2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megkezdődött a So keres, Európa?! rendezvénysorozat Tiranában
2022. 07. 11. 00:00

Miniszteri köszöntővel indult el a So keres, Európa?! című egy hetes roma ifjúsági rendezvénysorozat, amelynek az idei évben Albánia fővárosa, Tirana ad otthont. A nemzetközi eseménysorozaton Európa 17 országának delegációja képviselteti magát.

A Phiren Amenca nemzetközi hálózat még 2014-ben indított mozgalmat és eseménysorozatot, hogy az Európai Ifjúsági Főváros címet viselő városokban legalább egy héten át a roma fiatalok is teret és lehetőséget kapjanak, hogy a pályázat útján kiválasztott városban bemutathassák országuk kultúráját, és a civil szervezeteik működését, eredményeit, valamit közös álláspontot alakíthassanak ki az európai ifjúsághoz kapcsolódó társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődés bemutatására, megvalósítására, valamint a közéleti reprezentáció elősegítésére.

 

 

 

A 2022-es évre Tirana nyerte el az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, és ehhez kapcsolódva a Phiren Amenca nemzetközi hálózat a fogadóország partnerszervezetével, a Roma Active Albaniaval közösen szervezte meg az idei eseménysorozatot, amelyen 17 országból 150 fiatal vesz részt.  Magyarországról 25 fő érkezett a július 11-től 17-ig tartó nemzetközi rendezvényre. 

 

A rendezvény hivatalos megnyitóján az albán kormány képviseletében Deneda Seferi egészségügyi és szociális miniszterhelyettes köszöntötte a részvevőket azt hangsúlyozva, az országuk és Tirana egyaránt örömmel látja a roma ifjúsági fesztivált, és minden támogatást megad, hogy egy sikeres eseménysorozat valósulhasson meg, és méltó módon képviselhessék a romák is kultúrájukat az Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozatban. A miniszterhelyettes megjegyezte, a So keres, Európa?! rendezvény pénteki fesztiválnapján az albán kormány több tagja miniszteri szinteken is képviseltetni fogja magát, és részt vesznek a roma fiatalok jövőképalkotásáról es közéleti reprezentációjáról szóló kerekasztal-beszélgetésekben. Deneda Seferi hangsúlyozta, az albán kormány eddig is egyenrangú partnerként kezelte a roma ifjúsági szervezeteket, és jó együttműködést ápolnak a civilekkel.

 

Herfort Marietta, a Phiren Amenca igazgatója felidézte, a Roma Active Albania alapító tagja a nemzetközi roma ifjúsági hálózatnak, és már több mint egy évtizede dolgoznak együtt az albán partnerszervezettel. A 17 országban és Kanadában működő roma hálózat igazgatja azt hangsúlyozta: a So keres, Európa?! nemcsak egy egyszerű fesztivál, hanem egy mozgalom, ami azzal a céllal indult, hogy láthatóvá tegyék a roma fiatalok ügyét. Herfort Marietta kijelentette: a roma fiatalok fontos alkotóelemei nemcsak Európában, hanem a Nyugat-Balkanon is, és épp oly lelkesedéssel és hatékonysággal vegyék birtokba Tiranát, mint ahogy azt megtették a korábbi három városban. Emlékeztetett, Kolozsvárott, Várnában és Novi Sadban (Újvidéken) tudtak egy hetes rendezvényt szervezni, de a 202-es litvániai eseményt a Covid-19 miatt le kellett mondani, és csak egy háromnapos, online rendezvénnyel tudták folytatni a sorozatot. Most, hogy újra együtt lehetünk, sok erőt, sikert, és még nagyobb lekesedést és elhivatottságot kívánok minden észtvevő és partnerszervezet számára, hogy a roma fiatalok a Európa országaiban a társadalom minden szintjén megfelelő és méltó módon képviseltethessék magukat – mondta Herfort Marietta, mert valljuk: a kulturális sokszínűség gazdagítja és összeköti, nem pedig rombolja a társadalmat – tette hozzá a Phiren Amenca igazgatója.

 

A So keres, Európa?! megnyitóján beszédet mondott az albán szervezés nevében Adriatik Hasantari, a Roma Active Albania igazgatója, Klenia Kasanai, a az albán nemzeti ifjúsági tanács igazgatója, és Dafina Peci, az Európai Ifjúsági Fővárosa program albániai vezetője.

 

A Tiranában egy héten át tartó eseménysorozatban tematikus beszélgetések, konferenciák, kulturális programok mellett 24 órás közterületi figyelemfelhívó akciók kerülnek megvalósításra.

 

 

 

A „So keres, Európa?!” eseménysorozat hivatalos médiapartnere a RomNet.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.romnet.hu/hirek/2017/08/17/so_keres_europa_varna_europa_roma_ifjusagi_fovarosa

https://www.romnet.hu/hirek/2015/07/14/megkezdodott_a_phiren_amenca_rendezvenysorozata_kolozsvaron

https://www.romnet.hu/hirek/2015/07/17/a_romakkal_szembeni_diszkriminacio_ellen_tartott_demonstraciot_a_phiren_amenca_kolozsvaron

https://www.romnet.hu/hirek/2019/07/23/so_keres_europa_8211_roma_fiatalok_uzenete_europa_kormanyainak_es_politikusainak

 

 

Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember és álló emberek

 

Lehet, hogy egy kép erről: 14 ember és álló emberek

 

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és álló emberek