2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Új fronton szállna rá a felzárkóztatási forrásokra Farkas Flórián
2017. 06. 23. 00:00

Újabb utakat nyitott Farkas Flórián, hogy rászálljon a romák társadalmi felzárkóztatására szánt forrásokra, és a Lungo Drom mellett vagy helyett a cigány érdekképviseletet is átszervezze.

A RomNet egy évvel ezelőtt adott hírt arról, hogy a több felé szakadt és adóhatósági nyomozás alatt álló Lungo Drom helyett egy új országos roma szervezet gründolásába kezdett Farkas Flórián. Több megyei roma politikus tájékoztatása alapján arról számoltunk be, hogy 2016 elején Farkas Flórián azzal kereste meg a megyei és települési roma nemzetiségi önkormányzatok vezetőit és tagjait, illetve a roma civil szervezeti vezetőket, lépjenek be újonnan létrehozott szervezetébe. A többségében Szolnokon, a Lungo Drom irodájában tartott találkozókon az aláírt jelenéti ív alapján több önkormányzat a tudta nélkül tagja lett Farkas Flórián szervezetének, amely Országos Cigány Érdekegyeztető Tanács néven szerveződött.

 

Emlékezetes, mindez azokban a hetekben történt, amikor Hegedüs Istvánt leváltották az Országos Roma Önkormányzat elnöki tisztségéből, és a baloldali kötődésű szervezet, az MCF elnökét, Balogh Jánost választották meg a roma szervezet élére. Ebben az időszakban még az ORÖ fölött ott lebegett a pallos, hogy csődbe mehet a Híd a munka világába elnevezésű uniós botrányprogram miatt, ugyanis a Farkas Flórián által felügyelt projekt szabálytalanságai miatt a humántárca visszakövetelte a 1,6 milliárd forintot. Farkas Flórián a RomNet által korábban nyilvánosságra hozott hangfelvételeken arról beszélt, hogy amennyiben csődbe kerül az önkormányzat, vagy feloszlatja magát, akkor a Lungo Drom az MCF és a Roma Polgárjogi Mozgalom közös listával indul az időközi választáson. Farkas Flórián bűncselekmény-gyanús tevékenységei miatt több megyei lungo dromos képviselő és ORÖ-tag büntetőfeljelentést tett a romaügyi miniszterelnöki biztosi pozíciót is betöltő politikus ellen, és jelenleg több eljárás is folyamatban van.

 

Képtalálat a következőre: „farkas flórián felújítják”

 

Az elmúlt egy évben több irányból is próbálták gyengíteni Farkas Flórián pozícióját egykori szövetségesei. Egyrészt a Lungo Drom tisztújító kongresszusára készülve új jelöltek indultak volna az elnöki posztért, és büntetőfeljelentéseket is tettek a Farkas Flórián által vezetett szervezet szabálytalan gazdálkodása miatt. Farkas Flórián végül idén május végén kongresszusi felhatalmazás nélkül, titokban írta alá a Lungo Drom nevében a Fidesszel a választási szövetséget, majd két héttel később Kisújszálláson egy munkaebédnek álcázott, a nyilvánosság kizárása mellett tartott találkozón, előre kiválasztott emberekkel újabb öt évre a Lungo Drom elnökévé választatta magát.

 

Képtalálat a következőre: „farkas flórián felújítják”

 

Farkas Flórián feltehetően felkészülve arra, hogy a már közel 30 éve vezetett szervezete éléről eltávolítják, vagy hatósági vizsgálatok miatt ellehetetlenül a Lungo Drom, egy új országos szervezetet alapított, amely épp azokat a feladatokat látná el, amelyekkel az általa még a rendszerváltozás után létrehozott szervezet próbálkozott.

 

A RomNet birtokába került bírósági dokumentumok szerint Farkas Flórián a Lungo Drom székhelyére, a budapesti Bezerédj utca 17. szám alá jegyeztette be új szervezetét, Roma Integrációért Országos Szövetség (RIOSZ) néven. A 01-02-0016337 nyilvántartási számon megtalálható hivatalos dokumentumok szerint az Egyesület idén január 12-én alakult, a bíróság pedig 2017. április 10-én jegyezte be a szervezetet.

 

A Roma Integrációért Országos Szövetség elnöke Farkas Flórián, aki megbízatását öt évig, azaz 2021.08.31-ig látja el.

 

Az egyesület célja a hivatalos dokumentumok szerint: „A magyarországi roma közösség, valamint a tagság képviselete. A magyarországi roma társadalom, valamint a hátrányos helyzetben lévő nem roma lakosság érdekeinek kifejezésre juttatása, felzárkózásának elősegítése. Ennek körében a magyarországi roma nemzetiség érdekeinek képviselete, a romák társadalmi integrációs céljainak megvalósítása, a roma nemzetiségi közügyek előmozdítása, összhangban a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény előírásaival. A szervezet részt vesz az egyéni és a közösségi nemzetségi jogok érvényesülésének biztosításában, közösségszervező feladatokat lát el a romák körében, közreműködik a cigányság civil társadalmi közéletbe történő demokratikus bekapcsolódásának biztosításában, részt vesz a cigányság foglalkoztatásának elősegítésében, kultúrájának, hagyományának ápolásában, az oktatás, képzés, szakképzés, nevelés feladataival összefüggő tevékenységek megvalósításában. Ennek keretein belül a szervezet közoktatási és szakképzési intézményt tarthat fenn. A szervezet tevékenyen részt vesz a roma identitás erősítésében, továbbá fellép a cigányság hátrányos és jogellenes megkülönböztetés ellen. A szervezet kapcsolatot tart roma nemzetiségi önkormányzati képviseletekkel, képviselők és civil szervezetekkel. Azok szövetsége tagsága esetén támogatja, összehangolja és képviseli törekvéseit.”

 

A Lungo Drom budapesti központjába, a VIII. kerületi Bezerédj utcába van bejegyezve az Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány (OTKA), amelyben Farkas Flórián közvetlen munkatársai töltenek be vezető tisztségeket. A Farkas Flórián által létrehozott alapítvány az elmúlt években sok száz millió forintból gazdálkodott: a 2015-ös évi beszámolójuk szerint az alapítvány bevételi forrása meghaladta a félmilliárd forintot. A nyilvános beszámoló szerint az OTKA az Európai Unió strukturális alapjaiból, illetve a Kohéziós Alapból 553 millió forintot kapott.

 

Az alapítvány részt vett a TÁMOP-2.2.7.A-13/1 Út a szakmaválasztáshoz című programban is, amelynek visszaélései miatt szintén több büntetőfeljelentés született, és hatósági nyomozás van folyamatban. Az OTKA más uniós és hazai társadalmi felzárkózást segítő pályázatokban is részt vett, amelyekben szintén több visszaélésekre hívta fel a figyelmet Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke és Vajda László Zala megyei elnök, ORÖ-s képviselők, valamint az LMP szakpolitikusa, Hadházy Ákos.

 

Képtalálat a következőre: „farkas flórián lungo drom”

 

A RomNet több forrásból is úgy értesült, Farkas Flórián emberei az új szervezet színeiben a roma mentorhálózat fejlesztésére, a roma személyeket érintő fejlesztési programok mentorálással történő szakmai támogatása céllal, összesen 2 milliárd forintos keretösszeggel megvalósuló programban is részt vesznek, amelyet a már megszüntetett minisztériumi háttérintézmény, a Türr István Intézet utódszervezete, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság koordinál.

 

 

Az általános iskoláját 20 évesen befejező, jelenleg miniszterelnöki biztosi pozíciót is betöltő fideszes országgyűlési képviselő, 27 éve egyedüli elnökként vezeti azt a Lungo Drom nevű szervezetét, amely 1998-ban még az MSZP-vel, 2002-től pedig a Fidesszel kötött választási szövetséget. A Fidesz és a Lungo Drom közötti szövetségnek köszönhetően Farkas Flórián 2002-ben bekerült az Országgyűlésbe, és már a negyedik parlamenti ciklusát tölti Orbán Viktor pártjában. Több mint egy tucatnyi ügyben tettek feljelentést Farkas Flórián ellen az elmúlt két évben, de a hatóságok eddig tanúként sem hallgatták meg. Az 1,6 milliárd forintot szabálytalanul elköltött Híd a munka világába projekttel kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF bár meghallgatta Farkas Flóriánt a múlt évben, a vizsgálati jelentésüket nem hozták nyilvánosságra.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

/hirek/2016/07/02/uj_orszagos_szervezet_grundolasaba_kezdett_farkas_florian

/hirek/2016/07/08/maris_milliardokkal_tomne_ki_a_kormany_farkas_florian_nem_letezo_szervezetet