HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hegedűs már Farkas Flóriántól is elhatárolódik

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2015 Május 31    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Mindent elkövetne Hegedüs István, az ORÖ elnöke, hogy lerázza magáról az önkormányzat gazdálkodása körüli botrányt és büntetőügyek árnyékát. Ennek jele az is, hogy a szervezet múlt évi mérlegbeszámolóját is azzal a kikötéssel fogadtatta el a rendkívüli közgyűléssel, hogy csak az utolsó negyedév gazdálkodásáért vállal felelősséget. Az ellenzéki képviselők „feljelentéscunamit” indítanak. 

Hirdetmény

Sem a jogfolytonosság, nem pedig a hivatal átadás-átvételének ténye nem érdekli az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi elnökét. Hegedűs István az Abonyban tartott rendkívüli közgyűlésen azt mondta, őt 2014 októberében választották meg az ORÖ elnökének, ezért nem tud, és nem is akar a szervezet ezt megelőző háromnegyed éves gazdálkodásáért felelni. Az előző év pénzügyi mérlegbeszámolóját ezért a független könyvvizsgáló jelentésére és véleményére hivatkozva azzal a kikötéssel szavaztatta meg a közgyűlés tagjaival, hogy az ő felelősségét ne vizsgálják.

 

Az ORÖ és háttérintézményei ellen már annyi ügyben indult büntetőfeljelentés, hogy a hatóságok is csak nehezen tudják követni. A közelmúltban adónyomozók iratokat foglaltak le a Híd a munka világába projekt dokumentumait keresve a Dohány utcai székházban, és számos más üggyel kapcsolatban is folynak a nyomozások.

 

Hegedüs István próbál éles határvonalat mutatni, jelezni az előző képviselőtestület, vagyis Farkas Flórián irányítása alatt működött ORÖ és a jelenlegi struktúra között. Bár tavaly októberi elnökké választásának első javaslata az volt, hogy Farkas Flórián „örökös elnökként” jelen lehessen az önkormányzatban, és ha kedve van akár még a közgyűlés üléseit is vezethesse, munkáját megkönnyítve pedig irodát és eszközöket biztosítottak számára az ORÖ Dohány utcai székházában. Mára ez a korábbi lungo dromos szövetség és jó viszony megbomlani látszik az ORÖ-ben.

 

Farkas Flórián azért nem irányítja az ORÖ-t, mert az összeférhetetlenségi törvény alapján döntenie kellett parlamenti mandátuma és ORÖ-s képviselete között. A nemzetiségi választások után ezért le is mondott kisebbségi képviseletéről, cserébe megbízotti pozíciót kapott Orbán Viktor kormányfőtől, hogy istápolja a cigányságot. Farkas Félix pedig nemzetiségi szószólóként ül a parlamenti padsorok fölötti emelvényen.

 

Hegedüs István elhatárolódást mutatja az is, hogy május elején eltávolította a hivatal élőről Farkas Flórián legfőbb bizalmasának számító hivatalvezetőt, Dobóvári Ildikót, és az ORÖ gazdasági vezetőjét, Bence Gábornét. Ők mindketten a Miniszterelnökségen, Farkas Flórián miniszterelnöki megbízott irodájában folytatják majd a munkájukat. Az új szemléletet mutatja az is, hogy a hivatal vezetésével és a gazdasági vezetéssel más személyeket bízott meg, és a 2014-es zárszámadást is már az új beosztásba került vezetők terjesztették elő a közgyűlésnek.

 

A korábbi és a jelenlegi elnök közötti rossz viszony szemmel látható azoknak is, akik érdeklődőként vesznek részt az ORÖ rendezvényei, közgyűlésein. Míg Farkas Flórián irányítása alatt rendre zárt ülés keretében és vidéken, főként Szolnokon és Tiszapüspökiben rendezték meg a közgyűléseket, az utóbbi testületi ülésekre már beengedik a sajtó képviselőit, és nem korlátozzák a munkájukat. Bíráló szavak, a nyilatkozattól való elzárkózás azért még tapasztalható, de mint az elnök egyik munkatársa fogalmazott a RomNet-nek, új megközelítést szem előtt tartva nem korlátozni, hanem segíteni szeretnék a jövőben az újságírók munkáját, mert rajtuk keresztül tényszerűen tuják tájékoztatni a közvéleményt.

 

A rendkívüli közgyűlésen előterjesztett 2014-es mérlegbeszámoló-javaslathoz Farkas Flórián egyetlen szót sem kívánt szólni, mindössze szemeit forgatva a plafont bámulta, és magában beszélve kommentálta az elhangzottakat. Akkor sem tekintett egykori képviselőtársaira, a Lungo Drom vagy az ORÖ ellenzéki képviselőire, ha nevét említették, vagy hozzá próbáltak kérdést intézni. A szemmel láthatóan zavaros viselkedésű, megtört, testsúlyából jelentős kilóktól megszabadult miniszterelnöki megbízott türelemmel viselte és hallgatta az elnöki pulpituson mellette ülő Hegedüs elnök megjegyzéseit, az előző időszakra utaló hiányosságokat. Akkor sem emelkedett szólásra, nem próbálta megvédeni saját magát, vagy korábbi testületét, amikor Hegedüs István a Szolnok megyei kormányhivatal felhívására büntetőfeljelentés megtételére kért támogatást a képviselőktől a szolnoki Dr. Hegedűs T. András iskola gazdálkodásában felmerült költségvetési csalás gyanúja miatt.

 

hivatalvezető  Flóri

 

A Népszabadság tudósítójának a közgyűlést követően a volt ORÖ-elnök csak annyit mondott, minden rendben van, minden döntés az elvárásai szerint alakult, és nem kíván a testület munkájához megjegyzéseket fűzni. Nem kívánt Farkas Flórián a Hír Tv riporterének kérdéseire sem válaszolni, kommentálni a Híd a munka világába nevű foglalkozatási szövetkezettel szemben indított büntetőeljárásokat, annak ellenére, hogy fideszes országgyűlési képviselőként és miniszterelnöki romaügyi megbízottként ő a büntetőügyben érintett szerveződés elnöke.

 

Az ORÖ ellenzéki politikusai arra kérték a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a 2014-es zárszámadást, már csak azért sem, mert a képviselőtestület mintegy kevesebb mint 700 millió forint gazdálkodására adott felhatalmazást, ezzel szemben a mérlegbeszámolóban „hetente növekvő” összegek szerepelnek. Így a mostani előterjesztés szerint már 2,7 milliárd forint felhasználásáról kellett volna határozniuk. A közel 2 milliárd forintos különbséget pedig nem akarják legalizálni, mivel ekkora összeg felhasználásra a közgyűlés nem adott felhatalmazást. Az ORÖ és intézményeinek állami normatív támogatásán felül jelentős hazai és uniós forrásból biztosított pályázati pénzek álltak rendelkezésére, több projekt pedig csak 2015-ben zárul.

 

Makai István, Dancs Mihály, Vajda László és Lakatos Oszkár ellenzéki képviselők azt javasolták, név szerint szavazzanak a mérlegbeszámolóról, de a képviselők többségi döntéssel elvették a javaslatot.

 

A képviselők végül 29 igen, 11 nem és öt tartózkodás mellett megszavazták a zárszámadást, mert Bogádi Péter jogász azt mondta a képviselőknek, hogy a testület tagjait nem terheli jogi felelősség a gazdálkodásért, és a közgyűlés nem tehet mást, mint megszavazza a zárszámadást. A jogász szavai szerint, ha a közgyűlés május végéig nem fogadja el az előző év mérlegbeszámolóját, akkor törvénytelenül fog működni.

 

A közgyűlést követően Makai István és Vajda László sajtótájékoztatón bejelentette, hogy korábbi ígéretüket betartva minden képviselőt feljelentenek, akik megszavazták a tavalyi évről szóló költségvetési zárszámadást, mert álláspontjuk szerint ezzel költségvetési csalást követtek el.

 

A zárszámadást elvileg a május közepén Kisvárdára összehívott közgyűlésen kellett volna elfogadnia a testületnek, de az előterjesztést végül napirendre sem vették. 

 

A mostani közgyűlésen a képviselők végül nem kaptak magyarázatot arra, hogy a korábbi és jelenlegi zárszámadás között hogyan keletkezett 2 milliárd forintos különbség. A Pénzügyi Bizottság vezetője sem adott többszöri képviselői kérdésre választ arra, hogy a pénzfelhasználást törvényesnek és szakszerűnek tartották-e a ellenőrzésük alapján. Berényi László, a Lungo Drom képviselője azt mondta, csak akkor szavazza meg a mérlegbeszámolót, ha a Pénzügyi Bizottság elnöke garanciát ad arra, hogy a pénzfelhasználás szabályosan történt.

 

Lakatos Oszkár és Makai István azt mondta, az ORÖ képviselőiként nem tűrhetik tovább a szabálytalanságokat, mert előbb-utóbb börtön lesz a vége. Bejelentették azt is, más ügyekben szintén feljelentést tesznek az ORÖ pénzügyi gazdálkodásával kapcsolatban.

 

A közgyűlést követően Farkas Flórián a Lungo Drom néhány képviselőjével külön vonulva egyeztetett, és nem is ebédelt együtt a képviselőkkel, szót sem váltott Hegedüs István elnökkel. 

 

Fotó és szöveg: Hidvégi-B. Attila

 

 szavaznak   MakaiHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   Horvat  | 2015 Szeptember 28 16:57:39 like(0) dislike(0)

Hadd gratuláljak kedves elnok ur, latom nagyon elegedett magaval.Amikor "teljesen elhatarolodik Farkas Floriantol talan elfelejti mit igert zart ajtok mogott annak idejen, hajbokolva?Ne jatssza az artatlant, hogy nem tudta mi zajlik az ORO-ben es ne mutogasson masra, mert elnoksege alatt csak kovetkezetlensegeket vitt eddig veghez.On tulsagosan el van foglalva sajat maga fenyezesevel es Farkas Florian mocskolasaval ahelyett, hogy vegre a munkajat is vegezne.Be akart zaratni egy roma iskolat azzal a nagyon okos hivatalvezetojevel, miutan kvazi szetloptak az iskolat?Az On butasaga egyenesen lenyugozo..Az epuletben levo roma fiatalok nem dolgoznak, vannak aki hetente ketszer teszik tiszteletuket, az uj hivatalvezetoje buta es felkeszuletlen, a titkarno egy rendes levelet keptelen megirni, On pedig mindig arra hajlik amerrol a szel fuj.Ne Farkas Florianra mutogasson, ha annyira utalja miert tette meg a legnagyobb besugojat hivatalvezetonek?Nezzen melyen magaba...


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Száműzött roma művészet

  • Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

  • Lemondott az FCÖ elnöke

  • Csóka János Pál lett az FCÖ elnöke

  • Jövő pénteken temetik el Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt