2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma fiatalok szemináriuma Auschwitz-Birkenauban
2022. 04. 11. 00:00

Gyűlöletbeszéd, cigányellenesség, antiszemitizmus, emlékezetpolitika, és út a holokausztig. Ezeket a témákat érinti a Phiren Amenca nemzetközi roma ifjúsági hálózat egy hetes nemzetközi szemináriuma, amelyet a lengyelországi Auschwitzban tartanak hét ország roma fiataljainak részvételével. A delegáció egy része ma indult útnak autóbusszal Budapestről.

A számos emberi jogi képzéseket, műhelyfoglalkozásokat szervező Phiren Amenca a Covid-19 járvány miatt két évig nem tudott nemzetközi találkozókat, képzéseket tartani, de a pandémia után először ma útnak indult egy delegáció Auschwitzba, az egyhetes holokauszt-szemináriumra.

 

A nemzetközi rendezvényre Spanyolországból, Romániából, Csehországból, Szlovákiából, Bulgáriából, Macedóniából és Magyarországról érkeznek fiatalok, aktivisták, akik a műhelyfoglalkozások mellett látogatást tesznek az egykori koncentrációs táborban, és a birkenaui lágerben is. A mostani egy hetes rendezvényre 40 fiatal érkezik, és a gyűlöletbeszédről, az emlékezetpolitika fontosságáról hallgatnak előadásokat.

 

 

A 17 európai országban és Kanadában tevékenykedő Phiren Amenca már számos rendezvényt tartott Krakkóban és Auschwitzban, és részesei az évente megrendezésre kerülő központi megemlékezéseknek, a roma holokauszt emléknapján, augusztus 2-án, a birkenaui lágerben lévő roma holokauszt emlékműnél. A Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszó alatt zajló hetes rendezvénysorozatokon minden évben 500, de volt, amikor egyezerre 1000 roma fiatal vett már részt. A roma holokauszt 75. évfordulója alkalmából tartott egy hetes rendezvényen Jesse L. Jackson tiszteletes, amerikai kongresszusi képviselő, az amerikai feketék polgárjogi harcosa több napon át volt vendég, és az egykori koncentrációs táborban tartott megemlékezésen beszédet is mondott. 

 

 

 

A Phiren Amenca közéleti küldetésének, emlékezetpolitikájának mottója és vezérfonala: „Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a holokausztot túlélt emberekkel. Nekünk kell emlékeztetni a vészkorszak borzalmaira a felnövő ifjúságot, hogy az egyre erősödő idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ne kaphasson újra teret sem a közbeszédben, sem a politikai döntéshozatalban. A mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A következő nemzedéket nekünk kell figyelmeztetnünk arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk”.