőcsoportja is kihátrált a jelenlegi ORÖ-elnök, így a Farkas Flóriánt támogató képviselői tömörülés mögül, és holnapra, azaz október 17-re rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték.

 

Az október végére tervezett lungo dromos kongresszus pikantériája, hogy az elképzelések szerint éppen az a Balog Zoltán mondhatna majd a rendezvényen beszédet, akinek minisztériuma közel három éve megállapította, hogy a legnagyobb társadalmi felzárkóztatási programként indított, több milliárdos Híd a munka világába projekt szabálytalanságát, visszaéléseit megállapította, és a 2,5 milliárdos programból 1,6 milliárd forintot visszakövetelt a korábban még Farkas Flórián által vezetett Országos Roma Önkormányzattól. Mint ismeretes, a 2015 januárjában kirobbant botrány miatt a Nemzeti Adó és Vámhivatal jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával nyomoz, de a 33 hónapja tartó eljárás alatt gyanúsítotti kihallgatásra eddig nem került sor. Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is vizsgálatot folytat, bár 2016-ban meghallgatta Farkas Flóriánt, a vizsgálati jelentésüket nem hozták nyilvánosságra.

 

Balog Zoltán nem először venne részt Farkas Flórián nagyszabású találkozóján: 2013. október 12-én is jelen volt a Lungo Drom szolnoki kongresszusán, és beszédet is mondott, és szintén a fideszes politikus mondott beszédet 2011 januárjában az ORÖ képviselőinek, miután megkapták a választási bizottságtól mandátumukat.

 

 

A Híd a munka világába program visszaéléseit feltárt, a Lungo Dromból a botrány miatt kizárt több korábbi megyei vezető a RomNet-nek azt mondta, Farkas Flórián azért szervezheti tisztújító kongresszusként sok ezer fővel a rendezvényét, mert idén június 17-én a Kisújszálláson, egy ebédnek álcázott titkos küldöttgyűlésen szabálytalanul választatta meg újabb öt évre magát a Lungo Drom elnökének, és az országos szervezet új elnökségi tajait, ezért az ott hozott döntést a felügyeleti szerv érvényteleníthette. A szintén teljes titokban szervezett akkori rendezvényen, amelyről a sajtó is beszámolt, olyan emberek is részt vettek és szavaztak, akik nem tagjai a Lungo Dromnek, ezért Lakatos Oszkár és Vajda László, a szervezetből kizárt két megyei vezető is feljelentést tett az ügyészségen.

 

Képtalálat a következőre: „ajtai tibor cöce”

(Ajtai Tobor, aki szerint aki nem a cigányságot képviseli, mennie kel a lecsóba)

 

A pacalpörkölt mellet megtartott júniusi tisztújítás után Farkas Félix alelnök, parlamenti nemzetiségi szószóló az MTI-nek közleményt is kiadott, amelyben tudatta, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választották újabb 5 évre Farkas Flóriánt a Lungo Drom elnökévé, és „a kongresszus tagjai elkötelezettek a kormány bevándorláspolitikája mellett, álláspontjuk szerint a külföldi munkaerő bevonása helyett a hazai cigányság képes helytállni a magyar munkaerőpiacon”.

 

Megtudtuk: vasárnap délután Mohácson is megyei tisztújítást tartott a Lungo Drom, ahol azt a Kovácsi Istvánt választották meg Baranya megye elnökének, akit korábban szintén kizártak a Lungo Dromból, mert Hegedüs Istvánt támogatta, és több, Farkas Flóriánt bíráló kijelentést is tett. Az új megyei tisztújítások küldöttei október 28-án a Lungo Drom országos elnökségéről is döntenének majd.

 

Képtalálat a következőre: „lungo drom kormany.hu”

 

A RomNet a birtokába került bírósági dokumentumok alapján idén júniusban írt arról, hogy Farkas Flórián a Lungo Drom székhelyére, a budapesti Bezerédj utca 17. szám alá Roma Integrációért Országos Szövetség (RIOSZ) néven egy új szervezetet jegyeztette be. A 01-02-0016337 nyilvántartási számon megtalálható hivatalos dokumentumok szerint az Egyesület idén január 12-én alakult, a bíróság pedig 2017. április 10-én jegyezte be a szervezetet. A Roma Integrációért Országos Szövetség elnöke pedig szintén Farkas Flórián, aki megbízatását öt évig, azaz 2021.08.31-ig látja el. Farkas Flóriá az új szervezet nevében is rászállna a társadalmi integrációt segítő hazai és nemeztközi pályázati pénzekre, amellett, hogy az általa létrehozott, szintén a Lungo Drom budapesti központjába, a VIII. kerületi Bezerédj utcába bejegyezett Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány (OTKA), amelyben Farkas Flórián közvetlen munkatársai töltenek be vezető tisztségeket, szintén sok száz millió forintból gazdálkodhatott az elmúlt években. Az OTKA 2015-ös évi beszámolója szerint az alapítvány bevételi forrása meghaladta a félmilliárd forintot. A nyilvános beszámoló szerint az OTKA az Európai Unió strukturális alapjaiból, illetve a Kohéziós Alapból 553 millió forintot kapott. Az alapítvány részt vett a TÁMOP-2.2.7.A-13/1 Út a szakmaválasztáshoz című programban is, amelynek visszaélései miatt szintén több büntetőfeljelentés született, és hatósági nyomozás van folyamatban. 

 

Az általános iskoláját 20 évesen befejező, jelenleg miniszterelnöki biztosi pozíciót is betöltő fideszes országgyűlési képviselő, 27 éve egyedüli elnökként vezeti azt a Lungo Drom nevű szervezetét, amely 1998-ban még az MSZP-vel, 2002-től pedig a Fidesszel kötött választási szövetséget. A Fidesz és a Lungo Drom közötti szövetségnek köszönhetően Farkas Flórián 2002-ben bekerült az Országgyűlésbe, és már a negyedik parlamenti ciklusát tölti Orbán Viktor pártjában.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

 

/hirek/2016/07/02/uj_orszagos_szervezet_grundolasaba_kezdett_farkas_florian

/hirek/2017/06/23/uj_fronton_szallna_ra_a_felzarkoztatasi_forrasokra_farkas_florian

 

/hirek/2016/07/08/maris_milliardokkal_tomne_ki_a_kormany_farkas_florian_nem_letezo_szervezetet

/hirek/2017/10/09/menniuk_kell_a_lecsoba