2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sikkasztás és más bűncselekmények miatt is nyomozhatnak az ORÖ ellen
2015. 03. 31. 00:00

Hivatali visszaélés, hűtlen és hanyag kezelés, és sikkasztás miatt is nyomozás indulhat a rendőrségen az Országos Roma Önkormányzat ellen.

A NAV-ot azon eljárás kapcsán kerestük meg, amit Hadházy Ákos LMP-s képviselő kezdeményezett a roma pénzek ügyében. Ismert, a képviselő hivatali visszaélés miatt tett feljelentést, ezt azonban a Fővárosi Főügyészség elutasította. A költségvetési csalás tényállásában feljelentéskiegészítést rendeltek el, amivel az adóhatóságot bízták meg, ám a NAV is a feljelentés elutasításáról döntött. Most azonban kiderült, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) pénzeinek ügyében más is feljelentés tett. Úgy értesültünk, hogy az ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodának kell eljárnia, azonban tegnap hiába kerestük a rendőrséget, lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

 

Ismert, az Index számolt be korábban arról, hogy a 2013-ban, főként uniós forrásokból indult Híd a munka világába programban nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel a pénzt, s a program tele van gyanús költésekkel. Többek között kiderült, több száz millió forintért vásároltak ingatlanokat, irreális áron béreltek gépjárműveket, s vásároltak irodabútorokat. Farkas Flórián, az ORÖ volt elnöke, aki jelenleg a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke, a botrány kipattanása óta nem hajlandó nyilatkozni a pénzek felhasználásáról.

 

Az ügyben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is vizsgálatot rendelt el. A tárca február 25-én közölte lapunkkal, hogy az ellenőrzés 5-15 napot vehet igénybe. Bár a határidő hetek óta lejárt, a minisztérium azóta sem reagált érdemben kérdéseinkre. A miniszter már utalt arra, hogy amennyiben büntetőjogi kategóriát észlel az ügyben, megteszi a szükséges lépéseket. A botrány miatt korábban Lakatos Attila Borsod megyei cigány vajda lapunknak úgy nyilatkozott, hogy tüntetést szervez, ami azonban úgy tudjuk, végül elmaradt.

 

A lap arról ír, hogy egy feljelentés nyomán a Nemzeti Nyomozó Irodának kell eljárnia. Korábban az Index írt arról, hogy az önkormányzat 2013-ban indult Híd a munka világába program forrásait nem a céloknak megfelelően használták fel, a listán például autóbérlés és ingatlanvásárlás is szerepel irreális áron. Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is vizsgálódott, de ennek eredményéről a lapnak nem adtak tájékoztatást.

 

Sikkasztás, hűtlen kezelés miatt is nyomozhatnak az ORÖ-nál" class="splashimage" />

 

 

Magyar Nemzet