2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem engedték be a Parno Graszt tagjait egy budapesti diszkóba, mert cigányok
2018. 04. 29. 00:00

Származásuk miatt nem engedték be szombat este a Nyugati téri Remix diszkóba az ország egyik leghíresebb cigány zenekarának, a Parno Grasztnak a tagjait.

Cigányoknak csak mulattatni lehet, szórakozni nem. Ez a helyzet állt elő szombat este Budapesten, a Nyugati téren a Remix nevű diszkóban, ahová roma származásuk miatt nem engedték be az ország egyik legismertebb és legsikeresebb autentikus cigányzenét játszó zenekarának öt tagját. A biztonsági őrök csak annyit közöltek a Parno Graszt tagjaival, „távozzanak, nem mehetnek be”, míg más vendégek előttük és utánuk is bemehettek – mondták el a paszabi zenekar tagjai a RomNet-nek az előző este ért sérelmüket. A szórakozóhely már sokadszorra diszkriminálja a romákat, több hasonló ügy az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt van.

 

(Koncert péntek este a Kobuci kertben)

 

A Parno Graszt (Fehér ló) megszámlálhatatlan mennyiségű telt házas koncertet adott már a fővárosban az elmúlt két évtizedben. Az A38-as hajón, a Fonóban, a Kobuci kertben és más zárt és szabadtári koncerthelyszíneken rendre zsúfolásig telt ház előtt adnak koncertet. Hatalmas sikerű turnékkal bejárták már Amerikát, Indiát, Ázsiát, a világ legnagyobb televízió-társaságai készítettek már velük és róluk riportfilmet nem csak életükről, hanem a magyarországi roma kultúrát és országunkat kulturális értékeit is bemutatva. Joggal állíthatjuk, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Paszabról világhódító útra indult családtagokból és rokonokból álló zenekar nem csak a minőségi szórakoztatás, hanem a romákkal szembeni előítéletek lebontásának is élharcosa, hiszen koncertjeiknek több mint kétharmadában nem romák a vendégek. A fergeteges hangulatú koncertjeikről számtalan videófelvétel és beszámoló található az interneten. Az 1987-ben alakult Parno Graszt 2016-ban A Dal című Eurovízós versenyen egészen a döntőig jutott a „Már nem szédülök” című számával, amely még ismertebbé és népszerűbbé tette őket.

 

A Parno Graszt péntek este is a fővárosban, a Kobuci kertben tartott telt ház előtt koncertet. A zenekar tagjai a tavasz és nyárindító program után a fővárosban maradtak, mert a stúdióban most készül ötödik nagylemezük. Úgy gondolták, a késő estig tartott stúdiómunka után elmennek a Nyugati térre, mert az interneten látták, hogy egy Retro diszkó lett meghirdetve. Arról, hogy hova mennek, még egy vidám csoportos szelfit is közétettek a Facebokkon azzal: „Irány retrozni.”

 

A nagy örömből végül üröm lett. Oláh Krisztián  a zenekar tangóharmonikása a RomNet-nek azt mondta, éjfél körül értek a Remix  nevű szórakozóhelyhez. Többen is bementek a helyiségbe, de mikor ők szerettek volna, a biztonsági őr azt közölte velük, távozzanak. Megkérdezték, hogy miért, mire a termetes biztonsági ember annyit mondott, „fentről figyelik a bejáratot, és szóltak neki, hogy ők nem mehetnek be”.  Mindeközben mások, akik szemmel láthatóan nem romák voltak, gond nélkül bemehettek a diszkóba.

 

Oláh Krisztián azt mondta, a stúdióból érkeztek a diszkóhoz, előtte nem fogyasztottak alkoholt, az üzemeltetőknek így csak annyi bajuk lehetett, hogy a zenekar két tagjáról, Oláh Sándorról és Németh Istvánról egyértelműen látszik, hogy romák, hiszen barna bőrűek, míg Oláh Viktor a pénteki koncertjük fellépőruháját, egy fehér alapon piros virágmintás inget viselte.

 

A zenekar öt tagja, köztük Oláh Heléna énekessel megszégyenülve távoztak a Remix Retro Diszkótól. Krisztián azt mondta, nem akartak sem rendőrt hívni, sem a helyszínen panaszt tenni az őket ért diszkrimináció miatt, mert mint fogalmazott, nem tudták volna bizonyítani igazukat. A megaláztatás után más helyre sem mentek be, szomorúsággal és keserűséggel töltve elmentek a szállodájukba és lefeküdtek. Ma, szombat este már Szeged mellett játszanak egy fesztiválon, ahol a vendégek döntő többsége szintén nem roma lesz.

 

A Facebookon többen is azt írták, hogy az elmúlt időszakban számos alkalommal történt hasonló diszkriminációs ügy a Remix-ben. Kiss Márió főiskolai hallgatót szintén roma származása miatt nem engedték be januárban, ő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is fordult panaszával, míg többeket tavaly decemberben és idén februárban is ért hátrányos megkülönböztetés.

 

(Indulás előtti postja Oláh Krisztiánnak)

 

Az elmúlt években több ügy is volt már az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt, mert származásuk alapján diszkrimináltak romákat. A hatóság a szórakozóhelyeket 500 ezer, vagy több millió forintra megbüntette, és eltiltotta a további jogsértéstől. Ennek ellenére a „cigányok kiszűrése”, továbbra is előfordul az érintett helyeken is.

 

A zenekar egyik rajongója, a polgárjogi aktivistaként is jól ismert Bukucs Kati a Facebookon azt írta: „Péntek este a Parno Graszt együttes teltházas koncertet adott a Kobuci kertben.
Szombaton az együttes 5 tagját nem engedték be a Remix discoba a Nyugati téren. Pénteken még sztárok, szombaton már “csak” cigányok voltak”.

 

Cigány származásuk miatt szombat este a Parno Graszt tagjait nem engedték be a Rexibe, hétfőn este kis Grófo ad majd ugyanott koncert. Ezek szerint cigányoknak mulattatni lehet, mulatni viszont már nem.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

 

(Két évvel ezlőtti koncertfelvétel szintén a Kobuciból)

 

(Oláh Krisztián és Oláh Sándor a pénteki koncerten)