2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kárpátaljai menekült cigányoknak segít a Phiren Amenca
2022. 11. 11. 13:08

Még mindig sok száz olyan Ukrajnából elmenekült család van Magyarországon, főként cigányok, akik nem kerültek be az állami ellátórendszerbe, mert magánházakban, családoknál kaptak menedéket, ezért a segítséget is a civilektől remélhetik, ha önmaguk nem tudják megteremteni szükségleteiket. Ilyen kárpátaljai magyarajkú roma családoknak segített a Phiren Amenca ma is, akik kisgyermekekkel Budapesten kaptak oltalmat.

Még mindig sok száz olyan Ukrajnából elmenekült család van Magyarországon, főként cigányok, mert ezért a segítséget is a civilektől remélhetik, ha önmaguk nem tudják megteremteni szükségleteiket. Ilyen kárpátaljai magyarajkú roma családoknak segített a Phiren Amenca ma is, akik kisgyermekekkel Budapesten kaptak oltalmat.

 

 

Három kárpátaljai roma család egy szép családi házat, jószágokat, lovakat, malacokat, életük munkáját hátrahagyva menekültek át Magyarországra. Csapnál, még az ukrán oldalon mindenüket le kellett tenniük, így egy szatyornyi ruhával jöttek Budapestre, ahol egy XVI. kerületi családi ház alagsorába, és egy konténerlakásba fogadták be őket. A jószágokat azok a férfi családtagok gondozzák most, és őrzik a házat, akik a hadkötelezettségük miatt nem hagyhatták el Ukrajnát. A családi gazdálkodást most egy 19 éves fiú vezeti. Azok a férfiak, akik jelenleg a magyar fővárosban vannak, még február első hetében jöttek át Magyarországra.

 

Öt kisgyerek, és szüleik. Mindannyian várják, hogy béke legyen a szomszédos országban, s visszatérhessenek otthonaikba. Azt mondták, megalázónak tartják, hogy mások jóindulatára vannak rászorulva, mert ők eddig mindenükért becsületesen megdolgoztak. A férfiak építkezésen vállaltak munkát, de annyit nem keresnek, hogy lakást béreljenek. Most egy családi ház alagsorában vannak, de a környékbeliek nem nézik jó szemmel az idegen cigányok érkezését. A tulajdonost próbálják befolyásolni, hogy küldje el őket, és kitalált dolgokkal próbálják besározni a menekülteket. Szerencséjükre a ház tulajdonosa mindezt nem veszi komolyan. A menekülteknek nem kell sem rezsit fizetni, van fürdőszoba, felszerelt konyha, a gyerekek napközben az udvaron játszhatnak.

 

 

A Phiren Amenca látókörébe egy korábbi, kárpátaljai önkéntesük révén kerültek ezek a családok, aki jelenleg Németországban dolgozik. A beregszászi járásból érkezettek tőle kértek segítséget, így a volt önkéntes összekapcsolta a segítséget kérőket a nemzetközi szervezettel.

 

Ma a három család számára tisztító-, és tisztálkodási szereket, tartós élelmet, főznivalóként húst, virslit, fűszereket, a gyerekeknek csokoládét, játékot, rajzeszközöket vittünk, hogy egy kis figyelmet és segítséget, reményt kapjanak. Mert a segítség mellett a figyelmesség, a szeretet is sokat jelent mindazoknak, akik életüket féltve menekültek el országukból, falujukból.

 

A Phiren Amenca több hete dolgozik azon, hogy azoknak a roma családoknak segítséget adjon, akik az ország különböző területein magánszállásokon kaptak menedéket. Az élelem, ruházat és tisztítószerek mellett a menekültes státuszra való regisztrációjukat információkkal vagy a hivatalos papírok kitöltésével is segítik. Az eddigi felmérések szerint több ezer olyan család lehet az országban, akik semmilyen ellátásban nem részesülnek, nincsenek a nagy segélyszervezetek látókörében, adataikat nem regisztrálták, és dokumentumokkal nem rendelkeznek.

 

A nemzetközi ifjúsági hálózat a Civil Tanáccsal közösen a hét elején Ópályiba, a háborús menekültek központjába nagymennyiségű mosóport, öblítőt, tisztítószereket vitt, emellett 20 olyan ukrajnai roma családnak is segített élelmiszercsomaggal, akik a határtól nem messze lévő magyar falvakban vannak elszállásolva.

 

 

HBA