2022 October 03., Monday/Helga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romagyilkosságok – Januárban jogerőre emelkedhet az ítéletet a Kúrián
2015. 11. 22. 00:00

A Kúria 2016. január 12-én tart tárgyalást a romagyilkosságok ügyében, és feltehetően jogerős ítéletet is hirdet a már hat éve zajló eljárásban tudta meg a RomNet.

A romák elleni gyilkosságsorozat ügyében jövő év január 12-én tart tárgyalást a Kúria - tudta meg a RomNet. A tényleges életfogytiglanra ítélt három vádlott, Kiss Árpád és testvére Kiss István, valamint Pető Zsolt ügyében harmadfokon jogerős ítéletet is hirdethet. Negyedik társuk, Csontos István 13 éves fegyházbüntetése már májusban jogerőre emelkedett, így a tiszalöki és a kislétai gyilkosságban bűnsegédként elítélt egykori szerződéses katona a teljes büntetését kitöltve hét év múlva, 2022 augusztusában szabadlábra kerülhet.

 

Az ítélet másodfokon azért nem lett jogerős mind a négy vádlottal szemben, mert a testvérpárt és harmadrendű vádlott társukat az Ítélőtábla a besenyszögi fegyverrabláshoz kapcsolódó cselekményben egy újabb minősítéssel bűnösnek mondta ki, ezért annak fellebbezési lehetőségével megnyílt az út a harmadfokra.

 

romagyilkosságok-ítélőtábla

 

A 2008-2009 között katonai pontossággal megtervezett és végrehajtott romák elleni támadássorozatnak hat halálos áldozata, és öt súlyos sérültje. Az első bűncselekményt 2009 márciusában egy besenyszögi hivatásos vadász ellen követték el: a férfit azért rabolták ki otthonában, mert a már eltervezett támadásokat a vadász fegyverével akarták végrehajtani. Az elrabolt egyik fegyverrel 2009 júniusában a debreceni menekülttáborra adtak le lövéseket. A romákat célba vevő támadások közül az első a galgagyörki volt 2008. július 20-án. Ezt követte Piricse, Nyíradony-Tamásipuszta, Tarnabod, majd Nagycsécs, ahol az első gyilkosságot elkövették. Itt 2008. november 3-án Nagy Józsefet és sógornőjét, Illés Évát gyilkolták meg. 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön lőtték agyon a 28 éves Csorba Róbertet és kisfiát. Tiszalökön 2009. április 22-én lelőtték az 54 éves Kóka Jenőt. Az utolsó támadás 2009. augusztus 3-ra virradóra történt Kislétán. Ekkor gyilkolták meg az ágyában alvó, 43 éves Balogh Máriát, 13 éves kislányának pedig maradandó sérüléseket okoztak.

 

A cigányok elleni, hat halálos áldozatot követelő sorozatgyilkosság elkövetésének vádjával bíróság elé állított négy férfit 2009. augusztus 21-én hajnalban Debrecenben, a Perényi 1 nevű szórakozóhelyen fogták el, amely mind a négy vádlottnak a munkahelye volt.

 

A Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án hirdetett elsőfokú ítéletet. Miszori László vezette bírói tanács tényleges életfogytiglanra ítélte az első-, másod- és harmadrendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen bűnszervezetben elkövetett emberölés bűntette miatt. Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt bűnösségét emellett kétrendbeli fegyveres, csoportos rablásban, lőfegyverrel és haditechnikai eszközökkel való visszaélésben is kimondta. Negyedik társukra, Csontos Istvánra, aki bűnsegédi minősítésben sofőrként segédkezett a három vádlottnak a tiszalöki és a kislétai gyilkosságok idején, 13 év fegyházbüntetést szabott, azzal, hogy a feltételesen bocsájtható szabadlábra, vagyis a teljes büntetést ki kell töltenie.

 

Mind a négy vádlott fellebbezett az ítélet ellen, így  a per másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott. A vádlottak az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezést és teljesen új eljárást akartak kiharcolni, de a bírónő 20015. május 8-án kihirdetett ítéletében helybenhagyta az elsőfokú döntést: maradt a fekvő nyolcas, és a 13 év fegyház Csontos Istvánnak. A negyedrendű vádlott ítéletét az ügyészi indítványra az Ítélőtábla nem súlyosította, így büntetése jogerőre emelkedett.

 

A RomNet a sértettek jogi képviseletét ellátó ügyvédektől megtudta, a Kúria 2015. január 12-én tart nyilvános, harmadfokú tárgyalást. Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója, aki az ügyben a Piricsén meglőtt és súlyosan megsérült Getyinás Magdolnát és családját képviselte a bíróság előtt, a RomNetnek azt mondta: álláspontja szerint a Kúria harmadfokon nem hozhat más ítéletet, csak helybenhagyhatja a már első-, és másodfokon kimondott döntést, mert a tényleges életfogytiglaninál nincs súlyosabb büntetés. A NEKI igazgatója és Csonka Árpád, a tatárszentgyörgyi áldozatok jogi képviseletét ellátó ügyvéd is egyaránt úgy véli: megalapozatlan az a vádlotti és védői indítvány, hogy eljárásjogi szabálytalanságok miatt az ítéletet helyezzék hatályon kívül, és új eljárást folytassanak le.

 

A vádlottak védői abban bíznak, a Kúria helyt ad kérelmüknek, és egy „újra kezdett tisztességes tárgyalás” keretében tisztáznák a vádakat.

 

A Kúra feltehetően a január 12-i tárgyaláson már jogerős ítéletet is hirdet.

 

Hidvégi-B. Attila