2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A civil erő nem csak segítséget, öntudatot is ad
2022. 04. 01. 00:00

Új alapokra kell építeni a civil mozgalmat, hogy érdekeltté váljon az új generáció a közügyek iránt. Ez hosszú és küzdelmes munka lesz, de rá kell ébreszteni a roma társadalmat, hogy a cigányságnak akkor lesz súlya, ha beleszól a politikába. A Partizán portréja Radics Józsefről és a Civil Tanács közéleti, aktivista tevékenységéről.

Radics József egyik nap biztonsági őr egy építkezésen, másik nap pedig a Civil Tanács Egyesület elnöke. Szegény családból származik, egy kis faluban nőtt fel, majd 14 éves korában felkerült dolgozni Budapestre. Ekkoriban eljutott egy cigány táborba, ahol találkozott a roma polgárjogi mozgalom számos jelentős alakjával, például Choli Daróczi Józseffel és Setét Jenővel is. A tábor sorsfordító élmény volt számára: azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal maga is táborokat szervez és szép lassan a roma politikai színtér egy kevéssé ismert, mégis meghatározó figurájává vált.

 

 

 

Még 2020-ban szembesülve a COVID hatásaival a roma közösségekre, barátaival közösen létrehozták a Civil Tanács Egyesületet, hogy szervezettebb formában tudják segíteni a legkiszolgáltatottabb csoportokat. Azóta a humanitárius segítségnyújtáson túl, egy kiterjedt közösségszervező munkába kezdtek közel 200 településen.

 

 

Legújabb kampányuk során pedig arról próbálják meggyőzni a romákat, hogy ők maguk is szóljanak bele a politikába.