2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Alsózsolcán a Romadecade
2008. 09. 30. 00:00

A Roma Évtized program nemzetközi fotókiállítása Brüsszel után Alsózsolcán nyílt meg, és október 12-ig látható.

A budapesti székhelyű Nyílt Társadalom Intézet és a Közép-Európai Egyetem részeként működő OSA Archivum nyílt fotópályázatot hirdetett a Roma Évtized program alkalmából, melyre a program országaiban készült digitális fotókkal lehetett jelentkezni.

A Roma Évtized 2005-ben indult, és kilenc ország kormányának a részvételével (Bulgária, Csehország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia), a Világbank és számos civil szervezet csatlakozásával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy tíz év alatt elősegíti a roma közösségek társadalmi helyzetének gyökeres megváltoztatását.

A fotópályázat a fenti program általános célkitűzésnek megfelelően a romákkal kapcsolatos vizuális sztereotípiák elleni fellépést, a roma emberek és a roma kultúra érzékletes és művészi bemutatását tűzte ki célul.

A győztesek képeit május óta utazó kiállítás keretében tekinthetik meg a program országai. A kiállítás címe Chacipe, ami lovári cigány nyelven igazságot, valóságot jelent. Jusztin Melinda szervező, a Romaversitas hallgatója lelkes fogadtatásról számol be. "Az érdeklődés mindenütt óriási, s ez nem csupán a képek művészi értékének, de a téma érzékenységének és aktualitásának is köszönhető." - mondja. "A Roma Évtized országaiban a roma kérdés egyformán hangsúlyos és problémás a többségi társadalom számára, így az ilyen jellegű kulturális események is segíthetik a megértést, az elfogadást." - teszi hozzá.

A Romaversitas, a magyar felsőoktatási esélyegyenlőségi program is részt vesz a szervezésben, mivel céljai fedik a kiállítás deklarált üzenetét: a Romaversitas a roma identitás vállalására képes, a romák jövőjéért felelősséget érző értelmiség kialakulását segíti. "A kiállítás hatásos, elgondolkodtató, s főleg egy magyar kistelepülésen érdekes megfigyelni, hogy közelebb hozza egymáshoz a véleményeket, csökkenti az előítéleteket."- zárja a Jusztin Melinda.

Magyarországon ugyanis a főváros mellett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének felhívására 10 község nyert lehetőséget a kiállítás bemutatására, s ezzel együtt a roma-kérdés aktualitásainak megvitatására. Szigetújfalu, Szentendre, Hídvégardó, Edde, Acsa, Pácin után most Alsózsolcán a sor, a kiállítás pedig Gyulajon zár október 14-től 22-ig.