2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb 60 milliós csalásra derült fény Farkas Flórián szolnoki iskolájában
2015. 12. 16. 00:00

Újabb csalásra derült fény az ORÖ szolnoki iskolájában, ahol az adónyomozók már költségvetési csalás gyanújával nyomoznak – tudta meg a RomNet. Az iskolában már 80 millió forintos csalás bizonyított.

Az Országos Roma Önkormányzat 2012 júliusától fenntartója a szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégiumnak. A roma önkormányzat fenntartásában működik még emellett 2012 szeptemberétől a sziráki Teleki József Általános Iskola és Szakiskola, valamint a Tiszapüspöki Általános Iskola is. 

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, a szolnoki intézmény pénzügyi gazdálkodásában furcsa tételekre bukkantunk. A RomNet birtokába került dokumentumok szerint szolnoki intézményben csaknem 4 millió forintot költöttek egy tanév alatt krétára, de a tételek között szerepel például kulcsmásolás 850 ezer forintért, 930 ezer forintért ragasztó, és közel egymillióért fűnyíró is. A Farkas Flórián lakhelyén működő szolnoki iskolában az összesítés alapján mintegy kétmillió forintért vásároltak kávét, egymillió forintért ásványvizet, de több százezret költöttek cukorra, citromlére is. A jó munka és kiváló eredmények elismerését jelentheti, hogy 756 ezer forintért vettek emléklapot és okleveleket a Dr. Hegedűs T. András iskolának.  

 

A szolnoki iskola

(A szolnoki iskola)

 

A Jász- Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal 2015. március 9. és április 20. között ellenőrzést végzett a köznevelési intézményben, és az iskola által ellátott feladatok alapján 2013. október 1-től 2013. december 31-ig terjedő időszakban megillető költségvetési támogatások igénylésének, elszámolásának ellenőrzésével kapcsolatban.  A Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégiummal szemben a költségvetési támogatások igénylése és elszámolása miatti vizsgálat megállapította, hogy mintegy 20 millió forintos csalást követett el az intézmény azzal, hogy sokkal több tanuló után hívta le az állami normatív támogatást, mint ahány gyermek járt az iskolába. A nemzetiségi iskolaként működő intézmény ellen az ORÖ vezetése a 2015. május 30-ai döntése alapján költségvetési csalás miatt büntetőfeljelentést tett. Hegedüs István jelenlegi ORÖ elnök mellett a RomNet cikke alapján a Liberális Párt is feljelentést tett, a NAV pedig júliusban költségvetési csalás gyanújával megindította nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.


A jogtalanul igénybe vett 20 millió forintos támogatást a Hegedüs István által vezetett ORÖ-nek kellett kifizetnie idén szeptemberben, vagyis a Magyar Államkincstár levonta az önkormányzat működési támogatásából.

 

A RomNet megtudta, hogy a Jász- Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal a Farkas Flórián elnöksége alatt elkövetett törvénytelenségek miatt újabb vizsgálatot indított a szolnoki iskolával szemben, és kiderült, nem csak 2013 utolsó negyedévében, hanem 2014. január 1. és december 31. között is szintén jelentős összegű csalást követtek el azzal, hogy nem létező tanulók után igényeltek normatív támogatást. A Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégium a múlt évben összesen 125 millió 432 ezer 648 Ft. működési támogatást kapott, és a Magyar Államkincstár határozatából kiderült, a kiutalt támogatásból 57 millió 885 ezer 645 Ft.-ot jogtalanul igényeltek, vagyis az éves működési támogatásuk mintegy felét csalással szerezték meg

 

Az ORÖ-nek, Farkas Flórián öröksége alapján most a jogtalan támogatási összeget az 1,9 millió forint kamattal együtt, összesen 59 millió 696 ezer 876 Ft-ot kell visszafizetnie 15 napon belül.


Az ORÖ hivatala a RomNet érdeklődésére azt közölte: fellebbeznek a határozat ellen, és emellett részletfizetési lehetőséget kérnek, mert az újabb, most már 60 millió forintos elvonás komoly likviditási problémát okozhat az önkormányzat működésében. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a szolnoki Kormányhivatal 2015. november 30-i hatállyal már visszavonta a Dr. Hegedüs T. András iskola működési engedélyét, és az ORÖ csütörtöki, december 17-i közgyűlésének kell elfogadnia a megszüntető okiratot, és ezek alapján a Magyar Államkincstár még idén törli az intézményt a törzskönyvi nyilvántartásból. Az ORÖ hivatalvezetője a RomNet-nek azt mondta, a jövőben a roma önkormányzat nem lesz az iskola fenntartója, de az ígéretek szerint az intézmény egyben marad, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) veszi át a működtetést. A szolnoki iskolában jelenleg 29 pedagógus mellett 5 alkalmazottat foglalkoztatnak.

 

A 2015. november 23-i létszámadatok szerint a Dr. Hegedüs T. András iskolában 177-en tanulnak. A szakiskolai szinten a 9. évfolyamon 43-an tanulnak, ebből öten női szabónak, kilencen vendéglátói-eladónak, míg számítógép-szerelő, -karbantartónak 29-en. A 10. évfolyamon tízen, a 11. évfolyamon pedig hatan tanulnak. 

 

flórián a tanévnyitón

(Farkas Flórián ORÖ-elnök beszédet mond a Dr. Hegedüs T. András középiskola tanévnyitóján)

 

A felnőttképzés keretében nappali gimnáziumi munkarendben a 12. évfolyamon 21 ember tanul. Levelező gimnáziumi tagozaton összesen 67-en járnak iskolába, ebből a 9. évfolyamon 18-an, a 1000. évfolyamon 13-an, a 11. évfolyamon 25-en, a 12. évfolyamon pedig 11-en. Esti általános iskola 5-8. évét 15 felnőtt végzi a szolnoki iskolában. Az úgynevezett Híd programban számítógépes adatrögzítőként pedig 15 fő tanul.

 

Az 1996-ban alapított középiskolát - amely szakmát, sok esetben érettségit adott a halmozottan hátrányos helyzetű, nagy arányban roma fiataloknak – a Farkas Flórián által vezetett Országos Roma Önkormányzat 2012-ben azzal a megfontolással vette át az alapítványtól az iskola működtetését, hogy nemzetiségi iskolaként működve sokkal magasabb normatívát tudnak igényelni, és ezzel az oktatás színvonalát is növelni tudják. Ismeretes, a nemzetiségi iskolák az egyházi iskolákkal megegyező mértékű állami támogatást kaphatnak.

 

Tanévnyitón

(Farkas Flórián az ORÖ elnökeként az iskola tanévnyitóján 2013-ban)

 

A RomNet által az interneten fellelhető dokumentumok és kigyűjtött adatok szerint a szolnoki iskola 2012-ben, amikor az ORÖ átvette fenntartóként az intézményt, 63 millió 207 ezer forintból gazdálkodott. Ebből a személyi jutatás 23 millió, a járulékok pedig 6 millió forintot tett ki, a dologi kiadásokra pedig 11 millió 829 ezer forintot költöttek. Egy évvel később, 2013-ban már 143 millió 142 ezer forint működési állami bevételből gazdálkodott, és dologi kiadásokra 35 millió 951 ezer forintot költött. A működési kiadás arra az évre vonatkozóan összesen 184 millió 704 ezer forint volt. Az intézmény 42 közalkalmazottnak 82 millió 869 ezer forint munkabért fizetett ki. A dokumentumok szerint 2014-ben összesen 130 millió 545 ezer forint költségvetési bevételből működhetett a szolnoki középiskola.

 

Az intézmény igazgatója 2012. szeptember 1. és 2013. január 8. között Csillei Béla volt.  Az iskolának 2013. január 8-tól 2013. október elsejéig nem volt igazgatója, az intézményt igazgatóhelyettesként Polónyi Péter vezette, akit októbertől 2014. július 31-ig bíztak meg igazgatói feladatokkal.


A Dr. Hegedüs T. András iskoláénak ma sincs igazgatója, azt igazgató-helyettesként Teleki József vezeti. Az iskola igazgatóhelyettese az MTI-nek az ORÖ május végi döntését követően azt mondta,  a sajtóból értesültek arról a közgyűlési döntéséről, hogy nem akarja a roma önkormányzat tovább működtetni az intézményt, és ezt megdöbbentőnek tartotta. Állítása szerint főként azért lepődtek meg, mert a határozathozatal előtt pár nappal még az ORÖ munkatársával egyeztettek az iskolában szeptemberben induló új szakmai képzésekről. Szalay Ferenc (Fidesz–KDNP), Szolnok polgármestere a Népszabadságnak akkor még úgy nyilatkozott, szeretnék, ha az iskola tovább működne.

 

Hegedüs István, az ORÖ elnöke a RomNet-nek a május utolsó napján Abonyban tartott közgyűlésen azt mondta: az iskolában tanuló, még a tankötelezettségi korhatár alatt lévő gyermekek elhelyezéséről, oktatási lehetőségeik folytatásáról gondoskodni fognak, és abban bíznak, a Klik is tovább folytja azt a képzést, amit 2012-től az ORÖ folytatott. Az iskolába szeptemberben elindult a tanév, de a felnőttképzésben résztvevők és a tanulók szülei is bizonytalanok, hogyan folytathatják majd tanulmányikat, volt-e értelme eddig is iskolába járniuk.

 

Arról, hogy az iskola gazdálkodásban az ORÖ pénzügyi gazdálkodást vizsgáló úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság is milyen anomáliákat talált, sem az iskola vezetése, sem az intézményt fenntartó önkormányzat előző elnöke, Farkas Flórián elnök és Dobóvári Ildikó hivatalvezető sem reagált. Mint arról a RomNet beszámolt, csak idén  március végén és április elején jelentették meg az ORÖ honlapján az elmúlt négy évre vonatkozó mérlegbeszámolókat, amelyek furcsa módon, néhány nap alatt készülhettek el. A hivatalosnak tekinthető dokumentumok legyen az a 2011-es, a 2012-es vagy a 2013-as évre vonatkozó beszámolók mindegyike 2014. november 14-én és 15-én éjjel készültek el. (http://oronk.hu/hivatal/9-Hivatal) Az erre vonatkozó törvénytelenségre az Állami Számvevőszék szeptemberben nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentése is felhívta a figyelmet.

 

Az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi vezetése a RomNet-nek leszögezte: a hivatalos dokumentumok szerint az ORÖ belső ellenőre folyamatosan tájékoztatta az önkormányzat elnökét és hivatalvezetőjét a szolnoki iskolában is fellelt szabálytalanságokról, de ennek ellenére semmit nem tettek a törvénytelenség megakadályozásáért. Az iskola vezetője a közgyűlés előtt nem számolt be a gazdálkodásukról, a képviselőket pedig nem tájékoztatták. A törvénytelenségekre csak 2015. május 15-én derült fény, amikor Hegedüs István leváltotta Dobóvári Ildikó hivatalvezetőt, és tételes átadás-átvételre került sor az önkormányzatban.

 

Hegedüs István ORÖ-elnök azt mondta: nehéz terhet és kínos hagyatékot cipel az Országos Roma Önkormányzat, és bármennyire is igyekeznek, ezt az örökséget nem, vagy nagyon nehezen tudjuk hátrahagyni. Hozzátette: az önkormányzat 2011-2014 közötti vezetői mérhetetlen károkat okoztak a cigányságnak, a bűncselekmény-gyanús ügyek is, amelyek miatt az adónyomozók már közele egy éve eljárást folytatnak, ehhez az időszakhoz kapcsolódnak. Megjegyezte, már közel 100 millió forintot kellett kifizetniük Farkas Flórián szabálytalan és felelőtlen gazdálkodásai és kötelezettségvállalásai miatt, és a Híd a munka világába projekt kapcsán is további 200 milliós fizetési kötelezettséggel kell szembenézniük.

 

Sorra dőlnek ki a csontvázak, bárhová nyúlunk, alig van olyan pályázati program, vagy intézmény, ahol ne derülne ki újabb és újabb bűncselekmény-gyanú, vagy szabálytalanság, amely komoly terhet ró a jelenlegi testületre és hivatalra, miközben a volt elnök hallgat, és miniszterelnöki biztosként saját magát felügyeli – fűzte hozzá Hegedüs István.

 

A szolnoki iskolában feltárt újabb költségvetési csalás miatt, amely most már 80 millió forinttal rövidíti meg az ORÖ éves működési költségvetését, szintén büntetőfeljelentést tesznek a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál költségvetési csalás gyanúja miatt. A feltárt szabálytalanságról az év utolsó közgyűlésén, december 17-én az ORÖ elnöke tájékoztatni fogja a 47 fős testületet.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó anyag:

/hirek/2015/05/31/szabadulna_a_csalas_gyanujaba_keveredett_szolnoki_iskolajatol_az_oro

/hirek/2015/08/07/negymillio_iskolai_kretara_8211_uj_nyomozas_az_oro_ellen