2024 May 21., Tuesday/Konstantin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Django Reinhardt

Django Reinhardt

Django Reinhardt (Charleroi, 1910. január 23. – Samois Sur Sein, 1953. május 16.) roma származású dzsessz-gitáros, az európai dzsessz kiemelkedő alakja, műfajteremtő újítója.

Jean-Baptiste Reinhardt, cigány nevén Django, 1910. január 23-án született egy lakókocsiban Charleroi városában, Belgiumban. Édesanyja, La Bella Laurence egy mánus-szinti komikusokból és zenészekből álló vándor társulatnak volt a tagja. Később Franciaországban, Nizzában, Olaszországban, Algériában majd ismét Franciaországban, Párizs mellett éltek.   Django hegedűn, bendzsón és gitáron is megtanult játszani. Kezdetben éjszakai bárokban, kávéházakban zenélt, gyakran lépett fel a "des Auvergnats" nevű helyen, ahol az azonos nevű tartomány hagyományos zenéjét játszották, mely a musette alapja lett. Django tehetségét korán felfedezték, így egyre ismertebb és elismertebb lett úgy a közönség, mint a többi mánus zenész körében.   Tizennyolc éves korában, 1928-ban súlyos tragédia érte. Egy szerencsétlen véletlen miatt kigyulladt és leégett a lakókocsijuk, amiben éltek. Õ és akkori felesége, Bella ki tudtak menekülni, de Django jobb oldala teljesen megégett, lábát amputálni is akarták, de nem egyezett bele. Ugyancsak megsérült a bal keze is, kisujját és gyűrűsujját nem tudta többé mozgatni. Egy szanatóriumba került, ahol tizennyolc hónapig lábadozott. Ott ismét elkezdett gitározni, és kifejlesztett egy olyan játékmódot amellyel a sérülése ellenére virtuózan tudott játszani.   Pályafutásában az 1934-es év mérföldkőnek bizonyult: ekkor ismerkedett meg Stéphane Grappellivel, akivel megalakították a híres Quintette du Hot Club de France-t. Az együttes tagjai: Stephané Grappelli - hegedű, Django Reinhardt - szólógitár, Joseph "Nin-Nin" Reinhardt (Django öccse) és Roger Chapu - ritmusgitár, valamint Louis Vola - nagybőgő.   A zenekarnak új hangzásvilágával hamarosan nagy sikert aratott. Kiadták első felvételeiket, melyeket összesen több száz követett. Több kompozíciójuk azóta már a jazz-standardok közé számít. Gyakorlatilag új műfajt teremtettek, ami szinti szving, mánus dzsessz, illetve nevük után "Hot Club-style" néven vált ismertté.   1939-ben egy angliai fellépés-sorozaton érte a zenekart a II. világháború kitörésének híre. Django visszatért Párizsba, míg Stephané maradt Angliában. Ezekben az időkben is több felvételt készített Hubert Rostaing klarinétossal. Õ maga ekkor váltott elektromos gitárra. A quintett tagjai szerencsésen elkerülték a koncentrációs tábort, pedig sok társukat deportálták ezekben az időkben.   A háború után visszatért Angliából Grappelli és ismét együtt folytatták a zenélést, egészen Django 1951-es visszavonulásáig.   Django Samois Sur Sein-ben vett házat és telepedett le 1951-ben. Itt érte a halál 1953 május 16-án. Fia Babik ekkor még csak tíz éves volt, később apja nyomdokain ő is zenész lett.   Django emlékére Samois Sur Sein-ben minden évbe dszessz-fesztivált szerveznek, ezzel is tisztelegve emléke előtt.   Diszkográfia:   1945 Paris 1945 1947 Ellingtonia 1949 Djangology 1951 Django Reinhardt and the Hot Club Quintet 1951 At Club St. Germain 1953 Django Reinhardt et Ses Rythmes  

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök