2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hegedűs már Farkas Flóriántól is elhatárolódik
2015. 05. 31. 00:00

Mindent elkövetne Hegedüs István, az ORÖ elnöke, hogy lerázza magáról az önkormányzat gazdálkodása körüli botrányt és büntetőügyek árnyékát.

Sem a jogfolytonosság, nem pedig a hivatal átadás-átvételének ténye nem érdekli az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi elnökét. Hegedűs István az Abonyban tartott rendkívüli közgyűlésen azt mondta, őt 2014 októberében választották meg az ORÖ elnökének, ezért nem tud, és nem is akar a szervezet ezt megelőző háromnegyed éves gazdálkodásáért felelni. Az előző év pénzügyi mérlegbeszámolóját ezért a független könyvvizsgáló jelentésére és véleményére hivatkozva azzal a kikötéssel szavaztatta meg a közgyűlés tagjaival, hogy az ő felelősségét ne vizsgálják.

 

Az ORÖ és háttérintézményei ellen már annyi ügyben indult büntetőfeljelentés, hogy a hatóságok is csak nehezen tudják követni. A közelmúltban adónyomozók iratokat foglaltak le a Híd a munka világába projekt dokumentumait keresve a Dohány utcai székházban, és számos más üggyel kapcsolatban is folynak a nyomozások.

 

Hegedüs István próbál éles határvonalat mutatni, jelezni az előző képviselőtestület, vagyis Farkas Flórián irányítása alatt működött ORÖ és a jelenlegi struktúra között. Bár tavaly októberi elnökké választásának első javaslata az volt, hogy Farkas Flórián „örökös elnökként” jelen lehessen az önkormányzatban, és ha kedve van akár még a közgyűlés üléseit is vezethesse, munkáját megkönnyítve pedig irodát és eszközöket biztosítottak számára az ORÖ Dohány utcai székházában. Mára ez a korábbi lungo dromos szövetség és jó viszony megbomlani látszik az ORÖ-ben.

 

Farkas Flórián azért nem irányítja az ORÖ-t, mert az összeférhetetlenségi törvény alapján döntenie kellett parlamenti mandátuma és ORÖ-s képviselete között. A nemzetiségi választások után ezért le is mondott kisebbségi képviseletéről, cserébe megbízotti pozíciót kapott Orbán Viktor kormányfőtől, hogy istápolja a cigányságot. Farkas Félix pedig nemzetiségi szószólóként ül a parlamenti padsorok fölötti emelvényen.

 

Hegedüs István elhatárolódást mutatja az is, hogy május elején eltávolította a hivatal élőről Farkas Flórián legfőbb bizalmasának számító hivatalvezetőt, Dobóvári Ildikót, és az ORÖ gazdasági vezetőjét, Bence Gábornét. Õk mindketten a Miniszterelnökségen, Farkas Flórián miniszterelnöki megbízott irodájában folytatják majd a munkájukat. Az új szemléletet mutatja az is, hogy a hivatal vezetésével és a gazdasági vezetéssel más személyeket bízott meg, és a 2014-es zárszámadást is már az új beosztásba került vezetők terjesztették elő a közgyűlésnek.

 

A korábbi és a jelenlegi elnök közötti rossz viszony szemmel látható azoknak is, akik érdeklődőként vesznek részt az ORÖ rendezvényei, közgyűlésein. Míg Farkas Flórián irányítása alatt rendre zárt ülés keretében és vidéken, főként Szolnokon és Tiszapüspökiben rendezték meg a közgyűléseket, az utóbbi testületi ülésekre már beengedik a sajtó képviselőit, és nem korlátozzák a munkájukat. Bíráló szavak, a nyilatkozattól való elzárkózás azért még tapasztalható, de mint az elnök egyik munkatársa fogalmazott a RomNet-nek, új megközelítést szem előtt tartva nem korlátozni, hanem segíteni szeretnék a jövőben az újságírók munkáját, mert rajtuk keresztül tényszerűen tuják tájékoztatni a közvéleményt.

 

A rendkívüli közgyűlésen előterjesztett 2014-es mérlegbeszámoló-javaslathoz Farkas Flórián egyetlen szót sem kívánt szólni, mindössze szemeit forgatva a plafont bámulta, és magában beszélve kommentálta az elhangzottakat. Akkor sem tekintett egykori képviselőtársaira, a Lungo Drom vagy az ORÖ ellenzéki képviselőire, ha nevét említették, vagy hozzá próbáltak kérdést intézni. A szemmel láthatóan zavaros viselkedésű, megtört, testsúlyából jelentős kilóktól megszabadult miniszterelnöki megbízott türelemmel viselte és hallgatta az elnöki pulpituson mellette ülő Hegedüs elnök megjegyzéseit, az előző időszakra utaló hiányosságokat. Akkor sem emelkedett szólásra, nem próbálta megvédeni saját magát, vagy korábbi testületét, amikor Hegedüs István a Szolnok megyei kormányhivatal felhívására büntetőfeljelentés megtételére kért támogatást a képviselőktől a szolnoki Dr. Hegedűs T. András iskola gazdálkodásában felmerült költségvetési csalás gyanúja miatt.

 

hivatalvezető  Flóri

 

A Népszabadság tudósítójának a közgyűlést követően a volt ORÖ-elnök csak annyit mondott, minden rendben van, minden döntés az elvárásai szerint alakult, és nem kíván a testület munkájához megjegyzéseket fűzni. Nem kívánt Farkas Flórián a Hír Tv riporterének kérdéseire sem válaszolni, kommentálni a Híd a munka világába nevű foglalkozatási szövetkezettel szemben indított büntetőeljárásokat, annak ellenére, hogy fideszes országgyűlési képviselőként és miniszterelnöki romaügyi megbízottként ő a büntetőügyben érintett szerveződés elnöke.

 

Az ORÖ ellenzéki politikusai arra kérték a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a 2014-es zárszámadást, már csak azért sem, mert a képviselőtestület mintegy kevesebb mint 700 millió forint gazdálkodására adott felhatalmazást, ezzel szemben a mérlegbeszámolóban „hetente növekvő” összegek szerepelnek. Így a mostani előterjesztés szerint már 2,7 milliárd forint felhasználásáról kellett volna határozniuk. A közel 2 milliárd forintos különbséget pedig nem akarják legalizálni, mivel ekkora összeg felhasználásra a közgyűlés nem adott felhatalmazást. Az ORÖ és intézményeinek állami normatív támogatásán felül jelentős hazai és uniós forrásból biztosított pályázati pénzek álltak rendelkezésére, több projekt pedig csak 2015-ben zárul.

 

Makai István, Dancs Mihály, Vajda László és Lakatos Oszkár ellenzéki képviselők azt javasolták, név szerint szavazzanak a mérlegbeszámolóról, de a képviselők többségi döntéssel elvették a javaslatot.

 

A képviselők végül 29 igen, 11 nem és öt tartózkodás mellett megszavazták a zárszámadást, mert Bogádi Péter jogász azt mondta a képviselőknek, hogy a testület tagjait nem terheli jogi felelősség a gazdálkodásért, és a közgyűlés nem tehet mást, mint megszavazza a zárszámadást. A jogász szavai szerint, ha a közgyűlés május végéig nem fogadja el az előző év mérlegbeszámolóját, akkor törvénytelenül fog működni.

 

A közgyűlést követően Makai István és Vajda László sajtótájékoztatón bejelentette, hogy korábbi ígéretüket betartva minden képviselőt feljelentenek, akik megszavazták a tavalyi évről szóló költségvetési zárszámadást, mert álláspontjuk szerint ezzel költségvetési csalást követtek el.

 

A zárszámadást elvileg a május közepén Kisvárdára összehívott közgyűlésen kellett volna elfogadnia a testületnek, de az előterjesztést végül napirendre sem vették. 

 

A mostani közgyűlésen a képviselők végül nem kaptak magyarázatot arra, hogy a korábbi és jelenlegi zárszámadás között hogyan keletkezett 2 milliárd forintos különbség. A Pénzügyi Bizottság vezetője sem adott többszöri képviselői kérdésre választ arra, hogy a pénzfelhasználást törvényesnek és szakszerűnek tartották-e a ellenőrzésük alapján. Berényi László, a Lungo Drom képviselője azt mondta, csak akkor szavazza meg a mérlegbeszámolót, ha a Pénzügyi Bizottság elnöke garanciát ad arra, hogy a pénzfelhasználás szabályosan történt.

 

Lakatos Oszkár és Makai István azt mondta, az ORÖ képviselőiként nem tűrhetik tovább a szabálytalanságokat, mert előbb-utóbb börtön lesz a vége. Bejelentették azt is, más ügyekben szintén feljelentést tesznek az ORÖ pénzügyi gazdálkodásával kapcsolatban.

 

A közgyűlést követően Farkas Flórián a Lungo Drom néhány képviselőjével külön vonulva egyeztetett, és nem is ebédelt együtt a képviselőkkel, szót sem váltott Hegedüs István elnökkel. 

 

Fotó és szöveg: Hidvégi-B. Attila

 

 szavaznak   Makai