2024 April 28., Sunday/Valéria napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A NAV szerint Szolnokon állami költségvetést elcsalni nem bűncselekmény
2016. 07. 20. 00:00

Furcsa megállapításra jutott az adóhatóság, az ORÖ szolnoki iskolája körüli nyomozása során: szerintük 80 millió forint állami támogatás elcsalása nem bűncselekmény, ezért megszüntették az eljárást.

Mint arról a RomNet elsőként beszámolt, furcsa pénzügyi gazdálkodása volt az elmúlt négy évben az Országos Roma Önkormányzat által fenntartott szolnoki Hegedüs T. András iskolának. Amellett, hogy jogosulatlanul vettek igénybe sok tízmillió forintos állami normatív támogatást, horribilis összegeket költhettek tanszerekre és egyéb beszerzésekre.

 

Tavaly májusban írtunk arról, hogy az ORÖ Abonyban tartott kihelyezett közgyűlésén döntés született arról, hogy komoly bűncselekmények gyanúja miatt nem kívánják tovább működtetni a szolnoki iskolát. Hegedüs István akkori elnök büntető feljelentést is tett az intézmény gazdálkodása miatt. Az Országos Roma Önkormányzat 2012 júliusától volt fenntartója a szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégiumnak. A RomNet - az internetről kigyűjtött nyilvános adatokra hivatkozva - korábban közölte: az iskola 2012-ben 63,2 millió, 2013-ban már 143 millió, 2014-ben pedig 130,5 millió forint költségvetési támogatásból működhetett. A sorozatos botrányok miatt az ORÖ lemondott az iskolájáról, és az tavaly ősszel állami fenntartás alá került.

 

A RomNet birtokába jutott könyvelési adatok szerint milliókat költöttek az iskolában krétákra, és egyéb felszerelésekre, de a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, az ORÖ korábbi elnöke lakhelyén működő szolnoki iskola, súlyos százezreket költött egy tanévben kávéra, ásványvízre is.


A Jász- Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal 2015. március 9. és április 20. között ellenőrzést végzett a köznevelési intézményben. Vizsgálatot indított a Magyar Államkincstár is az iskola által ellátott feladatok alapján 2013. október 1-től 2013. december 31-ig terjedő időszakban megillető költségvetési támogatások igénylésének, elszámolásának ellenőrzésével kapcsolatban. A Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégiummal szemben a költségvetési támogatások igénylése és elszámolása miatti vizsgálat megállapította, hogy mintegy 20 millió forintos csalást követett el az intézmény azzal, hogy sokkal több tanuló után hívta le az állami normatív támogatást, mint ahány gyermek járt az iskolába. A nemzetiségi iskolaként működő intézmény ellen az ORÖ vezetése a 2015. május 30-ai döntése alapján költségvetési csalás miatt büntetőfeljelentést tett. Hegedüs István jelenlegi ORÖ elnök mellett a RomNet cikke alapján a Liberális Párt is feljelentést tett, a NAV pedig tavaly júliusban költségvetési csalás gyanújával megindította nyomozást, ismeretlen tettes ellen.

 

az iskola épületet

(A szolnoki iskola épülete)

 

A jogtalanul igénybe vett 20 millió forintos támogatást a Hegedüs István által vezetett ORÖ-nek kellett kifizetnie tavaly szeptemberben, vagyis a Magyar Államkincstár levonta az önkormányzat működési támogatásából.

 

 

tanévnyitón

(Farkas Flórián az ORÖ elnökeként beszédet mondt a szolnoki iskola tanévnyitóján)

 

Az Államkincstár a Farkas Flórián elnöksége alatt elkövetett törvénytelenségek miatt később újabb vizsgálatot indított a szolnoki iskolával szemben, és kiderült, nem csak 2013 utolsó negyedévében, hanem 2014. január 1. és december 31. között is szintén jelentős összegű csalást követtek el azzal, hogy nem létező tanulók után igényeltek normatív támogatást. A Magyar Államkincstár határozatából kiderült, a kiutalt támogatásból 57 millió 885 ezer 645 Ft.-ot jogtalanul igényeltek, vagyis az éves működési támogatásuk mintegy felét csalással szerezték meg

 

Az ORÖ-nek, Farkas Flórián öröksége alapján a jogtalan támogatási összeget a már korábban kifizetett 20 millió forinton felül újabb, 1,9 millió forint kamattal együtt, összesen 59 millió 696 ezer 876 Ft-ot kellett visszafizetnie 15 napon belül. Az ORÖ a több mint 60 millió forint visszafizetésére részletfizetési megállapodást kötött.

 

A Magyar Hírlap néhány nappal ezelőtt azt írta, nem talált visszaélésre utaló tényt az Országos Roma Önkormányzat egykori szolnoki iskolájának gazdálkodásában a NAV, ezért bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

 

A RomNet a lap cikke alapján megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatóságát, hogy megtudjuk, ha az Magyar Államkincstár megállapította a jogsértést, és a mintegy 80 millió forintos csalást, akkor az adónyomozók valóban az eljárás megszüntetése mellett döntöttek-e?

 

Az adóhatóság sajtóosztálya a kérdéseinkre mindössze egyetlen mondatban válaszolt: „Az ügyben, bűncselekmény hiánya miatt, a nyomozást a NAV megszüntette.”

 

(Az ORÖ abonyi közgyűlése, ahol döntöttek az iskola elleni feljenetésről)

 

Hegedüs István, az ORÖ korábbi elnöke a nyomozást megszüntető határozattal kapcsolatban a RomNet-nek szerdán úgy nyilatkozott: meglepődött azon, hogy az Államkincstár bár megállapította a szabálytalanságot, a kiszabott bírság egy részét pedig kifizették, és 10 havi részletben kellett megfizetni a további 60 millió forintot, az adóhatóság viszont mindezt nem tartotta szabálytalannak. Az önkormányzat korábbi vezetője azt hangsúlyozta, az számára is rejtély, hogy Farkas Flórián elnöksége alatt mire költötték a 80 millió forintos többletpénzt, viszont ezt az összeget már az új testület költségvetéséből vonták el, ezért a 2013-ban és 2014-ben elkövetett szabálytalanság kétszeresen is sújtotta a szervezetet. Felidézte, országos botrány volt abból is, hogy a költésgvetési támogatásuk elvonása miatt nem tudtak az iskola tanárainak és dolgozóinak időben fizetést adni.

 

Az ORÖ pénzügyi gazdálkodását vizsgált bizottság tagjai szerint mindez nem más, mint Farkas Flórián „mosdatása”, hiszen egyértelmű, hogy az ORÖ korábbi ciklusának vezetői csalással szerezték meg az állami normatív támogatást, és a gazdálkodásban is jelentős visszaélés-gyanúkra derült fény, amely miatt feljelentések születtek.

 

 

Vajda László ORÖ-s képviselő, az ORÖ egykori Pénzügyi Alternatív Vizsgálóbizottságának elnöke kijelentette: ha csalással hívnak le plusz 80 millió forint az állami támogatási rendszerből egy iskolában, és ez nem bűncselekmény, akkor ezek szerint az államtól szabad lopni. Mindezek tudatában azt követeli a politikus a Magyar Államkincstártól, ha nem történt bűncselekmény, akkor fizessék vissza az ORÖ-nek a költségvetési támogatásukból már levolt 20 millió forintot, és állítsák le a havi 6 millió forintos fizetési kötelezettséget, valamint az eddig kifizetett pénzeket, kérjenek bocsánatot az ORÖ képviselőitől és a magyarországi romáktól a gyanúsítás miatt, és adja vissza az állam az ORÖ fenntartásába a szolnoki iskolát.

 

Vajda László megjegyezte, ezek szerint a milliós tételekben vásárolt tanszerek és eszközök beszerzése is szabályszerű volt, ezért bízik abban, szeptembertől, az új tanévben más nemzetiségi iskola is milliókat költhet zsírra, krétára, kávéra és oklevelekre.

 

Hidvégi-B. Attila 

 

Kapcsolódó cikkek:

/hirek/2012/09/03/tanevnyito_a_hegedus_t_andras_iskolaban

/hirek/2015/05/31/szabadulna_a_csalas_gyanujaba_keveredett_szolnoki_iskolajatol_az_oro

/hirek/2015/12/16/ujabb_60_millios_csalasra_derult_feny_farkas_florian_szolnoki_iskolajaban