2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Százmillióért venne tableteket az ORÖ
2015. 06. 01. 00:00

Piaci értéken legalább százmillió forint értékben vásárolna tableteket még a nyáron az Országos Roma Önkormányzat – bukkant rá a RomNet a közbeszerzési értesítő egyik kiírásában.

A RomNet által fellelt, múlt pénteken megjelent kiírás szerint az Országos Roma Önkormányzat pontosan meghatározott paraméterek, minőségi és műszaki követelmények alapján összesen 3.500 darab Táblagépek kíván vásárolni az Út a szakmaválasztáshoz pályázathoz kapcsolódóan. Éppen akkor, amikor bezáródik a 2013-2014-es tanév, pedig az eszközbeszerzésnek elvileg a TÁMOP-projekthez kellett volna kapcsolódnia.

 

A közbeszerzési értesítőben kiírt felhívásban rögzített műszaki kritériumok alapján ma egy műszaki, vagy számítástechnikai üzletben több mint 30 ezer forintért lehet gyengébb teljesítményű, esetleg hasonló paraméterű tableteket vásárolni. Ha a darabszámra vetítve a nyertes ajánlattevő 30 ezer forintért szállítaná le a táblagépeket augusztusig, a vételár 105 millió forint lenne.

 

A pályázati kiírás szerint a táblagépeknek az alábbi műszaki paramétereknek kell megfelelniük: Chipset: Boxchip vagy azzal megegyező minőség Processor/CPU: Boxchip A13 Cortex A8 1.2 GHz minimálisan vagy azzal megegyező minőség Kijelző/Display: 7” (800*400) TFTLCD Multi touch capacitive screen Rendszer memória/System memory: Minimum 512 MB DDR3 RAM NadFlash: 8 GB standard Hangszóró beépített: 1X1W Csatlakozók/I/O port: mini USB host DC-in jack 3.5 mm stereo headphone jack, micro SD/TF card slot 3G támogatás/3G modul: külső 3G USB stick Vezeték nélküli kapcsolatok/wireless modul: WIFI802.11b/g/n 5 G-sensor: van Kamera: előoldali/front 0.3MP Audio player: MP3, WMA, MP2, OGG, AAC, M4A, MA4, FLAC, APE, 3G, WAV Video lejátszás/video player: AVI (H.264, DIVX, XVID) rm, rmvb, MKV, (H.263, H.264) ASF, TS, TP, 3GP, MPG Akkumulátor/battery Rechargeable: Minimum 3000 Ah/3.7, Li-Polymer II. A táblagépek 12 helyszínre történő kiszállítása.

 

A pályázat 3500 db táblagép beszerzésére irányul, de a kiírás szerint a „megadott mennyiségek +30 százalékkal eltérhetnek”.

 

Makai István és Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat képviselő, a szervezet pénzügyi gazdálkodását vizsgáló úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság tagjai a RomNet-nek azt mondták, a pályázati kiírásról, eszközbeszerzésről nincs tudomásuk, erre vonatkozóan közgyűlési felhatalmazást sem az ORÖ-nek, sem Hegedüs István elnöknek nem adtak.

 

A RomNet tudósítója a szombati Abonyban tartott rendkívüli közgyűlésen jelen volt, és a táblagépek közbeszerzésére vonatkozó előterjesztés sem a hivatalvezetőtől, sem az elnöktől, sem pedig más képviselőtől nem hallott.

 

A közbeszerzési értesítőben megjelent felhívásra június 19-én 10 óráig jelentkezhetnek a cégek, és a kírás szerint a nyertes pályázónak a műszaki eszközöket augusztus végéig le is kell szállítania.

 

Az eszközbeszerzés a felhívás szerint a TÁMOP 2.2.7.A-13/1-2013-0001 - Út a szakmaválasztáshoz pályázathoz kapcsolódik.

 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat internetes oldalán található ismertető szerint a kiemelt projekt célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban a roma gyermekek felzárkózási esélyeinek növelése, az oktatási esélykülönbségek és az iskolai lemorzsolódás csökkentése ösztöndíj és mentori szolgáltatások biztosításával, amely a tanulókat a lehető legtovább az oktatási rendszerben való aktív és eredményes részvételre, kifejezetten a szakiskolai/szakközépiskolai képzésbe történő bekapcsolódásra ösztönzi. A támogatás hozzájárul a halmozottan hátrányos helyzetű és roma tanulók továbbtanulási útjainak megerősítéséhez, növeli esélyeiket a versenyképes szakképesítés megszerzéséhez, illetve a munkaerő-piaci és társadalmi beilleszkedéshez.

 

A projektet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és konzorciumi partnerei – az Országos Roma Önkormányzat, a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózat, az Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara – valósítják meg a 2013/2014-es tanévben.

 

A pályázati kiírás érdekessége, hogy az eszközbeszerzést a tanév végére hirdették meg, és az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a szombati rendkívüli közgyűlésén döntött arról, hogy nem kívánja tovább működtetni a szolnoki Dr. Hegedűs T. András iskoláját, ahol a középiskolai oktatás mellett felnőttoktatás is folyt. az intézmény ellen az ORÖ elnöke büntetőfeljelentést is tett költségvetési csalás gyanúja miatt.

 

Hidvégi-B. Attila