2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián, a funkcióhalmozó, milliárdokból gazdálkodó ingatlankirály
2015. 03. 15. 00:00

Farkas Flórián regnáló elnökként, cigányvezetőként hozzászokott, hogy milliárdokból gazdálkodva befolyásolja a cigányok politikai és közéleti helyzetét, és gyarapítsa birodalmát.

Farkas Flórián regnáló elnökként, cigányvezetőként hozzászokott, hogy milliárdokból gazdálkodva befolyásolja a cigányok politikai és közéleti  helyzetét.

 

Az Országos Cigány Önkormányzat elnökeként még 1995-2002 között több mint másfél milliárd, számszerűen 1.563.688 Ft állami forrással, az ÁSZ vizsgálati jelentés alapján a pályázati támogatásokkal összesen 1.883.272,- forinttal gazdálkodott.  A több mint másfél milliárd forint bevételből azonban semmi sem maradt, ráadásul tisztázatlan körülmények között elúszott az a vagyon is, amely az államtól kapott MOL részvényekből származott, és 2003-ra mintegy 200-300 milliós forgalmi értékű részvénycsomag volt. A MOL részvényeket az önkormányzat a kisebbségi önkormányzatok költségvetésének, gazdálkodásának, vagyonjuttatásának egyes kérdéseiről szóló 20/1995. (III.3.) Korm. rendelet alapján 35.253 ezer Ft névértéken kapta. A Farkas Flórián által vezetett önkormányzat közgyűlése a 35/1997. (VII.6.) sz. határozata alapján - a MOL részvények eladásáról döntött, és az év végéig ebből 82.949.890 Ft bevétele származott. Az értékpapír értékesítéssel a CODEX Értéktár és Értékpapír Rt-t bízták meg. A részvények a mai, 2015-ös árfolyamon milliárdokat érhetnének, és az éves osztalék évente több száz millió forint nyereséget, bevételt hozhatna az önkormányzatnak. Az Állami Számvevőszék az OCÖ 1999. január 1. és 2003. június 30. közötti időszakra kiterjedő vizsgálata jelentős vagyonvesztést állapított meg, ezért az ÁSZ büntetőfeljelentést is tett a hivatal vezetése ellen.

 

Az Országos Roma Önkormányzat átláthatatlan és követhetetlen, különböző forrásokból származó bevételekkel gazdálkodik.  2011-től a 2014-es évi költségvetési törvényben az Országos Cigány Önkormányzat 267 millió 200 ezer forint központi költségvetési támogatást kapott, a szervezet által fenntartott intézmények támogatására pedig 78 millió 600 ezer forintot. Az Országos Roma Önkormányzat és Média az idei, 2015-ös költségvetési törvényben már 361 millió 200 ezer, a fenntartott intézmények támogatása 165,9 millió forintot kapott. Közgyűlési jegyzőkönyvek szerint (33/2011(12.17.) viszont már 2011-ben az ORÖ 718 millió 960 ezer forint bevételből gazdálkodott, és a támogatások évről-évre jelentősen növekedtek, volt olyan év, hogy meghaladta a kétmilliárdot. Az ORÖ hivatalának 2014-es költségvetése 700 millió 370 ezer forint volt a hivatalos jegyzőkönyv szerint, míg 2015-ben 935 millió 582 ezer forinttal számolhat.

 

Farkas Flórián 2011. januárjában vette vissza a már romára keresztelt országos önkormányzat vezetését, és azonnali támogatásként a költségvetési támogatás mellett 300 millió forint rendkívüli támogatást kapott a kormánytól intézmény-megerősítésre.  Az ORÖ Dohány utcai székházának felújítására még az évben 30 millió forint rendkívüli segélyt kapott a kormánytól, különféle minisztériumi projektek koordinálásra újabb 300 millió forinthoz juthattak.

 

2012-ben az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága a költségvetési törvényhez egy elrejtett módosító javaslata alapján  lehetőséget adott arra, hogy az Országgyűlés az állami vagyonról szóló 2007 . évi CVI. törvény 36. §-ának (1 ) bekezdése alapján úgy rendelkezzen, hogy a Magyar Állam tulajdonában levő Budapest VIII. kerület, Bezerédi utca 17 . ingatlan szám alatti ingatlan (hrsz . : 34700) térítésmentesen a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség (5000 Szolnok, Szapáry utca 19 .) tulajdonába kerüljön közösségi célokra. Az egykori józsefvárosi óvoda épülete több mint 300 millió forintot, frekventáltsága alapján közel egymilliárd forintot ér. A hivatalos kormányzati indoklás szerint azért kapta a Lungo Drom éppen azt az ingatlant, mert nincs szükség annak felújítására. Néhány hónappal később viszont a rendkívüli kormányzati intézkedésekre biztosított keretből azonnali hatállyal 150 millió forintot csoportosított át a kabinet a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség székházának felújítására és a szervezet működési támogatására. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny 2012. december 13-i számában jelent meg. Az épületen sem egy tábla, sem egy zászló, sem felirat nem jelzi, hogy ott a Lungo Drom országos központi székháza működik, erre utaló információ csak a választási iroda honlapján lévő hivatalos dokumentumokban található. A Lungo Drom, amelynek Farkas Flórián már közel 25 éve az elnöke, a következő két évben szintén 150-150 millió forint támogatást kapott különféle programokra. Azt nem tudni, milyen országos érdekeltségű programot, rendezvényt tartottak, mert erről sem a magyar sajtó, sem pedig a roma szervezet havonta megjelenő lapja, a Lungo Drom nem számolt be. Természtesen a Lungo Drom továbbra is Szolnokon, a korábbi irodában tartja megbeszéléseit, elnökésgi üléseit, azb ORÖ-vel kapcsolatos ügyintézéseit. 

 

Az ORÖ lapja, az Európai Út havilap a példányaira és az online megjelenésre évente 15 milliót, a Lungo Drom havi lap 14 millió forintot kapott, de kérdés, a példányok valóban megjelentek-e, mert az Országos Szécsényi Könyvtár tájékoztatása szerint a köteles példányokat az elmúlt években nem, vagy hiányosan adták le. Az Európai Út című havilap legutóbbi példányai viszont negyedéves lapszámként jelentek meg. A lapok több képviselő szerint kifizetőhelyként működik, hiszen ott a polgári kormány ideológusai dolgozhatnak, nem tudni milyen díjazás fejében. Az impresszum alapján Farkas Flórián, int az ORÖ elnöke volt a lap felelős kiadója és a szerkesztőbizottság elnöke, főszerkesztője az egykori MIÉP-szóvivő, Zárug Péter Farkas politológus, és szerkesztőbizottság tagja az Orbán Viktor évértékelőket és a polgári köröket megálmodó Granasztói György, valamint az ORÖ hivatalvezetője, Dobóvári Ildikó.  A lap megjelenéseivel kapcsolatban egy évben sem számolt el a közgyűlés felé a felelős kiadó.

 

Az ORÖ internetes honlapján, www.oronk.hu, még mindig Farkas Flórián köszönti elnökként az olvasókat, holott októbertől már más irányítja szervezetet, és október 31-től már nem is tagja a testületnek. A rendkívül szegényes információkból nem lehet tájékozódni, milyen programokat koordinál az ORÖ, és az eredményekről sem számolnak be.

 

Az áprilisi országgyűlési választásokra az ORÖ 101 millió forint kampányfinanszírozást kapott, de az összegből nem jutott arra, hogy legalább a nemzetiségi listán induló jelöltek nevét feltüntessék, más jellegű kampányeseményről sem számoltak be. Mint ismerestes, alig 4 ezer szavazattal nemzetiségi szószólóként jutott a Parlamentbe Farkas Félix, a Lungo Drom alelnöke, az ORÖ volt alelnöke, Farkas Flórián első számú helyettese.

 

Azt, hogy az utóbbi években valójában hány ingatlant, milyen forrásból és mennyiért szerzet az ORÖ, és azok fenntartása éves viszonylatban mennyibe kerül, maguk a képviselők sem tudják. Normatív támogatásból működnek az általános iskolák, bár az intézményvezetők kinevezései körül a képviselők találtak hiányosságokat, amelyek miatt válaszokat várnak Farkas Flórián korábbi elnöktől és a hivatalvezetőtől is.

 

Az Országos Roma Önkormányzat működik 2002 szeptemberétől a sziráki Teleki József Általános Iskola és Szakiskola, míg 2002 júliusától a szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégium, valamint a Tiszapüspöki Általános Iskola. 

 

Nem tudni azt sem, az egykori Megyaszói Gyermekotthon épületét milyen árajánlat, vagy megállapodás alapján kapta meg az ORÖ a Borsod Megyei Önkormányzattól, mert mindössze egy megyei közgyűlési határozatot lehet fellelni arra vonatkozóan, hogy a megyaszói külterületi 0135/2 hrsz.-ú és 0136 hrsz.-ú ingatlant az Országos Roma Önkormányzat részére tulajdonba átadja. A beszámolók szerint ebben az épületkomplexumban működik a sportcentrum, hivatalos nevén Országos Roma Szabadidős és Képzési Központ, amelynek létezéséről, hivatalos bejegyzéséről, az intézmény vezetőjéről, illetve az ott dolgozó személyek kilétéről, munkabérükről és idejükről szintén semmit nem tudni.

 

Az ORÖ saját hivatala mellett a Dohány utcai épületének címére bejegyezve Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatot, Országos Roma Könyvtár Levél és Dokumentumtárat, Országos Roma Muzeális Gyűjtemény és Kiállítás Galériát, Országos Roma Kulturális és Média Centrumot, valamint az Országos Roma Missziót is működteti évente mintegy 200 millió forintnyi összegből.

 

Az ORÖ közgyűléseit rendszerint Tiszapüspökin, a művelődési házban tartja, amelyre évi négy rendezvényre mintegy 1.5 millió forintot különítenek el. Farkas Flórián az ORÖ elnökeként a teljes költségvetés 10 százaléka felett elnöki keretként szabadon gazdálkodott, de azzal egyetlen esetben sem számolt be a közgyűlésnek, holott erre félévente köteles lett volna. Több mint 300 millió forintot keresnek most a képviselők Farkas Flóriánon, s emiatt büntetőfeljelentést is tettek az ügyészségen.

 

A Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet közel 5 milliárd forintból gazdálkodik, hogy a program révén elősegítse a romák foglalkoztatását. Eddig egyetlen munkahelyet sem teremtettek, de több mint 300 millió forintért vásároltak irodabútorokat, rendeltek titkos tanulmányokat, béreltek méregdrágán, háromszoros áron alsókategóriás gépkocsikat, és vásároltak budapesti székházat, és sok százezres, olykor havi egymillió forintot is meghaladó bérezéssel töltetnek be állásokat. A szövetkezet elnöke természetesen itt is Farkas Flórián, országgyűlési képviselő, aki miniszterelnöki biztosként saját magát felügyeli.

 

Bár Orbán Viktor kijelentette, hogy Farkas Flóriánnak társadalmi megbízatás alapján, külön jövedelem nélkül kell ellátnia hivatalát és elvégeznie a cigányok istápolását, a parlament honlapján található vagyonnyilatkozata alapján kiderült, miniszterelnöki biztosként havi 997 ezer 200 forint jövedelmet kap országgyűlési képviselői illetménye és költségtérítése mellett. Azt, hogy a szövetkezet elnökeként mennyit keres, nem tünteti fel, míg korában az ORÖ elnökeként – vagyonnyilatkozata szerint – parlamenti mandátumával járó javadalmazása mellett igaz, ezt csak 2014 januárjában leadott nyilatkozatában tüntette fel, havi 385 ezer forint tiszteletdíjat kapott. Teremésztesen hivatali autó, sofőr, üzemanyagkártya, teljes költségtérítés, is járt az elnöki megbízatása mellé. A Lungo Drom vezetőségi tagjainak elmondása szerint Farkas Flórián természetesen a roma civil szervezet elnökeként is kap fizetést, költségtérítést. Farkas Flórián már negyedik ciklusát tölti Országgyűlési képviselőként, a Fidesz frakcióvezető-helyettese,  bizottságok tagja. 

 

A még Farkas Flórián által vezetett Országos Önkormányzat 24/2014 (05.16.) közgyűlési határozatában 42 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül úgy döntött, hogy az ORÖ használatába adott állami ingatlanokat a Foglalkoztatási Szövetkezet részére, vagyis az ORÖ minden ingatlanvagyonát, átadja térítésmentesen tulajdonba a szintén Farkas Flórián által vezetett szövetkezetnek. Mivel Farkas Flórián tudta, hogy az összeférhetetlenségi törvény értelmében nem lehet az ORÖ elnöke, átmentette a vagyont az általa létrehozott és irányított, több milliárdból gazdálkodó szövetkezetbe. Hegedűs István kijelölt és megválasztatott elnök javaslatára Farkas Flórián örökös elnöke marad az önkormányzatnak, a Dohány utcai épületben önálló irodát és költségtérítést kap, sőt vezetheti a közgyűléseket, ha ahhoz van kedve.

 

A RomNet birtokába jutott dokumentumok szerint a Híd a munka világába szövetkezet projektjének keretében újabb irodákat és székházakat vásárolnak, illetve bérelnem majd a titkolt fővárosi Gellérthegy utcai székház mellett, közel 600 millió forintért. A dokumentum szerint közel 300 millió forintot terveztek a budapesti székházra, amelyet sajtóhírek szerint 205 millió forintért vásároltak meg, és 20 millió forintért újítottak fel.

 

Budapest mellett Gödöllőn, Szolnokon, Miskolcon, Hódmezővásárhelyen, Pécsett, Veszprémben és Zalaegerszegen vásárolnának vagy bérelnének ingatlant iroda céljából.

 

Farkas Flórián által irányított Híd a munka világába szövetkezet korrupció gyanús pénzköltései miatt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter tárcája, az ügyészség, az adónyomozók, valamint az ORÖ közgyűléseivel kapcsolatban a kormányhivatal is vizsgálatokat indított. Aggályosnak találják azt is,  hogy az ORÖ a Magyar Államkincstár felé a 2014-es Gyorsjelentés összesítő riportot úgy adták be, hogy abban egyetlen egy számot sem tudattak, mintha az Országos Roma Önkormányzat egyetlen fillér támogatást sem kapott volna a tárgyévre vonatkozóan, és nulla forint pénzforgalom mellett működtette volna ingatlanbirodalmát.

 

Hidvégi-B. Attila

 

A józsefvárosi székház:

 

Székház   Székház az utcáról

 

A Dohány utcai székház  Gellérthegy utcai székház

 

Irodaterv   Könyvtári jegyzék