2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

FCÖ: a Jobbik politikai megrendelésére indítottak ellenük nyomozást
2012. 06. 23. 00:00

A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Jobbik politikai megrendelésére indított nyomozást a szervezet támogatási pénzének ügyében.

Makai István pénteki, a rendőrség Teve utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "a mai Magyarországon egy szélsőjobboldali párt minden megalapozott tényt nélkülöző felvetésére, a Fővárosi Közgyűlés ezzel ellentétes határozata ellenére a rendőrség nyomozást indított" – fogalmazott.

 

Hangsúlyozta: a létfenntartásáért küzdő Fővárosi Cigány Önkormányzat, melynek tagjai 200 ezer fős roma lakosságot képviselnek, semmilyen tiszteletdíjat nem vettek fel munkájukért az elmúlt két évben. Szerinte a Jobbik vádjai alaptalanok, s külön kitért arra, hogy nem is indult hivatalból büntetőeljárás az ügyben, csak a párt feljelentése alapján, arról is csak a Jobbik sajtótájékoztatásából értesültek.

 

A Jobbik még április végén tett feljelentést, a párt múlt heti tájékoztatása szerint az ügyben a BRFK jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt nyomoz. A Fővárosi Cigány Önkormányzat tavaly 7,334 millió forint költségvetési támogatást és 2 millió forint pályázati forrást kapott, novemberben pedig további négymillió forintot kért a fővárostól működésre és irodája fenntartására. Az ügy a Fővárosi Közgyűlés előtt is szerepelt volna április végén, de levették a napirendről Csomós Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztését, hogy bontsák fel a cigány önkormányzattal megkötött, tavaly év végi támogatási szerződést, mert az FCÖ nem számolt el megfelelően a számukra biztosított összeggel.

 

Makai István azonban úgy látja: az FCÖ működése átlátható, nyilvános és a jogszabályi keretek közt működik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatásuk nyolcadára, 48 millió forintról 8,3 millióra zsugorodott, s ebből kell folytatniuk a romák felzárkóztatását elősegítő programokat.

 

Makai István a rendőrség épülete előtt jelképesen letépett egy doboz tetejéről egy "lemossuk a gyalázatot" feliratot. A dobozban egy köteg dokumentum van, amelyet az elnök a rendőrség épülete előtt hagyott. Mint mondta, ezek az iratok, elszámolások, amelyek az interneten 2 hónapja elérhetőek, segítség a rendőrségnek, hogy "a Jobbik által megrendelt politikai gyalázatot lemoshassa magáról".

 

Jobbik: az FCÖ ne gyakoroljon nyomást a hatóságokra!

 

A Jobbik felszólítja a Fővárosi Cigány Önkormányzatot (FCÖ) és vezetőit, hogy ne gyakoroljanak nyomást a hatóságokra "kitalált rasszista vádakkal", és hagyják, hogy végezzék a munkájukat - reagált közleményében Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az FCÖ pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

   

 

A Jobbik budapesti elnökének közlése szerint az FCÖ a fővárosi támogatásokkal határidőre nem tudott elszámolni, majd a kétszeri felszólítás után bemutatott dokumentumok alapján kiderült, hogy a kapott összegeket nem a kijelölt célokra fordították. A fővárosi Jobbik ezek után tett feljelentést, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya pedig nyomozást rendelt el a FCÖ-nél jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt - olvasható az ellenzéki politikus MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

A jobbikos politikus felháborítónak tartja, hogy "amikor cigány szervezetek ellen nyomozást indítanak, akkor ezek az egyesületek és vezetőik mintegy pajzsként használva azonnal előhúzzák a rasszista kártyát, és különböző, valótlan sérelmekre hivatkozva próbálják elterelni a büntetőeljárásról a figyelmet".

 

MTI

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök