HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Új országos szervezet gründolásába kezdett Farkas Flórián

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2016 Július 02    Forrás: RomNet-HBA


Ez a cikk archív

Az elmúlt másfél évben több felé szakadt és adóhatósági nyomozás alatt álló Lungo Drom helyett új országos roma szervezet gründolásába kezdett Farkas Flórián az elmúlt hetekben – tudta meg a RomNet.

Hirdetmény

Az általános iskoláját 20 évesen befejező, jelenleg miniszterelnöki biztosi pozíciót is betöltő fideszes országgyűlési képviselő, 25 éve egyedüli elnökként vezeti azt a Lungo Drom nevű szervezetét, amely 1998-ban még az MSZP-vel, 2002-től pedig a Fidesszel kötött választási szövetséget. A Fidesz és a Lungo Drom közötti szövetségnek köszönhetően Farkas Flórián 2002-ben bekerült az Országgyűlésbe, és már a negyedik parlamenti ciklusát tölti Orbán Viktor pártjában. Érdekesség ugyanakkor, hogy a Fidesz honlapján található információk szerint a Lungo Drom már nem szövetségese a kormánypártnak, Farkas Flórián szervezete ezért ki is került a felsorolásból.

 

A RomNet több megyei roma politikustól úgy értesült, az elmúlt hetekben Farkas Flórián azzal kereste meg a megyei és települési roma nemzetiségi önkormányzatok vezetőit és tagjait, illetve a roma civil szervezeti vezetőket, lépjenek be újonnan létrehozott szervezetébe. A többségében Szolnokon, a Lungo Drom irodájában tartott találkozókon az aláírt jelenéti ív alapján több önkormányzat a tudta nélkül tagja lett Farkas Flórián szervezetének, amely Országos Cigány Érdekegyeztető Tanács néven szerveződik.

 

 

Farkas Félix, a Lungo Drom alelnöke, parlamenti roma nemzetiségi szószószóló már tavaly novemberben arról beszélt, hogy egy új civil szervezetet kell létrehozni. Nyilvános fórumokon és beszélgetéseken azzal érvelt, hogy a Lungo Drom helyett egy új formációra van szükség a roma politikai közéletben, mert a negyedszázada működő szerveződés a politikai érdekek miatt kettévált, és az Országos Roma Önkormányzat ellen folytatott hatósági nyomozások és sorozatos botrányok miatt „lejáratódott”. 

 

Farkas Flórián abban bízik, ha sikerül egy új tömörülésbe integrálni a roma önkormányzatokat és civil szervezeteket, akkor a 2018-as országgyűlési választásokon akár több százezer szavazót tudnak majd mozgósítani úgy, hogy ebből - legalábbis nevében - a Lungo Dromot kihagyják.

 

A legnagyobb roma civil szervezet akkor szakadt ketté, amikor Hegedüs István, az ORÖ elnökeként szembe fordult Farkas Flóriánnal a szervezetnél feltárt milliárdos szabálytalan pénzköltések miatt, és több megyei lungo dromos elnök részvételével megalakították az úgynevezett Alternatív Pénzügyi Vizsgálóbizottságot. A Vajda László Zala megyei, Lakatos Oszkár Heves megyei Lungo Drom elnök, és Makai István, a Roma Polgári Tömörülés, valamint Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke által létrehozott bizottság vizsgálata alapján több büntetőfeljelentés is született, az adóhatóság pedig már másfél éve folytat nyomozást jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A botrány kirobbanása után Farkas Flórián – az érintettek állítása szerint törvénytelenül – kizárta a renitensnek ítélt tagokat és vezetőket a Lungo Dromból, és azokat az ORÖ-s képviselőket is, akik Hegedüs István mellé álltak.

 

Hegedüs István még az ORÖ elnökeként több sajtótájékoztatóján is kijelentette, a cigányok társadalmi integrációjának egyetlen akadálya maga Farkas Flórián, és a milliárdos, bűncselekménygyanús hazai és uniós pályázati pénzköltések legfőbb felelőseként is őt nevezte meg.

 

Az újabb szakadás akkor következett be, amikor Farkas Flórián a lungo dromos vezetők tiltakozása ellenére ragaszkodott ahhoz, hogy a baloldali kötődésű MCF-es elnök, Balogh János legyen az ORÖ elnöke, akit ma is bábjaként mozgat az önkormányzat élén.

 

 

Lakatos Oszkár még tavasszal büntetőfeljelentést tett a Lungo Drom ellen, mert a roma szervezet éves mérlegbeszámolójában, amit a Cégbíróságtól kért ki, nem szerepelt a kormánytól kapott több százmillió forintos támogatás, és az Országgyűléstől kapott 2011-es és 2012-es 150-150 millió forintos működési támogatás. A Lungo Drom az Országgyűléstől egyébként teljesen ingyen, tulajdonba kapott egy ingatlant is, amelyben nem csak a Lungo Drom szervezet, hanem a Farkas Flórián által létrehozott, és az elmúlt időszakban többször is vezetetőt cserélt Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítványt  (OTKA) is működik. A főváros VIII. kerületében, a Bezerédj utca 17. alatt található ingatlan 300 millió forintos névértéken került a Lungo Drom tulajdonába, de az egykori józsefvárosi óvoda épülete akár egymilliárd forintot is érhet.

 

Lakatos Oszkárt az elmúlt hetekben tanúkét többször is meghallgatták az adónyomozók, és közlése szerint az eljárás szintén jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt zajlik.

 

Az Országos Cigány Érdekegyeztető Tanács néven szerveződő új tömörülés tagtoborzása már gőzerővel zajlik Borsod, Bács-Kiskun, Csongrád, Pest és Szolnok megyében. Heves megyében a jövő héten a települési roma önkormányzatok fórumot tartanak, mert nem kívánnak együttműködni Farkas Flóriánnal, és ezt közös határozatba foglalva szeretnék a miniszterelnöki biztos tudomására hozni.

 

A RomNet több képviselőtől is úgy értesült, Farkas Flórián tervei szerint, ha az Országos Cigány Érdekegyeztető Tanácsba sikerül tömöríteni a roma szervezeteket, akkor a Lungo Drom vagyonát is átmentik az új tömörülésbe. Több megyei lungo dromos elnök is azt mondta a RomNet-nek, a Lungo Drom következő kongresszusán elmozdítják Farkas Flóriánt az elnöki székből, mert azt elmúlt 25 évben egyetlen egy ellenjelöltet sem engedett indulnia az elnöki posztért, és a roma szervezetnek egy új szellemiségű vezetésre, és hiteles emberekre van szüksége.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

Kapcsolódó cikkek:

http://www.romnet.hu/hirek/2015/03/15/farkas_florian_a_funkciohalmozo_milliardokbol_gazdalkodo_ingatlankiraly

http://www.romnet.hu/hirek/2015/04/29/tizmilliokkal_tamogatta_sajat_szervezetet_farkas_florian_az_oro_koltsegvetesebol

http://www.romnet.hu/hirek/2013/10/08/ujabb_penzeszsakokat_kapna_a_kormanytol_a_lungo_dromHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt