2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

FCÖ: Jövőt a Jövőben konferencia
2007. 10. 08. 00:00

A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) Jövőt a Jövőben - Együtt a Fővárosért elnevezésű szakmai konferenciát rendez csütörtökön a budapesti Városháza Dísztermében.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) első szakmai rendezvényén a meghívott előadók átfogó képet adnak a foglalkoztatás, lakhatás, szociális helyzet, az esélyegyenlőség szerteágazó kérdéseiről és az ehhez kapcsolódó jövőképről - tudtuk meg Makai Istvántól az FCÖ elnökétől.

Makai István elmondta, hogy fontos tudatosítani a hallgatóság körében azt, hogy hogyan kapcsolódhat, egyén, család, közösség, civil szervezet, kisebbségi önkormányzat stb. a főváros fejlesztéséhez, a főváros gyarapításához, élhetőbbé tételéhez a közös felelősség kiépítésével.

A konferencia üzen a közvélemény és a hivatali szervek felé, hogy van méltó képviselete a fővárosi cigányságnak. Továbbá rávilágít: be kell indítani, fel kell gyorsítani, dinamizálni szükséges a fővárosi romák integrációját is. A főváros fejlesztési kilátásai, lehetőségei korántsem jelentik az itt élő romák automatikus fejlődését, haladását, társadalmi integrációját. Ehhez célirányos erőfeszítések szükségesek - tette hozzá.

A meghívottak közt a főváros és a közélet meghatározó vezetői, szereplői továbbá a kerületek kisebbségi önkormányzatai, civil szervezetek képviselői, a kerületek és a főváros közgyűlésének tagjai, intézményvezetők, országgyűlési képviselők és magánszemélyek szerepelnek.

A konferencia során ünnepélyes keretek közt együttműködésre irányuló szándéknyilatkozatok aláírására is sor kerül. A Fővárosi Önkormányzat valamint a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ is szándéknyilatkozatba foglaltan nyilvánítja ki együttműködési szándékát a Fővárosi Cigány Önkormányzattal.

A Szándéknyilatkozatokban foglaltak közös végrehajtása a legszélesebb partnerségben, nagymértékben hozzájárulhat a fővárosi romák társadalmi, gazdasági integrációjához. Aláírásukkal az érintett szervek a fővárosban élő romák élethelyzetének javítása iránti elkötelezettségét, tenni akarását bizonyítják. A Szándéknyilatkozatok tartalmazzák a legfontosabb közös célokat, feladatokat a beavatkozási területek mentén.

A konferencián az előadások elhangzása után a jelenlévők hozzászólásaira, kérdéseire az előadók reagálnak.