2024 April 21., Sunday/Konrád napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ki-Kicsoda?
Szentandrássy István

Szentandrássy István

Szentandrássy István született: Budapest, 1957. Augusztus 26. Elhunyt: 2020. Február 26. Kossuth-díjjal kitüntetett Magyar roma festőművész Állami gondozottként nőtt fel. Szorongásait először versekbe öntötte. Péli Tamástól tanult festeni.

Péli Tamást Csapon egy gyermektáborban ismerte meg, itt találkozott először a cigány kultúrával és saját cigány identitásával is.   Műveire jellemző az erőteljes tárgyiasság, gyakran a plasztikus formaalakítás, a felfokozott expresszivitás és a jelképalkotás. Zaklatott, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg. Olajképeinek színvilágát a sötét, barnás tónusok uralják.   Jelentős munkái közé tartoznak az ikonszerű stilizációval megalkotott Madonna-képek Federico García Lorca Cigány románcok c. versciklusa által inspirált festménysorozata és Triptichon c. műve. 1998-ban – mesteréhez hasonlóan – hatalmas méretű, 45 m² nagyságú olajképet készített. Kiállított többek között Bécsben, New Yorkban, Prágában, Münchenben.   2007-ben adta ki Angyalok nyelvén című festményalbumát. 1995-ben megkapta a Pro Urbe Budapest díjat, 1999-ben a Kisebbségekért díjat, 2012-ben az indoklás szerint a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért kapta meg a Kossuth-díjat. 2018-ban a Magyar Posta Zrt. a nemzetközi roma nap alkalmából 1956-os forradalom és szabadságharc cigány hőseit ábrázoló bélyegkisívet bocsátott ki Szentandrássy István festményeiből.  Az 1956-os forradalomban számos cigány harcolt a szovjet megszállók ellen. Volt közöttük zenész, ápoló, segédmunkás, de négy hónapos terhes kismama is. Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész ezeknek a hősöknek állított emléket roma szabadságharcosokat ábrázoló festménysorozatával, amelyet a postán megvásárolható bélyegeken láthatunk viszont. Az Elekes Attila tervezte vinyettákon Hrozova Erzsébet, Csányi Sándor és Dilinkó Gábor, Cziffra György, Fátyol István, Dandos Gyula, „Kócos”, Kolompár Mátyás, Kóté Sörös József és Strausz Károly alakja jelenik meg. A 10 darabos sorozat 50 ezer példányban került forgalomba. Hosszú évtizedeken át betegeskedett de egészségi problémái ellenére aktív közösség életet élt, részt vett kulturális és közéleti rendezvényeken. Budapesten, 2020. február 26-án érte el a halál.       

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök