2024 July 27., Saturday/Liliána, Olga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mégis ballaghatnak a Losonci téri iskolások
2023. 06. 15. 16:09

Mégis ballaghatnak pénteken azok a végzős 8. osztályos diákok, akiket a fővárosi Losonci téri Általános Iskola igazgatója büntetésből akart eltiltani az ünnepségtől - tájékoztatták a RomNet-et az érintett szülők.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, hat roma származású végzős diákot az állítólagos rossz magaviseletéért akart eltiltani a ballagási ünnepségtől a józsefvárosi iskola igazgatója. A RomNet cikkét követően a kerület országgyűlési képviselője is tiltakozásának adott hangot és a ballagás idejére több civil jogvédő tüntetést helyezett kilátásba az intézmény elé. Bősz Anett főpolgármester-helyettes és Herfort Marietta, az Árnyékkormány romaügyi főtanácsadója szerdán közös közleményben fejezte ki véleményét a diszkriminatív és jogsértő döntés ellen.
 
Információnk szerint a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója az iskolában konzultált az iskolavezetővel, és a döntés visszavonását kérte.
Az iskolaigazgató engedve a nyomásnak, engedélyezte, hogy az érintett hat végzős diák részt vehessen a pénteki ballagási ünnepségen, viszont minden egyes ballagó diák hozzatartozói részvételét 5 főben maximalizálták. Más, az iskolába járó szülők azt mondták, csak karszalaggal engedik be a végzősök vendégeit, az iskola előtti területet pedig rendőrség fogja biztosítani.
 

A tankerület, mint másodfokon eljáró hatóság, a téjékozódását követően saját hatáskörben megsemmisítette a tiltó határozatot, és új döntés hozatalára utasította az intézmény vezetőjét. A tantestület döntésének megsemmisítése mellett arra is felhívta az igazgató figyelmét, hogy a tanulók fegyelmi ügyeinek kezelése során tartsák be a fokozatosság és arányosság elvét.

 
A korábbi diszkriminatív döntésben érintett szülők közül többen is a RomNet-en keresztül mondanak köszönetet mindazoknak, akik közbenjártak, hogy a gyerekekeik általános iskolától való elbúcsúzása mégis megtörténhet, és nem fosztották meg őket az életre szóló élménytől, és a diákok, valamint a családtagok örömétől.
 
A RomNet úgy tudja, szülők és a kerület, illetve a városvezetés képviselői kezdeményezik, hogy a Losonci téri iskola jelenlegi vezetője a szeptemberi, új tanévtől már ne vezethesse tovább az intézményt.
 
HBA
 
Lehet, hogy egy kép erről: szöveg